22 Ιανουαρίου 2018

Εκλογές στην Κούβα: Πως αναδεικνύονται οι επαρχιακοί αντιπρόσωποι και οι βουλευτές

Ο κουβανικός εκλογικός νόμος ορίζει ότι οι υποψήφιοι αντιπρόσωποι για τις επαρχιακές συνελεύσεις και οι υποψήφιοι βουλευτές για την Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας αναδεικνύονται σε έκτακτη σύνολο των δημοτικών συνελεύσεων, όπου υποβάλλονται οι προτάσεις της Επιτροπής Υποψηφιοτήτων της συγκεκριμένης οντότητας. Αυτό είναι το δεύτερο στάδιο της εκλογικής διαδικασίας, που πραγματοποιήθηκε στην Κούβα την περασμένη Κυριακή 21 Γενάρη 2018. Η εφημερίδα Junetud Rebelde πρότεινε στους αναγνώστες της (17/1) μια προσέγγιση της σημαντικής αυτής στιγμής των γενικών εκλογών που βιώνει η χώρα σήμερα.

Την Κυριακή 21 Γενάρη οι δημοτικές Συνελεύσεις της Λαϊκής Εξουσίας (asambleas municipales del Poder Popular ) ανέδειξαν τους υποψηφίους αντιπροσώπους για τις επαρχιακές συνελεύσεις της Λαϊκής Εξουσίας (asambleas provinciales del Poder Popular) και τους υποψήφιους βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας (Asamblea Nacional del Poder Popular) , όπως καθορίζεται από τα άρθρα 92 και 96, του δεύτερου εδαφίου, του δεύτερου κεφαλαίου του νόμου 72/1992. Ο εν λόγω νόμος,  πού είναι ο βασικός εκλογικός νόμος στη χώρα μας, καθορίζει: 

  • Οι υποψήφιοι αντιπρόσωποι για τις επαρχιακές συνελεύσεις της Λαϊκής Εξουσίας και οι βουλευτές για την Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας, αναδεικνύονται από τις δημοτικές συνελεύσεις της Λαϊκής Εξουσίας. Η έγκριση ή απόρριψη ενός ή όλων των υποψηφίων, έγκειται στην αρμοδιότητα των δημοτικών συνελεύσεων της Λαϊκής Εξουσίας και σε αυτές τις περιπτώσεις οι Επιτροπές υποψηφιοτήτων θα πρέπει να παρουσιάσουν άλλον ή άλλους στην αντίστοιχη δημοτική συνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας.
  • Κάθε Δημοτική Συνέλευση ορίζει ισάριθμους υποψηφίους για εκπροσώπους στην επαρχιακή συνέλευση και βουλευτές στην Εθνική Συνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας, με εκείνους που αντιστοιχούν να εκλέξει ο Δήμος.
  • Σε κάθε δήμο, μέχρι 50% του συνόλου των υποψηφίων αντιπροσώπων για τις επαρχιακές συνελεύσεις και των υποψηφίων βουλευτών για την Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας, μπορεί να επιλεγεί από τους αντιπροσώπους της δημοτικής συνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας.
  • Μόλις οι δημοτικές συνελεύσεις συγκροτηθούν για μια νέα θητεία,κατά την ημερομηνία που ορίζει το Συμβούλιο του Κράτους, αυτές συνέρχονται σε έκτακτη σύνοδο 45 τουλάχιστον ημέρες πριν τις εκλογές αντιπροσώπων για τις επαρχιακές συνελεύσεις και βουλευτών της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας, για να προβούν στην ανάδειξη των υποψηφίων για τις παραπάνω θέσεις.
  • Μόλις συνέλθει σε σώμα, ο πρόεδρος κάθε Δημοτικής Συνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας, δίνει τον λόγο στον πρόεδρο της δημοτικής επιτροπής υποψηφιοτήτων για να παρουσιάσει τις προτάσεις υποψηφίων εκπροσώπων για τις επαρχιακές συνελεύσεις και βουλευτών για την Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας.
  • Ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Υποψηφιοτήτων παρουσιάζει, καταρχάς, τις προτάσεις υποψηφίων για τους εκπροσώπους της επαρχιακής συνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας και εξηγεί τα κριτήρια που ελήφθησαν υπόψη για την διαμόρφωση των προτάσεων.
  • Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Δημοτικής Συνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας ζητά από τους αντιπροσώπους την γνώμη και τις απόψεις τους σχετικά με τις προτάσεις και ρωτά αν επιθυμούν να αποκλείσουν ένα, ή κάποιους από τους προτεινόμενους. 
  • Ο αποκλεισμός ενός ή όλων των προτεινόμενων μπορεί να αποφασιστεί μόνο με την θετική ψήφο της πλειοψηφίας των παρόντων αντιπροσώπων.
  • Εάν η Συνέλευση αποφασίσει να αποκλείσει κάποια ή κάποιες από τις προτεινόμενες υποψηφιότητες, ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Υποψηφιοτήτων υποβάλλει νέα πρόταση.

Μόλις ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες, ο πρόεδρος της Δημοτικής Συνέλευσης Λαϊκής Εξουσίας υποβάλλει για έγκριση τις προτάσεις, ατομικά, με αλφαβητική σειρά σύμφωνα με το αρχικό γράμμα του πρώτου επώνυμου.

  • Η ψηφοφορία γίνεται με ανάταση του χεριού και εκείνοι που συγκεντρώνουν περισσότερες από τις μισές ψήφους των παρόντων αντιπροσώπων ορίζονται ως υποψήφιοι. Εάν κάποιο από τις προτάσεις δεν λάβει αυτό τον αριθμό ψήφων, η Δημοτική Επιτροπή Υποψηφιοτήτων υποβάλλει νέα πρόταση, η οποία υποβάλλεται στην ίδια διαδικασία.
  • Στους δήμους που χωρίζονται σε εκλογικές περιφέρειες, οι δημοτικές συνελεύσεις της Λαϊκής Εξουσίας ορίζουν τους υποψηφίους κάθε περιφέρειας ξεχωριστά.
  • Μόλις τελειώσει η συνεδρίαση της Δημοτικής Συνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας, ο Πρόεδρός της παραδίδει στον Πρόεδρο της Δημοτικής Εκλογικής Επιτροπής τα πρακτικά στα οποία καταγράφονται οι πολίτες που έχουν υποδειχθεί ως υποψήφιοι για τους εκπροσώπους της Επαρχιακής Συνέλευσης και τους βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας.
  • Εντός 72 ωρών, ο πρόεδρος της Δημοτικής Εκλογικής Επιτροπής ενημερώνει την Επαρχιακή Εκλογική Επιτροπή και την Εθνική Εκλογική Επιτροπή για τους υποψηφίους που αναδεικνύονται για επαρχιακοί αντιπρόσωποι και βουλευτές, αντίστοιχα. Επίσης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Εκλογικής Επιτροπής φροντίζει για τη δημοσίευση των βιογραφικών στοιχείων και των φωτογραφιών των υποψηφίων. και την προετοιμασία των εκλογικών ψηφοδελτίων.

www.juventudrebelde.cu


Σχετικές αναρτήσεις:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια