15 Φεβρουαρίου 2013

Aπομυθοποιώντας (14) : “ H Kούβα έφερε τον κόσμο στο χείλος μιας πυρηνικής καταστροφής”


Raúl Antonio Capote

Ποτέ ένας επαναστάτης ηγέτης δεν στάθηκε στο ύψος του λαού του, και ποτέ ένας επαναστατημένος λαός δεν στάθηκε στο ύψος του ηγέτη του, όσο στην Κρίση του Οκτώβρη στην Κούβα. Με το θάρρος και την αξιοπρέπειά της, η Κούβα απέδειξε ότι διέθετε άλλους πυραύλους, πυραύλους ηθικής, πολύ ισχυρότερους από τους πυρηνικούς.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ:  Η  εξτρεμιστική επιθετικότητα των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα έφερε την ανθρωπότητα στο χείλος της πυρηνικής καταστροφής. Η επαναστατική ηγεσία της Κούβας αποδέχτηκε την εγκατάσταση πυρηνικών πυραύλων όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ, μετά την δοκιμή με την απόβαση μισθοφόρων, τον οικονομικό στραγγαλισμό και άλλες επιθετικές ενέργειες,  είχε ήδη αποφασίσει να πραγματοποιήσει στρατιωτική εισβολή στο νησί. Ήταν λοιπόν για την Κούβα μια πράξη αυτοάμυνας, καθώς δεν έμενε άλλη βιώσιμη εναλλακτική λύση ματαίωσης της επικείμενης στρατιωτικής επίθεσης. Ταυτόχρονα ήταν  η υλοποίηση ενός “θεμελιώδους καθήκοντος αλληλεγγύης και διεθνισμού”  προς την ΕΣΣΔ, της οποίας τα σύνορα ήταν περικυκλωμένα από πυραύλους των ΗΠΑ.


Υπό την ηγεσία του Ted Shackley (To Φάντασμα) ιδρύθηκε στο Μαιάμι, ο μεγαλύτερος σταθμός της CIA στον κόσμο. Χιλιάδες κουβανοί “εξόριστοι” προσλήφθηκαν σε αυτόν με μηνιαίο μισθό 200 δολάρια.   Πάνω από 100 δις. δολάρια  το χρόνο είναι ο προϋπολογισμός του JM WAVE (κωδικό όνομα του σταθμού) . Βασική του αποστολή ήταν η δολοφονία του Φιδέλ. Όλες οι προσπάθειες (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έγιναν σε συνεργασία με την μαφία) απέτυχαν. Ο JM WAVE πραγματοποίησε χιλιάδες τρομοκρατικές ενέργειες ενάντια στην Κούβα.


Μετά την νίκη ( επί των εισβολέων μισθοφόρων) στην Playa Giron  οι ΗΠΑ σκλήρυναν την πολιτική τους απέναντι στην Κούβα. Η αλαζονεία της αυτοκρατορίας δεν την αφήνει να χωνέψει την ιστορική της ήττα.  Η CIA  ξεκινάει την μεγαλύτερη και πιο πολυδάπανη (μέχρι τότε) επιχείρησή της με την κωδ. ονομασία  “Mangosta” με μοναδικό σκοπό να καταστρέψει την Κουβανική Επανάσταση.

Από την άλλη η Ουάσιγκτον  προσπαθεί να απομονώσει διπλωματικά την Κούβα και  επιτυγχάνει την αποβολή της από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (ΟΕΑ) με την ψήφο όλων των κυβερνήσεων εκτός  αυτής του Μεξικό.  Ο Φιδέλ απαντά με την Δεύτερη Διακήρυξη της Αβάνας, που όπως και η πρώτη εγκρίνεται σε συγκέντρωση με πάνω από ενα εκατομμύριο Κουβανών στην Πλατεία της Επανάστασης.

Από την Σύνοδο  Κορυφής της Βιέννης ακόμα, τον Ιούνιο του 1961, ο Νικίτα Χρουτσώφ είναι πεπεισμένος (σύμφωνα με τον γιό του Σεργκέι) ότι ο Κένεντυ θα έπαιρνε εκδίκηση για την ήττα στον Κόλπο των Χοίρων. Απορρίπτοντας μια νέα εισβολή μισθοφόρων, αυτή τη φορά θα προχωρούσε σε άμεση στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ. Αυτή την πεποίθηση είχε και η Κουβανική ηγεσία.

Δύο φορές τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο του 1961 η Κούβα εμφανίζεται πρόθυμη να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείας  στην κατεύθυνση της ειρηνικής επίλυσης των πολιτικών και οικονομικών της διαφορών. Αλλά οι ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ πρόθυμες να συζητήσουν ισότιμα και χωρίς όρους με την Κούβα.

Στις 17 Σεπτέμβρη του 1962 σε μια συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ αποφασίστηκε η  ανάληψη δράσης κατά της Κούβας, συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Στις 24 Σεπτέμβρη η Βουλή  παρόμοια θέση. Η επίθεση στην Κούβα είχε ήδη αποφασιστεί.

Αυτό λοιπόν που έφερε τον κόσμο στο χείλος της πυρηνικής καταστροφής ήταν η επιθετικότητα των ΗΠΑ ενάντια σε μια μικρή χώρα που το μόνο που απαιτούσε ήταν ο σεβασμός της κυριαρχίας της. Η ιμπεριαλιστική αλαζονεία δεν μπορούσε να αντέξει την ήττα στον Κόλπο των Χοίρων και η απόφασή ήταν να συντρίψει την Κουβανική Επανάσταση με  απ ευθείας στρατιωτική επέμβαση στο νησί.

Ποτέ ένας επαναστάτης ηγέτης δεν στάθηκε στο ύψος του λαού του, και ποτέ ένας επαναστατημένος λαός δεν στάθηκε στο ύψος του ηγέτη του, όσο στην Κρίση του Οκτώβρη στην Κούβα. Με το θάρρος και την αξιοπρέπειά της, η Κούβα απέδειξε ότι διέθετε άλλους πυραύλους, πυραύλους ηθικής, πολύ ισχυρότερους από τους πυρηνικούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια