28 Μαΐου 2017

Παρουσιάστηκε στους έλληνες αναγνώστες το βιβλίο των Πέντε κουβανών για τη ζωή τους στις φυλακές των ΗΠΑ

Μηνύματα των Φερνάντο Γκονζάλες και Χεράρντο Ερνάντες   προς τα αδέρφια τους στην Ελλάδα


Έγινε με επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΟΙ μιλούν για τη ζωή τους μέσα στην εργατική τάξη των ΗΠΑ την Παρασκευή 26 Μάη στον Πολιτιστικό χώρο της πρεσβείας της Βενεζουέλας Φρανσίσκο ντε Μιράντα.  

Δεκάδες φίλοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Χοσέ Μαρτί και των Εκδόσεων ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΗΜΑ και γέμισαν τον ζεστό χώρο της βενεζολάνικης πρεσβείας που φιλοξένησε την εκδήλωση.

Πριν ο Γιάννης Τσαλαβούτας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χοσέ Μαρτί και ο Μπάμπης Μισαηλίδης από τις εκδόσεις ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΗΜΑ κάνουν τις βασικές παρεμβάσεις παρουσιάζοντας το βιβλίο, η Ασντίρις Κιντάνα , Γραμματέας και υπεύθυνη πολιτισμού της πρεσβείας της Βενεζουέλας καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στο “σπίτι της Βενεζουέλας”, σημειώνοντας ότι είναι τιμή να φιλοξενούν αυτή την εκδήλωση για τους Πέντε Κουβανούς και αναφέρθηκε στη μάχη που δίνει ο λαός της Βενεζουέλας και η κυβέρνησή του, μεταφέροντας τον χαιρετισμό υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης Ιβαν Γκιλ , που βρίσκεται στη χώρα μας και του πρέσβη Φαρίντ Φερνάντες.


Ακολούθησε ο χαιρετισμός από την πρέσβη της Κούβας  Ζέλμις Μαρία


Κορτίνες Ντομίνγκες, η οποία ευχαρίστησε με τη σειρά της τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους στην εκδήλωση και για την ενεργητική στράτευση στην αλληλεγγύη στην Κούβα και κάλεσε να συνεχίσουν την υποστήριξη στις μάχες που δίνει η Κούβα σήμερα. Κάλεσε επίσης τους φίλους της Κούβας, να σταθούν αλληλέγγυοι, με την ίδια ορμή που υποστηρίζουν την Κούβα, στην Βενεζουέλα και σε κάθε λαό που μάχεται ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Κορυφαία στιγμή της εκδήλωσης ήταν όταν η πρέσβης ανακοίνωσε και διάβασε τα συγκινητικά μηνύματα του Φερνάντο Γκονζάλες και του Χεράρντο Ερνάντες, δύο από τους Πέντε Κουβανούς ήρωες που παρέμειναν πάνω από 16 χρόνια στις φυλακές των ΗΠΑ, οι μαρτυρίες των οποίων είναι το περιεχόμενο του βιβλίου που παρουσιάστηκε.


Χαιρετισμό στην εκδήλωση έκανε επίσης ο πρόεδρος του
Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης Νίκος Καρανδρέας , ο οποίος μίλησε για την αλληλεγγύη που εκφράστηκε στην Ελλάδα για την απελευθέρωση των Πέντε Κουβανών, αναφερόμενος και στη συμβολή του Πολιτιστικού Συλλόγου Χοσέ Μαρτί και των εκδόσεων Διεθνές Βήμα.

Ανάμεσα στις παρεμβάσεις ο συναγωνιστής ηθοποιός Τάκης Βαμβακίδης, από την Πολιτιστική Αθλητική Ομάδα Ηasta la Victoria Siempre, διάβασε χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το βιβλίο, βάζοντάς μας στο κλίμα του περιεχομένου του.

Ανάμεσα στους φίλους που παρακολούθησαν την εκδήλωση βρέθηκαν, η Αντρέα Κοράο, γενική διευθύντρια του τμήματος για την Ευρώπη του ΥπΕξ της Βενεζουέλας, ο Χοσέ Οριόλ Μαρέρο Μαρτίνες, πρόξενος της Κούβας, ο Σπύρος Χαλβατζής Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, αντιπροσωπεία του Συλλόγου Διάδοσης της Μαρξιστικής Σκέψης Γ.Κορδάτος και συναγωνιστές από οργανώσεις και συλλογικότητες αλληλεγγύης που έχουμε δώσει μαζί πολλές μάχες.

Τέλος, πάνω από 40 βιβλία διατέθηκαν στην διάρκεια της εκδήλωσης, επισφραγίζοντας την επιτυχία της και δείχνονταν το ενδιαφέρον του ελληνικού αναγνωστικού κοινού για την ουσιαστική αλλά άγνωστη πλευρά του “συστήματος απονομής δικαιοσύνης” και τις φυλακές των ΗΠΑ.


fotos: Jose Oriol


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια