Υπάρχουν εκείνοι οι (οχι Κουβανοί, αλλά απλά), γεννημένοι στην Κούβα, που τoυς τρέχουν τα σάλια για τα γεγονότα στη Συρία, όπου η μόνη κοσμική και αντιιμπεριαλιστική κυβέρνηση στην περιοχή έχει πέσει, νικημένη από τζιχαντιστικές τρομοκρατικές ομάδες, που τώρα παρουσιάζονται από τα δυτικά κανάλια ως «αντάρτες» και μαχητές της ελευθερίας.
Αυτά είναι πραγματικά μαύρα νέα για την ανθρωπότητα, προϊόν ταυτόχρονων και διασταυρούμενων περιστάσεων: ο πόλεμος στην Ουκρανία, η εξόντωση στην Παλαιστίνη και το Λίβανο, η φθορά δεκατριών ετών πολέμου, η πείνα και η ερήμωση στη Συρία.... Τώρα αναμένεται ο διαμελισμός και η εξαφάνιση της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας, προς τέρψη του Ισραήλ, των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Τουρκίας και των αραβικών μοναρχιών, οι οποίες σαφώς εμπλέκονται στα γεγονότα.
Παρεμπιπτόντως, η Συρία είναι μία από τις χώρες που περιλαμβάνονται στον βορειοαμερικανικό «κατάλογο των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία». Το ίδιο και η Κούβα. Και τις θανατηφόρες συνέπειες που έχει η ένταξή της σε αυτόν τον κατάλογο (καταστροφή της οικονομίας, του εμπορίου της, απομόνωση από το διεθνές τραπεζικό και πιστωτικό σύστημα κ.λπ.) υφίσταται και η Κούβα.
Σε σχέση με αυτό, ένας από τους τομείς της κουβανικής οικονομίας που επηρεάζεται από την ένταξη στον «κατάλογο τρομοκρατών» είναι ο τουρισμός. Και σε αυτόν τον πόλεμο κατά του τουρισμού βλέπουμε πώς τα αντεπαναστατικά μέσα ενημέρωσης, όπως το Cibercuba, συνεργάζονται εντατικά. Ο στόχος: η Κούβα να μην λάβει ούτε ένα δολάριο ή ευρώ από τον τουρισμό και ο λαός να πεθάνει της πείνας.
Και φυσικά, θα μιλήσουμε λεπτομερώς για τον αποκλεισμό των Βορειοαμερικανών ενάντια στο νησί και τις πλάνες αυτών των μέσων ενημέρωσης που χρηματοδοτούνται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τη μαφία του Μαϊάμι, όπως ότι «δεν είναι αποκλεισμός, είναι εμπάργκο» ή ότι «η Κούβα μπορεί να κάνει εμπόριο με τις 187 χώρες που ψήφισαν κατά του αποκλεισμού» στα Ηνωμένα Έθνη. Θα αναλύσουμε επίσης τις επιπτώσεις αυτού του οικονομικού πολέμου στα δεδομένα της κουβανικής μετανάστευσης προς τις ΗΠΑ.
Θα ρίξουμε επίσης μια ματιά στην 45η έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Νέου Κινηματογράφου της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής στην Αβάνα, που είναι αφιερωμένο στον Χουάν Παδρόν, όπου, πριν από λίγες ημέρες, έσκασε μια βόμβα: η παρουσίαση και προβολή στον κινηματογράφο Yara της Αβάνας, έξι ημέρες πριν από την επίσημη κυκλοφορία του στο Netflix, των δύο πρώτων κεφαλαίων της σειράς «Εκατό χρόνια μοναξιάς», βασισμένης στο μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ο οποίος, παρεμπιπτόντως, ήταν μέχρι τον θάνατό του πρόεδρος του Ιδρύματος που διοργανώνει αυτό το φεστιβάλ της Αβάνας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου