6 Ιανουαρίου 2017

Η πρώτη μετά 50 χρόνια κουβανική εξαγωγή στις ΗΠΑ

Αβάνα, 5 Γενάρη (Κουβανικό Πρακτορείο Ειδήσεων)Η εταιρεία Cubaexport υπέγραψε σήμερα στην κουβανική πρωτεύουσα ένα συμβόλαιο με την βορειοαμερικανική εταιρεία Coabana Trading LLC, για την πώληση χειροποίητου κάρβουνου marabú, το οποίο είναι το πρώτο κουβανικό προϊόν που πρόκειται να εξαχθεί στις ΗΠΑ εδώ και πενήντα χρόνια.

Η Ισαμπέλ Ορέιλι και ο Σκότ Γκίλμπερτ, γενικοί διευθυντές των δύο εταιρειών, υπέγραψαν το νομικό έγγραφο που συμβολίζει ένα πρώτο βήμα μιας πιθανής ενίσχυσης των διμερών εμπορικών σχέσεων, εν μέσω των περιορισμών που επιβάλλονται από τον εμπορικό, οικονομικό και χρηματοδοτικό αποκλεισμό που έχει επιβληθεί στο νησί από τις ΗΠΑ, εδώ και πάνω από μισό αιώνα.

Και οι δύο πλευρές τόνισαν τη σημασία αυτής της συμφωνίας για την ενίσχυση επιχειρηματικών δεσμών, και εξέφρασαν το ενδιαφέρον για την επέκταση των σχέσεων στο μέλλον μέσω της αγοραπωλησίας κουβανικού μελιού και καφέ, δύο από τα πιο δημοφιλή προϊόντα της Κούβας στις διεθνείς αγορές. 

Μιλώντας στον τύπο η εκπρόσωπος της κουβανικής εταιρείας δήλωσε ότι είναι έτοιμοι να πραγματοποιήσουν στις 18 Ιανουαρίου την αποστολή δύο κοντέινερ με 40 τόνους κάρβουνο και υπάρχουν διαθέσιμα αποθέματα αν χρειαστεί να αυξηθεί αυτή η ποσότητα. Η τιμή πώλησης του κάρβουνου είναι 420$ ο τόνος και είναι η υψηλότερη τιμή που έχει επιτύχει η κρατική αυτή εταιρεία στις εξαγωγές της.

Ο εκπρόσωπος της βορειοαμερικανικής εταιρείας δήλωσε ότι αυτή η επιχείρηση θα δώσει την ευκαιρία στους καταναλωτές της χώρας του να γνωρίσουν ένα κουβανικό προϊόν άριστης ποιότητας.

Προσβλέπουμε στην συνεργασία με την Cubarxport καθώς και με άλλες τοπικές μονάδες, προκειμένου να επεκτείνουμε τους δεσμούς και σε άλλους τομείς”, δήλωσε ο Γκίλμπερτ.

Πρόσθεσε επίσης ότι αναμένουν να συνεργαστούν με την νέα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τράμπ, όπως έκαναν και με την κυβέρνηση Ομπάμα, μετά την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών.

Η Cubaexport ιδρύθηκε το 1962 από το τότε υπουργείο Εξωτερικού Εμπορίου για να προωθήσει τις εξαγωγές τροφίμων και άλλων προϊόντων στην διεθνή αγορά και το 2013 εντάχθηκε στον Όμιλο Επιχειρήσεων Εξωτερικού Εμπορίου.

Εδώ και πέντε χρόνια εμπορεύεται το χειροποίητο κάρβουνο Maribú, που θεωρείται από τα καλύτερα στον κόσμο λόγω της θερμικής και ενεργειακής του απόδοσης και σήμερα εξάγεται από την Κούβα σε επτά χώρες.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια