6 Δεκεμβρίου 2021

Πλήρως εμβολιασμένο το 83% του κουβανικού πληθυσμού

Όπως αναφέρεται στον ιστότοπο του Κουβανικού Υπουργείου Δημόσιας Υγείας (MINSAP), μέχρι την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου, η Κούβα είχε χορηγήσει στον πληθυσμό της 28.623.729 δόσεις των κουβανικών εμβολίων
Soberana 02, Soberana Plus και Abdala. Μέχρι σήμερα, 9.280.509 άτομα, το 83% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, είχαν λάβει το πλήρες πρόγραμμα εμβολιασμού.

Αν αυτό υπολογιστεί επί του εμβολιάσιμου πληθυσμού, με τα στοιχεία της προηγούμενης ημέρας (2 Δεκεμβρίου) είχαν χορηγηθεί 28.592,611 δόσεις και το ποσοστό ανέρχεται στο 94,8%, δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Υγείας, Χοσέ Πορτάλ Μιράντα, στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της προσωρινής ομάδας εργασίας για την πρόληψη και τον έλεγχο του νέου κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση του Minsap, μέχρι αυτή την Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου, είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση ενός από τα εμβόλια Soberana 02, Soberana plus και Abdala, 10.190.888 άτομα (περιλαμβάνονται όσοι εμβολιάστηκαν με το Soberana Plus ως εφάπαξ δόση ). Από αυτούς, έχουν ήδη κάνει τη δεύτερη δόση 9.236.873 και την τρίτη δόση, 8.771.855 άτομα.

Εν τω μεταξύ, 424.113 άτομα έχουν ήδη λάβει την αναμνηστική δόση, συμπεριλαμβανομένων 64.105 στη φάση της κλινικής μελέτης και 360.008 ως μέρος του αναμνηστικού εμβολιασμού που εφαρμόζεται στον πληθυσμό επιλεγμένων περιοχών και ομάδων κινδύνου.  Αυτή τη Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου, θα ξεκινήσει ο αναμνηστικός εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού με δόση Abdala σε τέσσερις δήμους της Αβάνας.

Όπως ανέφερε η Δρ Νίλντα Ρόκα ΜενέντεςNilda Roca, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της Επαρχιακής Διεύθυνσης Υγείας, της πρωτεύουσας, οι επιλεγμένες περιοχές είναι η Γκουαναμπακόα, η Ρέγλα, η Ανατολική Αβάνα και το Σαν Μιγκέλ ντε Παδρόν.

Αυτοί οι δήμοι επιλέχθηκαν γιατί είναι αυτοί που ξεκίνησαν την εκστρατεία εμβολιασμού τον Μάιο. Έχουν εξασφαλιστεί όλα τα εμβολιασμού, τα μέσα μεταφοράς και οι ψυκτικές μονάδες για τη διατήρηση των εμβολίων στη σωστή θερμοκρασία.

Η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της Επαρχιακής Διεύθυνσης Υγείας εξήγησε ότι θα συμπεριληφθούν όλα τα άτομα που δεν νοσούν από τον COVID-19 και έχουν συμπληρώσει έξι μήνες εμβολιασμού με την πλήρη σειρά οποιουδήποτε εμβολίου.

Την περασμένη εβδομάδα, στο τηλεοπτικό πρόγραμμα Mesa Redonda, ο Βισέντε Βέρες Μπένκομο, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εμβολίων Finlay (IFV), διευκρίνισε ότι, παρόλο που διεθνώς οι διαθέσιμες πληροφορίες για την μετάλλαξη Οmicron είναι προκαταρκτικές, Κουβανοί επιστήμονες εργάζονται ήδη για να αντιμετωπίσουν τη νέα μετάλλαξη.

«Προφανώς, πρέπει να ακολουθήσουμε την τάση, αλλά οι πληροφορίες σχετικά με τα εμβόλια είναι ακόμα πολύ προκαταρκτικές. Αποφασίσαμε, από την περασμένη εβδομάδα, να ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε μια παραλλαγή του Soberana Plus, έχοντας την πρωτεΐνη RBD από την μετάλλαξη omicron. Το έχουμε ήδη ξεκινήσει, αυτή η πρωτεΐνη ήδη οικοδομείαι και θα προετοιμαστούμε γρήγορα για αυτήν την κατάσταση», είπε.

Πρόσθεσε επίσης ότι «αυτό είναι το κομμάτι που εργαζόμαστε αυτή τη στιγμή. Όσοι από εμάς φτιάχνουμε εμβόλια θα βρεθούμε μπροστά από οποιαδήποτε κατάσταση και θα λάβουμε εκείνα τα μέτρα ώστε να πρωτοστατήσει η χώρα μας σε αυτή την προσπάθεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας