17 Σεπτεμβρίου 2021

US Army: Ένας αήττητος στρατός που δεν έχει κερδίσει πόλεμο

Το Αφγανιστάν και η «μυθολογία» του
Το Αφγανιστάν μοιάζει να είναι το έσχατο όριο επιρροής και ισχύς της εκάστοτε αυτοκρατορίας που το εξουσιάζει, γι΄ αυτό η κάθε αποχώρηση από εκεί σηματοδοτεί και την αρχή της παρακμής για την κάθε μία. Άλλες άντεξαν αρκετά μέχρι να καταρρεύσουν τελείως ενώ άλλες κατέρρευσαν σχεδόν αμέσως.

  • Οι Αμερικάνοι διεξήγαγαν τον μακροβιότερο πόλεμο στην ιστορία τους, με κόστος 241.000 νεκρούς, εκ των οποίων 2.420 Αμερικάνοι, και 2,26 τρις $ (Ινστιτούτο Watson).
  • Στην χώρα η οποία αποτελεί την κύρια χερσαία αρτηρία μεταξύ Ιράν, Κεντρικής Ασίας, Ινδίας, μονοπωλεί σε ποσοστό 80% μια αγορά 65 δις $ (όπιο), η Αμερική διέθεσε για την ανασυγκρότηση της χώρας μόνο κατά την πρώτη περίοδο των επιχειρήσεων (δλδ μέχρι το 2014) 109 δις $.
  • Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, στο σχέδιο Μάρσαλ οι Η.Π.Α διέθεσαν 103 δις $ συνολικά για όλες τις χώρες οι οποίες είχαν συνολικό Α.Ε.Π 2 τρις $Το Αφγανιστάν έχει 13 με 15 δις $. (Special Inspector General for Afghanistan Reconstruction 30/7/2014 QAUARTERLY REPORT to the U.S CONGRESS).
  • Συμπωματικά το συνολικό κόστος αυτού του πολέμου (2,26 τρις $) ταιριάζει αριθμητικά με το συνολικό έλλειμα της αμερικάνικης οικονομίας.

Ο 21ος αιώνας, ο αμερικανικός αιώνας όπως τον αποκαλούσαν κάποιοι, δείχνει να φτάνει στο τέλος του πριν συμπληρώσει καλά καλά το πρώτο του τέταρτο.

Με αφορμή την αποχώρηση των στρατευμάτων τους από το Αφγανιστάν οι Η.Π.Α κάνουν σαφές πλέον και στον πιο φιλοαμερικανό ότι βρίσκονται σε μια επικίνδυνη φάση αποδρομής και γενικής οπισθοχώρησης.

Είναι σαφώς ένα σημείο καμπής. Οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτες ούτε στη Μέση Ανατολή ούτε στην Κεντρική Ασία, σε δύο βασικές περιοχές στις οποίες κάποτε επιδίωκαν να κυριαρχήσουν. 

Αμφισβητείται η ικανότητα της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Αμερικής, η προθυμία της να εμπλακεί σε περαιτέρω στρατιωτικές επιχειρήσεις καθώς και η αξιοπιστία και η δέσμευσή της ως συμμάχου. Ένας αήττητος στρατός που δεν έχει κερδίσει πόλεμο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια