19 Ιουνίου 2013

Αναφορά της Prensa Latina στην Μπριγάδα "Χοσέ Μαρτί", στο "Δίκτυο" και στο μπλογκ

Αναδημοσίευση από prensa-rebelde.blogspot.gr
Πηγή: Prensa Latina (1)

Μια ομάδα Ελλήνων θα λάβει μέρος στην Ευρωπαϊκή Μπριγάδα Αλληλεγγύης "Χοσέ Μαρτί", που θα φτάσει σύντομα στο νησί, όπως ενημέρωσαν την Prensa Latina οι συντονιστές της πρωτοβουλίας στην Αθήνα. Η ελληνική αντιπροσωπεία θα αποτελείται από δέκα άτομα και το πρόγραμμα δραστηριοτήτων τους θα αναπτυχθεί μεταξύ 1 και 19 Ιουλίου σε συνεργασία με το Κουβανικό Ινστιτούτο Φιλίας των Λαών (ICAP), όπως εξήγησε ο Βαγγέλης Γονατάς.


Επιπλέον, το κίνημα φιλίας με την Κούβα έθεσε σε λειτουργία εδώ και κάποιες μέρες το επονομαζόμενο "Ελληνικό Δίκτυο Αλληλεγγύης" (Red Solidaria Griega) που περιλαμβάνει 48 ιστοσελίδες απ' όλη τη χώρα με στόχο να συντονίσει μια εναλλακτική ατζέντα πληροφόρησης για την Κούβα και τη Λατινική Αμερική μέσω ίντερνετ.

Ο Γονατάς (2), συντάκτης επιπλέον του μπλογκ Prensa Rebelde, δήλωσε στον ανταποκριτή της Prensa Latina ότι η οπτική που προσφέρουν τα συστημικά μέσα (στην Ελλάδα) γύρω από την Κούβα είναι εναρμονισμένη με το πρότυπο των δυτικών κυβερνήσεων. Αντίθετα, η πρόταση του Red Solidaria Griega είναι η απευθείας προσέγγιση της πραγματικότητας του νησιού μέσα από τη μετάφραση στα ελληνικά άρθρων προερχόμενων από κουβανικά μέσα.

Σημείωσε ακόμα ότι η πρώτη συντονισμένη δράση από το "Δίκτυο" ήταν η διάδοση ενός ψηφίσματος στο οποίο ζητούνταν η απελευθέρωση των Πέντε Κουβανών αντιτρομοκρατών, καταδικασμένων σε μεγάλες ποινές στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και η παύση του οικονομικού και εμπορικού αποκλεισμού (εμπάργκο) που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Κούβα εδώ και πάνω από 50 χρόνια και η κατάργηση της λεγόμενης "Κοινής Θέσης" της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Κούβα.

(1) Το κουβανικό πρακτορείο ειδήσεων Prensa Latina ιδρύθηκε το Μάρτιο του 1959, λίγες βδομάδες μόλις μετά το θρίαμβο της επανάστασης, με πρωτοβουλία του Τσε Γκεβάρα. Πρώτος διευθυντής του ήταν ο αργεντίνος δημοσιογράφος και φίλος του Τσε, Χόρχε Ρικάρντο Μασέτι, και ανάμεσα στην αρχική ομάδα συντακτών συγκαταλέγονταν ο κολομβιανός Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και ο αργεντινός Ροδόλφο Γουόλς. Ο Μάρκες αργότερα έγινε ο πασίγνωστος συγγραφέας και τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1982. Ο Γουόλς δολοφονήθηκε από τη χούντα του Βιντέλα το 1977. Όσο για τον Μασέτι, χάθηκε - πιθανότατα σκοτώθηκε - τον Απρίλιο του 1964 στη Βόρεια Αργεντινή, ενώ οργάνωνε αντάρτικο με καθοδήγηση του Τσε.

(2) Στη φωτό αριστερά, από την εκδήλωση "Κούβα και Αφρική" στα γραφεία του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, όπου δόθηκε και η πιο πάνω συνέντευξη.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια