8 Νοεμβρίου 2015

40 χρόνια ΑΓΚΟΛΑ



Η Κούβα ζει το τελευταίο διάστημα σε ρυθμούς Αγκόλα, καθώς συμπληρώνονται 40 χρόνια από την έναρξη της διεθνιστικής στρατιωτικής αποστολής στην αφρικανική χώρα, που κατέκτησε τελικά την ανεξαρτησία της. Ο τύπος, η ειδησεογραφία, η δημόσια ζωή της χώρας γενικότερα, ζει αυτή την επέτειο. Η τηλεόραση μεταδίδει την πολύ ενδιαφέρουσα σειρά ντοκιμαντέρ “Η εποποιία της Αγκόλα” με, εκτός των άλλων, μαρτυρίες επώνυμων και ανώνυμων πρωταγωνιστών τόσο από την Κούβα, όσο και από την Αγκόλα.


Η κωδική ονομασία της αποστολής ήταν “Επιχείρηση Καρλότα”. Αυτό που δεν είναι ευρύτερα γνωστό είναι ότι το όνομα της επιχείρησης δεν επιλέχτηκε τυχαία. Η Καρλότα ήταν μια σκλάβα που πρωταγωνίστησε στην πρώτη εξέγερση σκλάβων στο νησί το 1843.

Φέτος συμπληρώνονται 172 χρόνια από αυτή την εξέγερση, που τιμάται μαζί με την “Opereción Carlota”, καθώς ολοκληρώθηκε η επισκευή , που ξεκίνησε πριν δυο χρόνια, της παλιάς αγροτικής κατοικίας στα περίχωρα της επαρχιακής πόλης Ματάνσας που έζησε η Καρλότα, η κατασκευή ενός επιβλητικού μνημείου και το “Μουσείο του Εξεγερμένου σκλάβου”.


Έτσι, στις 5 Νοέμβρη 2015 πραγματοποιήθηκε σε αυτό το χώρο στο Ματάνσας, η κεντρική πολιτική – πολιτιστική εκδήλωση της 40ης επετείου της στρατιωτικής αποστολής στην Αγκόλα μαζί με την 172η επέτειο της εξέγερσης των σκλάβων και τα εγκαίνια του “Museo Esclavo Rebelde”. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, κρατικοί, κομματικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι, Ήρωες της Δημοκρατίας της Κούβας, και αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της Αγκόλα. Επίσης, απέδωσε τιμές πολυπληθές στρατιωτικό άγημα, μαζικές και πολιτικές οργανώσεις και ακολούθησε σχετικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Calle Infanta
La Habana, 11-2015

 “Η δόξα και η ανώτερη τιμή, ανήκουν στον κουβανικό λαό”
Ραούλ Κάστρο Ρους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια