24 Ιανουαρίου 2015

Λίγα λόγια για τον πολιτιστικό σύλλογο «Χοσέ Μαρτί»

Ο πολιτιστικός σύλλογος «Χοσέ Μαρτί» στην Ελλάδα εμπνέεται από το πνεύμα ενός μεγάλου άνδρα της ιστορίας της Κούβας και της Λατινικής Αμερικής. Στόχος μας είναι να σταθούμε αλληλέγγυοι στους σημερινούς αγώνες της ζωντανής σοσιαλιστικής επανάστασης της Κούβας, και ταυτόχρονα να γνωρίσουμε την ιστορία, και τον πολιτισμό της, όπως συμπυκνώνονται στη μορφή του Χοσέ Μαρτί (1853-1895).

Πρόκειται για τον εθνικό ήρωα της Κούβας που πρωτοστάτησε στους αγώνες του 19ου αιώνα για την απελευθέρωσή της από τον ισπανικό αποικιακό ζυγό. 

Ωστόσο, έναν αιώνα μετά τη γέννησή του, ο Φιντέλ Κάστρο τον κατονομάζει σαν πνευματικό αυτουργό του ξεσηκωμού που οδήγησε στον θρίαμβο του Γενάρη του 1959. Η ζωή και το έργο του οικουμενικού, ριζοσπάστη ουμανιστή Μαρτί διαμόρφωσαν τις πολιτιστικές και αγωνιστικές παραδόσεις του κουβανικού λαού. Οι ιδέες του φωτίζουν την ιστορική διαδρομή που γέννησε τη σημερινή Κούβα.

·      Ο Μαρτί ήταν ο πρώτος που μίλησε για την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η απειλή της –αναδυόμενης τότε– ιμπεριαλιστικής δύναμης των ΗΠΑ μέσα από την ενότητα των λαών της αμερικανικής ηπείρου.

·      Επέμενε ότι η εθνική ανεξαρτησία δεν έχει νόημα για την αποκλεισμένη πλειοψηφία των ινδιάνων, των Μαύρων, των αγροτών και των εργατών εάν και πάλι κυβερνήσουν οι λίγοι.

·      Ευαγγελιζόταν την ικανότητα των καταπιεζόμενων λαών της ηπείρου να φτιάξουν μια νέα κοινωνία δική τους, στη βάση των δικών τους οικονομικών και πνευματικών αναγκών.

Μέσα από εκδηλώσεις, μελέτες και εκδόσεις επιδιώκουμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, να παρουσιάσουμε, στην Ελλάδα της καπιταλιστικής κρίσης, τον διεθνισμό του Μαρτί και την απελευθερωτική προοπτική της κουβανικής σοσιαλιστικής επανάστασης γενικότερα.

Οι δραστηριότητες του συλλόγου οργανώνονται από τις τακτικές συναντήσεις των μελών, που πραγματοποιούνται κάθε πρώτη Δευτέρα του μήνα, στα γραφεία των εκδόσεων Διεθνές Βήμα, Σόλωνος 142, 3ος όροφος.