6 Φεβρουαρίου 2020

Michel Chossudovsky: Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ - Εκδόσεις Πιρόγα


Παγκόσμιος Πόλεμος  και το Μέλλον της Ανθρωπότητας
Συζητήσεις με το Φιντέλ Κάστρο
Από τις 12 έως τις 15 Οκτωβρίου τον 2010, είχα εκτενείς και αναλυτικές συζητήσεις με τον Φιντέλ Κάστρο, στην Αβάνα, οι οποίες αφορούσαν στους κινδύνους του πυρηνικού πολέμου, την παγκόσμια οικονομική κρίση και τη φύση της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Αυτές οι συζητήσεις κατέληξαν σε μία ευρείας γκάμας και καρποφόρα συνέντευξη. Ο κόσμος βρίσκεται μπροστά σε ένα επικίνδυνο σταυροδρόμι.  Έχουμε φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής της Ιστορίας μας. Η συνέντευξη με τον Φιντέλ Κάστρο προσφέρει μία κατανόηση της φύσης του σύγχρονου πολέμου: Επίκειται μία στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράν, στην οποία οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δε θα ήταν ικανές να κερδίσουν ένα συμβατικό πόλεμο,  με την πιθανότητα αυτός ο πόλεμος να εξελιχθεί σε μία πυρηνική αναμέτρηση.


Οι λεπτομέρειες των εν εξελίξει προετοιμασιών σχετικά με τον  πόλεμο στο Ιράν έχουν αποκρυφτεί από την κοινή γνώμη.

Πώς μπορεί κανείς να αντιπαρατεθεί, στη διαβολική και παράλογη πρόταση των ΗΠΑ, ότι η χρήση πυρηνικών όπλων εναντίον του Ιράν θα «κάνει τον κόσμο ασφαλέστερο»;


Στη συζήτηση με το Φιντέλ Κάστρο, ένα κομβικό ζήτημα που τίθεται στο προσκήνιο από εκείνον είναι η «Μάχη των Ιδεών». Ο ηγέτης της Κουβανικής Επανάστασης πιστεύει πως μόνο μία  εκτεταμένη «Μάχη των Ιδεών» μπορεί να αλλάζει τον ρου της ιστορίας. Στόχος είναι η αποτροπή τον αδιανόητου, ενός πυρηνικού πολέμου που απειλεί να εξαφανίσει την ζωή στον πλανήτη Γη.

Τα επιχειρηματικά ΜΜΕ εμπλέκονται σε πράξεις καμουφλάζ. Η καταστροφικές συνέπειες ενός πυρηνικού πολέμου παρουσιάζονται  είτε ως αμελητέες είτε απλώς δεν αναφέρονται. Απέναντι σε αυτό το σκηνικό, το μήνυμα του Φιντέλ προς τον κόσμο πρέπει να εισακουστεί" οι άνθρωποι σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, πρέπει να κατανοήσουν τη βαρύτητα της σημερινής κατάστασης και να δράσουν δυναμικά, σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, ώστε να αντιστραφεί η πορεία του πολέμου.

Η «Μάχη των Ιδεών» είναι τμήμα μιας επαναστατικής διαδικασίας. Απέναντι σε ένα καταιγισμό παραπληροφόρησης από τα ΜΜΕ, η απάντηση του Φιντέλ Κάστρο είναι να μεταδώσουμε ευρέως το μήνυμα, να πληροφορήσουμε την κοινή γνώμη, να «κάνουμε το αδύνατο δυνατό», να ματαιώσουμε μία στρατιωτική περιπέτεια η οποία, στην κυριολεξία, απειλεί να καταστρέψει το μέλλον της ανθρωπότητας.

Όταν ένας, προωθούμενος από τις ΗΠΑ, πυρηνικός πόλεμος  αποκαλείται «όργανο της ειρήνης», εγκρίνεται και γίνεται αποδεκτός από τους παγκόσμιους θεσμούς και τις ανώτατες αρχές  συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ, τότε δεν υπάρχει γυρισμός; η ανθρώπινη κοινωνία έχει μπει οριστικά και αμετάκλητα σε τροχιά αυτοκαταστροφής.

Η «Μάχη των Ιδεών» του Φιντέλ πρέπει να μετασχηματιστεί  σε ένα παγκόσμιο κίνημα. Οι άνθρωποι πρέπει να κινητοποιηθούν ενάντια σε αυτή τη διαβολική ατζέντα.

Αυτός ο πόλεμος μπορεί να αποτραπεί εάν οι πολίτες πιέσουν τις κυβερνήσεις και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους, οργανωθούν σε τοπικό επίπεδο δηλαδή σε πόλεις, χωριά και κοινότητες, μεταδώσουν το μήνυμα, πληροφορήσουν τους συμπολίτες τους  για τις συνέπειες ενός Θερμοπυρηνικού πολέμου, και εκκινήσουν  μία συζήτηση, και ένα διάλογο εντός των ενόπλων δυνάμεων.

Αυτό που απαιτείται είναι ένα μαζικό κίνημα ανθρώπων οι  οποίοι αμφισβητούν δυναμικά τη νομιμότητα του πολέμου, ένα παγκόσμιο κίνημα των λαών που ποινικοποιεί τον πόλεμο.

Σε αυτόν το λόγο της 15ης Οκτωβρίου, που κατεγράφη την τελευταία μέρα των «Συζητήσεων», ο Φιντέλ Κάστρο προειδοποίησε τον κόσμο για τους κινδύνους ενός πυρηνικού πολέμου. Θα υπάρξουν «παράπλευρες απώλειες», όπως συχνά δηλώνουν  οι Αμερικανοί πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες, για να δικαιολογήσουν τους θανάτους αθώων πολιτών. Σε ένα πυρηνικό πόλεμο  η «παράπλευρη απώλεια» θα είναι η ζωή όλης της ανθρωπότητας. 

***

Ο Michel Chossudovsky είναι βραβευμένος συγγραφέας, Καθηγητής Οικονομικών (επίτιμος) στο Πανεπιστήμιο της Οττάβα, Ιδρυτής και Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών σχετικά με την Παγκοσμιοποίηση (ΟΚΟ) στο Μόντρεαλ, Συντάκτης του Global Research.

Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στη Δυτική Ευρώπη, στη Νοτιοανατολική Ασία, στον Ειρηνικό και τη Λατινική Αμερική.

Έχει υπηρετήσει ως οικονομικός σύμβουλος σε κυβερνήσεις αναπτυσσόμενων χωρών και έχει εργαστεί ως σύμβουλος σε διεθνείς οργανισμούς.

Είναι συγγραφέας έντεκα βιβλίων, μεταξύ των οποίων είναι Η Παγκοσμιοποίηση της Φτώχειας και η Νέα Τάξη Πραγμάτων (2003), Ο « Πόλεμος κατά της Τρομοκρατίας» της Αμερικής (2005), Παγκόσμια Οικονομική Κρίση, Η Μεγάλη Οικονομική Ύφεση τον Εικοστού Πρώτου Αιώνα (2009) (Συντάκτης), Προς ένα Σενάριο Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου: Οι Κίνδυνοι ενός Πυρηνικού Πολέμου (2011).

Έχει συνεισφέρει στην εγκυκλοπαίδεια Britannica, τα γραπτά του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες.

Ο Michel Chossudovsky είναι μέλος της Επιτροπής σχετικά με τα Εγκλήματα Πολέμου της Κουάλα Λουμπούρ (ΚΙ..ΆΈ0), η οποία καταδίκασε τον George W. Bush και τους συνεργάτες του «για βασανιστήρια και εγκλήματα πολέμου» (απόφαση του Δικαστηρίου της Κουάλα Λουμπούρ για τα Εγκλήματα Πολέμου (ΚΙΛνΟΤ), 11 Μαΐου 2012) και για το Κράτος του Ισραήλ για «γενοκτονία», (Απόφαση Δικαστηρίου, 25 Νοεμβρίου 2013).

Το 2014, ο Michel Chossudovsky βραβεύτηκε με Χρυσό Μετάλλιο Τιμής από τη Δημοκρατία της Σερβίας για τα γραπτά του σχετικά με τον πόλεμο του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.

Πρόλογος

ΜΕΡΟΣ Ι: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ
  • Αυτοκρατορική Κατάκτηση: Ο "Μακροχρόνιος Πόλεμος" της Αμερικής κατά της ανθρωπότητας

ΜΕΡΟΣ ΙΙ: ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΕΝΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
  • Παγκόσμιος Πόλεμος και το Μέλλον της Ανθρωπότητας. Συζητήσεις με το Φιντέλ Κάστρο
  • Προληπτικός Πυρηνικός Πόλεμος. Ο Ρόλος του Ισραήλ στην Πυροδότηση μιας Επίθεσης στο Ιράν
  • Η Απειλή Πυρηνικού Πολέμου, Βόρεια Κορέα ή οι ΗΠΑ;
  • Φουκουσίμα: Ένας πυρηνικός πόλεμος χωρίς Πόλεμο. Η Σιωπηλή Κρίση της Παγκόσμιας Πυρηνικής Ραδιενέργειας

ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ: Η.Π.Α. ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ "ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ" - Η ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΡΧΩΝ ΚΡΑΤΩΝ
  • Ο Πόλεμος του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία: Οι "Μαχητές της Ελευθερίας" στο Κόσοβο Χρηματοδοτούμενοι από το Οργανωμένο Έγκλημα
  • Το χρηματοδοτούμενο από τις Η.Π.Α πραξικόπημα: Η αποσταθεροποίηση της Αϊτής
  • Η "Επιχείρηση στη Λιβύη" και η Μάχη για το Πετρέλαιο. Επαναχαράσοντας το Χάρτη της Αφρικής
  • Ο Πόλεμος της Αμερικής στο Ιράκ και τη Συρία: Τρομοκρατία με "ανθρώπινο πρόσωπο". Η Ιστορία των Αμερικανικών Ταγμάτων Θανάτου
  • Πόλεμος και Φυσικό Αέριο. Η Ισραηλινή Εισβολή και τα Υπεράκτια Κοιτάσματα Φυσικού Αερίου της Γάζας
  • Η Εγκατεστημένη Από τις Η.Π.Α. Νεοναζιστική Κυβέρνηση στην Ουκρανία
ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ: ΣΠΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ. ΑΝΤΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΛΙΡΡΟΪΚΟ ΚΥΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
  • Η "Αμερικανική Ιερά Εξέταση" και "ο Παγκόσμιος Πόλεμος Εναντίον της Τρομοκρατίας"
  • "Κατασκευασμένες Διαφωνίες", Πολύχρωμες Επαναστάσεις και το Αντιπολεμικό Κίνημα σε Κρίση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια