29 Απριλίου 2017

Ένα χρόνο μετά, το 7ο Συνέδριο συνεχίζεται

Oscar Sánchez Serra / http://www.granma.cu/ 

Πριν ακριβώς ένα χρόνο, ο αήττητος Comandante en Jefe της Κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο Ρους, μας άφηνε ως διαθήκη και πολιτικό κάλεσμα τα εξής λόγια: «…αν δουλέψουμε με πάθος και αξιοπρέπεια, μπορούμε να παράγουμε τα υλικά και πολιτιστικά αγαθά που χρειάζονται οι άνθρωποι και οφείλουμε να αγωνιστούμε χωρίς ανάπαυλα για να τα αποκτήσουμε».

 Και αμέσως μετά, ο Φιντέλ εξέφραζε προς τους λαούς του πλανήτη, ακριβώς όπως έκανε ο Χοσέ Μαρτί στις 18 Μαΐου του 1895 όταν μιλούσε για την σημασία της ανεξαρτησίας της Κούβας: «Στ’ αδέρφια μας στην Λατινική Αμερική και σε ολόκληρο τον κόσμο, οφείλουμε να μεταδώσουμε το μήνυμα ότι ο κουβανικός λαός θα νικήσει».

Σαν σήμερα επίσης, πριν από 56 χρόνια αποκρυσταλλώθηκε η νίκη στις αμμουδιές της Πλάγια Χιρόν απέναντι στην ιμπεριαλιστική επίθεση και στην υπεράσπιση της Σοσιαλιστικής Επανάστασης, με τον Comandante en Jefe Φιντέλ Κάστρο Ρους επικεφαλή της δράσης στο θέατρο των επιχειρήσεων.
Και ακριβώς, την ίδια ημερομηνία, ένα χρόνο πριν, ο Αρχηγός του Στρατού Ραούλ Κάστρο Ρους έκλεινε με την ομιλία του το 7ο Συνέδριο του Κόμματος.

«Θεωρώ πρέπον να θυμίσω ότι, η διαδικασία επικαιροποίησης του οικονομικού μοντέλου που ξεκινήσαμε στο 6ο Συνέδριο δεν είναι ένα καθήκον της μιας ή δύο πενταετιών. Η πορεία πια έχει χαραχθεί». Υπενθύμιζε τότε πως, τα επόμενα πέντε χρόνια θα ήταν καθοριστικά για να εγγυηθούν «την βαθμιαία και οργανωμένη παράδοση της πρωταρχικής ευθύνης της χώρας στις νέες γενιές, διαδικασία εξέχουσας βαρύτητας, της οποία ελπίζουμε να φέρουμε σε πέρας και να ολοκληρώσουμε με την σύγκλιση του 8ου Συνεδρίου, το 2021».

 Από αυτά τα πέντε χρόνια λοιπόν, οι πρώτοι 12 μήνες δείχνουν τους λόγους πάνω στους οποίους στηρίζεται η υπεράσπιση του σοσιαλισμού μας.

Στα τέλη του 2015 οι χρηματοπιστωτικοί περιορισμοί εξαιτίας της μείωσης των τιμών των βασικών εξαγώγιμων προϊόντων και οι επιδράσεις στις σχέσεις συνεργασίας με άλλες χώρες προμήνυαν, όπως και ήταν, μια δύσκολη και πολύπλοκη κατάσταση για την οικονομία. Τον Ιούλιο του περασμένου έτους, ο Ραούλ ενημέρωνε για την χειροτέρευση των συνθηκών στην προμήθεια καυσίμων και την όξυνση των χρηματοπιστωτικών πιέσεων, γεγονός που οδήγησε στην μείωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος σε 0,9%.

Παρόλα αυτά, οι κουβανοί κάτω από τη ηγεσία του Κόμματός μας και την προστασία του σοσιαλισμού μας συνεχίσαμε να απολαμβάνουμε τις δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες – παιδεία και υγεία για όλο τον πληθυσμό - , δεν επιστρέψαμε στις διακοπές ρεύματος των αρχών της δεκαετίας του ’90 και συνεχίστηκε η διαδικασία επικαιροποίησης του μοντέλου. Όλα αυτά, υπό τον ίδιο βάναυσο και άναρχο οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό (εμπάργκο), ο οποίος δεν μειώθηκε ούτε ίχνος και ακόμα χωρίς να μπορούμε να πραγματοποιήσουμε διεθνείς συναλλαγές σε αμερικανικά δολάρια, γεγονός που εμποδίζει να προχωρήσουμε πολλές και σημαντικές επιχειρηματικές δραστηριότητες σε μια προοπτική.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το 2016, μετά το 7ο Συνέδριο, στις 4 και 5 Οκτώβρη, ένας ισχυρός και καταστροφικός τυφώνας, ο τυφώνας Μάθιου, προσγειώθηκε πάνω από την ανατολική περιοχή της χώρας για να ισοπεδώσει σχεδόν εκείνο το γεωγραφικό κομμάτι και να προκαλέσει πάρα πολλές ζημιές. Όμως αυτός ο σοσιαλισμός, μη αντιστρέψιμος και καθιερωμένος στο Σύνταγμα, αλλά και επικυρωμένος σε κάθε ντοκουμέντο και σε κάθε λέξη του 7ου Συνεδρίου, έδειξε την ικανότητά του ώστε να μην θρηνήσουμε το χαμό ούτε μίας ανθρώπινης ζωής. Όμως επίσης, το σοσιαλιστικό Κράτος – είναι ωραίο να το επαναλαμβάνουμε διότι μόνο αυτό μπορεί να το κάνει – αποφάσισε να χρηματοδοτήσει το 50% της τιμής των υλικών κατασκευής για τους ανθρώπους που οι κατοικίες τους υπέστησαν ολική ή μερική καταστροφή. Έδωσε τη δυνατότητα πιστώσεων με μικρότερα ποσοστά επιτοκίων και μεγαλύτερο χρόνο εξόφλησης και ανέλαβε την πληρωμή των τόκων για τις περιπτώσεις ολικής κατάρρευσης κατοικιών ή της στέγης τους.

Με τον αντίλαλο ακόμα από το 7ο Συνέδριο ήρθαν στις 22 Απριλίου, καθώς και στις 3,17 και 24 Μαΐου τα μέτρα για τη σταδιακή αύξηση της αγοραστικής δυνατότητας του κουβανικού πέσο. Έπειτα, έγινε η επικαιροποίηση 17 δραστηριοτήτων αυτοαπασχόλησης, οι οποίες πρώτα πλήρωναν φόρους με βάση το γενικό καθεστώς και τώρα πέρασαν στο απλοποιημένο καθεστώς. Λίγο πριν το Συνέδριο έγινε γνωστή η Απόφαση Νο.6 που προσαρμόζει την πληρωμή με βάση το αποτέλεσμα της εργασίας. Εφαρμόστηκε επίσης το μέτρο της χονδρικής πώλησης βιομηχανικού αερίου στους αυτοαπασχολούμενους της μεταλλουργίας, των σιδηρουργείων και των οξυγονοκολλητών, απευθείας από τις τοπικές μονάδες της Εταιρείας Βιομηχανικού Αερίου.

 Όπως είναι γνωστό, με εντολή του 7ου Συνεδρίου, τα ιστορικά και μεστά ντοκουμέντα που παρουσιάστηκαν κατά τη σύγκλισή του, καθώς και ο Εννοιολογικός Προσδιορισμός του Οικονομικού και Κοινωνικού Μοντέλου και οι βάσεις για το Σχέδιο Οικονομικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης μέχρι το 2030, τέθηκαν σε δημοκρατική και σε βάθος συζήτηση με τις οργανώσεις του Κόμματος και της Νεολαίας, με αντιπροσώπους των μαζικών οργανώσεων και διευρυμένων στρωμάτων της κοινωνίας.

Σχετικά με αυτά τα ντοκουμέντα, την περασμένη 26 Ιούλη, ο δεύτερος γραμματέας, ο Χοσέ Ραμόν Ματσάδο Βεντούρα, στην εκδήλωση για την ημέρα της Εθνικής Εξέγερσης, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα έκανε γνωστό στους κουβανούς και τις κουβανές ότι μέχρι τα μέσα του Ιουνίου είχαν συμμετάσχει στην συζήτηση 704.643 συμπατριώτες, οι οποίοι έκαναν 359.648 παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων και των 95.482 προτάσεων, οι οποίες, σχεδόν χωρίς εξαίρεση, εμπλούτισαν και έκαναν πιο ακριβή αυτά τα ντοκουμέντα.

Αν και οι προσδοκίες επιταχύνουν την αγωνία για να μάθουμε τα αποτελέσματα, η διαδικασία βαίνει σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο σώμα του Συνεδρίου. Μην ξεχνάμε ότι την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου του 2016, στο κλείσιμο της ‘Ογδοης Τακτικής Περιόδου Συνεδρίασης της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας, στην VIII Νομοθετική Σύνοδο, στο Συνεδριακό Κέντρο, ο σύντροφος Ραούλ επιβεβαίωσε: «Ελπίζουμε ότι με την πάροδο του πρώτου εξαμήνου του επόμενου έτους (φέτος το 2017) η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής θα εγκρίνει και τα δύο προγραμματικά ντοκουμέντα».

Άρα, η πορεία συνεχίζεται, το 7ο Συνέδριο δεν έχει τελειώσει ακόμα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια