4 Νοεμβρίου 2017

H Kούβα μειώνει 50% την τιμή του ιντερνετ

Η κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών ETECSA ανακοίνωσε από τις 30 Οκτώβρη 2017, την μείωση από 2 σε 1 CUC (1cuc= 1$) την τιμή πλοήγησης του ίντερνετ στις διεθνείς συνδέσεις, ενώ η τιμή πλοήγησης για τις εθνικές σελίδες (.cu) παραμένει σε 0,10 cuc η ώρα. Ανακοινώθηκε επίσης ο διπλασιασμός του χώρου ανά χρήστη (από 50 σε 100 ΜΒ) στο σύστημα της υπηρεσίας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (@nauta.cu) της Etecsa.

Η Κούβα συνεχίζει λοιπόν με σταθερό βήμα την βελτίωση της πρόσβασης του πληθυσμού στο διαδίκτυο. Ήδη η σημερινή κατάσταση, απέχει αιώνες από άποψη ποιότητας, ταχύτητας και κόστους, από αυτήν που ζήσαμε το 2013. 

Ο αποκλεισμός ήταν και είναι πολύ σκληρός όσο αφορά το ίντερνετ. Το μεγαλύτερο νησί της Καραϊβικής δεν μπορούσε να έχει σύνδεση στα εκατοντάδες υποθαλάσσια καλώδια που περνούσαν γύρω του και αναγκάζονταν να συνδέεται μέσω δορυφόρου, με ότι αυτό συνεπάγονταν από άποψη κόστους, ταχύτητας και ποιότητας σύνδεσης.

Όμως στα τέλη του 2014, το νησί απόκτησε καλύτερη πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου με το οποίο συνδέθηκε με την Βενεζουέλα. Καθώς όμως η κατασκευή υποδομών για οικιακές συνδέσεις ήταν χρονοβόρα και υψηλού κόστους, επιλέχτηκαν οι υπαίθριοι χώροι ασύρματης σύνδεσης (WiFi) και μόλις φέτος άρχισε η εγκατάσταση οικιακών συνδέσεων.

Παρ όλα αυτά, όλες οι δομές υγείας στην Κούβα είναι διαδικτυωμένες και – εκτός των άλλων – το ιατρικό ιστορικό κάθε ασθενούς είναι προσβάσιμο από οποιαδήποτε δομή υγείας στο νησί.

Ωστόσο, ακόμα και μετά την τελευταία μείωση, η τιμή του ίντερνετ παραμένει υψηλή. Ο μέσος κουβανικός μηνιαίος μισθός μπορεί να αγοράσει μόλις 25 ώρες διεθνούς πλοήγησης στο διαδίκτυο ή 250 ώρες εθνικής.

Όμως σε κάθε επιστημονικό, εκπαιδευτικό οργανισμό, σε κάθε εργασιακό χώρο η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι δωρεάν και ελεύθερη, για τις ανάγκες εξυπηρέτησης της δουλειάς και του αντικειμένου κάθε φορέα. 

Είναι σίγουρο λοιπόν, ότι στο άμεσο μέλλον η τιμή, η ποιότητα και η ταχύτητα του ίντερνετ στην Κούβα δεν θα θυμίζει σε τίποτα την σημερινή, η οποία είναι καλύτερη από ποτέ, κατάσταση.

Σχετικές αναρτήσεις




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια