18 Μαΐου 2015

CIMAvax-EGF: το κουβανικό εμβόλιο για τον καρκίνο του πνεύμονα

Το 2012, ανακοινώθηκε για πρώτη φορά ότι μετά από μακροχρόνιες έρευνες οι κουβανοί επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν ένα εμβόλιο για τον καρκίνο του πνεύμονα το οποίο  “θα μπορούσε να μετατρέψει τον καρκίνο σε μια διαχειρίσιμη χρόνια ασθένεια”.  

Οι κουβανοί επιστήμονες επεσήμαναν τότε, ότι “δεν είναι δυνατόν να προληφθεί η ασθένεια, αλλά το εμβόλιο αυτό βελτιώνει σημαντικά την κατάσταση των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση”  και “ενδείκνυται σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα σε στάδια τρία και τέσσερα, χωρίς να εμφανίζει θετική απάντηση σε άλλα είδη θεραπειών, όπως την χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία” δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι “οι ερευνητές του κουβανικού Κέντρου Μοριακής Ανοσιολογίας (CIM) σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν την ίδια αρχή του  CimaVax-EFG  στην θεραπεία άλλων καρκινικών όγκων, όπως του προστάτη, της μήτρας και του μαστού”.


Το Μάρτιο του 2014 το εμβόλιο βραβεύτηκε από  την Ακαδημία Επιστημών της Κούβας (ACC) , ενώ το ενδιαφέρον και η αναγνώριση του φαρμάκου από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα  προκάλεσε  δημοσιότητα που συνέβαλε τελικά στη διεθνή αναγνώριση του εμβολίου.

Φέτος, στις  13 και 14 Μάη διοργανώθηκε στην Αβάνα Διεθνές Σεμινάριο από την κουβανική φαρμακευτική εταιρεία   CIMAB SA, που εξειδικεύεται στην ανάπτυξη και εμπορία  φαρμάκων για τη θεραπεία των κακοήθων όγκων, όπου παρουσιάστηκαν τα  τελικά αποτελέσματα της μελέτης που επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα του κουβανικού εμβολίου CIMAvax-EGF στον προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα.

Σημειώνεται ότι τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας σε όλο τον κόσμο του CimaVax-EGF (που δημιουργήθηκε το 2011) είναι εγγεγραμμένα στην Κούβα και το Περού. Πολλές χώρες, όπως η Βραζιλία, η Αργεντινή και η Κολομβία,  βρίσκονται σε διαδικασία ένταξης στην αξιοποίηση του εμβολίου και ορισμένες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία βρίσκονται σε διαδικασία κλινικής του μελέτης.

Πρόσφατα, το κουβανικό Κέντρο Μοριακής Ανοσιολογίας και το  Νεουορκέζικο Ινστιτούτο Roswell Park Cancer υπέγραψαν συμφωνία για την εξαγωγή προς τις Ηνωμένες Πολιτείες του  εμβολίου κατά του καρκίνου του πνεύμονα, το οποίο σύντομα θα αρχίσει τις κλινικές δοκιμές και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τέλος, νέα φάρμακα για την καταπολέμηση του καρκίνου παρουσιάστηκαν το Σεπτέμβρη του 2014 σε σχετικό  Συνέδριο  από τον κουβανικό φαρμακευτικό ‘Ομιλο LABIOFARM  και το πράγμα έχει συνέχεια.


Όπως φαίνεται λοιπόν, έχει περάσει η εποχή που αντίστοιχες εφευρέσεις, ανακαλύψεις κλπ η Κούβα μόλις και μετά βίας θα κατάφερνε να τις πουλήσει στη διεθνή αγορά και μάλιστα μέσω τρίτων εταιρειών με έδρα το εξωτερικό για να παρακάμψει το εμπάργκο.

 Το αντίτιμο μιας τέτοιας συναλλαγής πριν λίγα χρόνια, εκτός από συνάλλαγμα, θα ήταν το πολύ,  η κατασκευή  μιας γραμμής παραγωγής του συγκεκριμένου προϊόντος  από την αγοράστρια στην Κούβα για την κάλυψη των εσωτερικών αναγκών το νησιού. Σε κάθε περίπτωση η Κούβα αποξενωνόταν πλήρως μέσω της πώλησης από τα μελλοντικά κέρδη από το  X φάρμακο, που μπορεί να ήταν μερικά  δις.

Τα πράγματα όμως αλλάζουν, ήρθε έτσι η συγκυρία που η Κούβα μπορεί και ωφελείται από την επένδυση που έκανε στο ανθρώπινο (επιστημονικό, ιατρικό, τεχνικό ) δυναμικό, εδώ και μισό αιώνα Επανάστασης.

Και κοντά στην Κούβα, ωφελείται και ο κόσμος όλος. Το πώς ωφελείται η κάθε τάξη ή στρώμα στις χώρες του εξωτερικού που πραγματοποιούν αυτό το διεθνές εμπόριο με την Κούβα, είναι μια άλλη υπόθεση, που ξεφεύγει πάντως από το θέμα  του παρόντος γραπτού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια