20 Νοεμβρίου 2016

Πανευρωπαϊκή Συνάντηση των κινημάτων αλληλεγγύης με την Κούβα στη Στοκχόλμη


Για 17η φορά τα κινήματα αλληλεγγύης με την Κούβα από τις χώρες της Ευρώπης, θα συναντηθούν στην Στοκχόλμη της Σουηδίας αυτή τη φορά, από τις 18 έως τις 20 Νοέμβρη 2016. Την ευθύνη της διοργάνωσης έχει ο Σουηδικός Σύνδεσμος Φιλίας με την Κούβα και μέχρι χθες πάνω από 130 αντιπρόσωποι είχαν δηλώσει συμμετοχή και είχαν αρχίσει ήδη να καταφθάνουν στην Στοκχόλμη.

Οι 30 χώρες από τις οποίες προέρχονται οι οργανώσεις που θα συμμετάσχουν στην 17η Πανευρωπαϊκή Συνάντηση Αλληλεγγύης με την Κούβα, είναι: Αλβανία, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Κύπρος, Δανία, Ισπανία, Φινλανδία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Λουξεμβούργο, Μακεδονία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σουηδία, Ελβετία και Ουκρανία.

Η συνάντηση αυτή είναι παραδοσιακά ο χώρος όπου γίνεται ευρεία ανταλλαγή απόψεων και προσπάθεια συντονισμού της δράσης των οργανώσεων και διάφορων συσπειρώσεων που δραστηριοποιούνται σε κάθε χώρα στην αλληλεγγύη με την Κούβα. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η διαφορετική κατάσταση του συνολικότερου κινήματος σε κάθε χώρα και οι διαφορετικές οπτικές καθιστούν τέτοιες πρωτοβουλίες χρήσιμες και αποτελεσματικές στο βαθμό που καταφέρνουν να συγκεντρώνουν την δράση σε κάθε χώρα σε έναν στόχο, συγκεκριμένα στην ενιαία προβολή των βασικών ζητημάτων που παλεύει η Κούβα. 

Ο πάνω από δεκαπέντε χρόνια αγώνας για την απελευθέρωση των Πέντε Κουβανών, δημιούργησε κεκτημένο. Έτσι τώρα τα βασικά ζητήματα που θέτει η Κούβα, η άρση του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού (εμπάργκο) και το αίτημα της επιστροφής του παράνομα κατεχόμενου από τις ΗΠΑ του εδάφους του Γκουαντάναμο, είναι το πλαίσιο που μπορεί να στοχεύει και να συνενώνεται η δράση αλληλεγγύης σε κάθε χώρα και σε κάθε κίνημα αλληλεγγύης. 

Αυτό κατά τη γνώμη μας έχει δύο ειδικότερες πλευρές που πρέπει να ξεχωρίσουν, καθώς εκεί στοχεύει η ιμπεριαλιστική προπαγάνδα. 

Οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι ο αποκλεισμός τελείωσε με την επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων Κούβας – ΗΠΑ και απαιτείται μια συντονισμένη ενημερωτική εκστρατεία που να αποκαλύπτει την αλήθεια. Ότι δηλαδή ο αποκλεισμός συνεχίζεται αμείωτος και τα βήματα που γίνονται είναι δειλά και ανεπαρκή. 

Η Κοινή Θέση της Ε.Ε, η ευρωπαϊκή version του εμπάργκο, που σύμφωνα με τις δηλώσεις των διπλωματών βαδίζει προς κατάργηση εξακολουθεί επίσης να ζει και να βασιλεύει. 

Ωστόσο, η συνάντηση της Στοκχόλμης είναι το φετινό “πανευρωπαικό φόρουμ της αλληλεγγύης” και γι αυτό δίνεται μεγάλο βάρος σε αυτό και από την κουβανική πλευρά, που συμμετέχει σε αυτό με υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών (ICAP), με επικεφαλής τον Έλιο Γκάμες, πρώτο αντιπρόεδρο του ICAP, καθώς επίσης και την Γκλάντις Αιγιόν, διευθύντρια του Ευρωπαικού Τμήματος, Λουίς Μαρόν, υπεύθυνο Βόρειας Ευρώπης, Ταμάρα Βελάσκες, διευθύντρια του Τμήματος Πληροφόρησης και Μοισές Ροντρίγκες, ειδικό για τις σχέσεις Κούβα-ΗΠΑ.

Προσελκύει επίσης διεθνείς προσωπικότητες όπως, η Αλέiδα Γκεβάρα, ο Κάιλ Γουόλκερ, από τους Πάστορες για την Ειρήνη (ΗΠΑ), η Νίνα Καρπάτσοβα, διακεκριμένη νομικός από την Ουκρανία, ο Κέιθ Μπόλεντερ, Καναδός δημοσιογράφος και καθηγητής Πανεπιστημίου καθώς και συγγραφέας βιβλίων για τον Αποκλεισμό και τους Πέντε και ο Χοσέ Μανσανέδα, συντονιστής του καναλιού www.cubainformacion.tv . Περιμένουμε λοιπόν με ενδιαφέρον την επιστροφή την Δευτέρα των αντιπροσωπειών από την Στοκχόλμη.


Δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο atexnos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια