11 Μαρτίου 2022

Ιραν, Βενεζουέλα και η ταπείνωση του εξαιρετισμού

του Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη 

O Λευκός Οίκος παραδέχθηκε πως το περασμένο Σαββατοκύριακο έλαβε χώρα υψηλού επιπέδου συνάντηση με τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι οι συνομιλίες με μέλη της κυβέρνησης της Βενεζουέλας «πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες» και ότι «θα συνεχιστούν». Σύμφωνα με το Reuters η βορειοαμερικάνικη αντιπροσωπεία ηγείτο από τον Χουάν Γκονζάλες, ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου για τη Λατινική Αμερική, τον πρεσβευτή των ΗΠΑ Τζέιμς Στόρι, καθώς και τον Ρότζερ Κάρστενς, ειδικό απεσταλμένο της προεδρίας των Ηνωμένων Πολιτειών για υποθέσεις ομήρων.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των δυτικών μέσων, οι ΗΠΑ προσφέρονται να «ελαφρύνουν» τα παράνομα οικονομικά μέτρα των ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας με αντάλλαγμα τη διασφάλιση του εφοδιασμού των ΗΠΑ με πετρέλαιο εν μέσω της ουκρανικής κρίσης και των νέων παράνομων κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ κατά της Ρωσίας. Τα μονομερή καταναγκαστικά μέτρα κατά της Βενεζουέλας είναι προϊον την κλιμάκωσης της επίθεσης κατά της χώρας από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, η κυβέρνηση του οποίου αναγνώρισε τον επίδοξο πραξικοπηματία Χουάν Γουαϊδό αντί της νόμιμης κυβέρνησης. Στο σημείο αυτό αναφέρουμε πως ήδη η Ρωσία κατέστη η χώρα στην οποία έχουν επιβληθεί οι περισσότερες κυρώσεις, καθώς από τις 22 Φεβρουαρίου έχουν επιβληθεί 2.778 νέα μέτρα, εκτινάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 5,5 χιλιάδες σύμφωνα με την υπηρεσία Castellum.

Οι αξιωματούχοι της Βενεζουέλας φέρεται να απαίτησαν η απελευθέρωση του Άλεξ Σάαμπ, ο οποίος απήχθη κατά τη διάρκεια διπλωματικού ταξιδιού του προς το Ιραν με στόχο την παράκαμψή του οικονομικού αποκλεισμού και την διασφάλιση προμηθειών φαρμάκων και πετρελαίου. Από την πλευρά της Ουάσινγκτον ζητήθηκε η αποφυλάκιση των έξι πρώην στελεχών της CITGO της Βενεζουέλας (θυγατρική της εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας PDVSA με έδρα τις ΗΠΑ), πέντε εκ των οποίων πολιτογραφήθηκαν πολίτες των ΗΠΑ και ένας είναι μόνιμος κάτοικος τους, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα στη φυλακή στο Καράκας με κατηγορίες για διαφθορά. Σύμφωνα με τη λατινοαμερικάνικη ιστοσελίδα Orinoco Tribune, οι πληροφορίες των βορειοαμερικανικών μέσων αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσπιστία από πολλούς Βενεζουελάνους, λόγω των βουνών ψευδών ειδήσεων που παράγονται από αυτές τις πηγές, πρώτα εναντίον του Ούγκο Τσάβες και τώρα εναντίον της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο.

Από τη πλευρά του, ο Νικολάς Μαδούρο έκανε λόγο για «μια συνάντηση, που θα μπορούσα να την περιγράψω ως σεβαστή, εγκάρδια, πολύ διπλωματική». Όπως σημειώνει το Orinoco Tribune, η προσφορά αυτή προς τη Βενεζουέλα αποτελεί μια προσπάθεια των ΗΠΑ να δημιουργήσουν τριβές μεταξύ της Βενεζουέλας και του Ιράν με τη Ρωσία, κάτι που φαίνεται απίθανο να πετύχει, αν αναλογιστεί κανείς τον μακρύ κατάλογο των επιθετικών ενεργειών των ΗΠΑ και της Ευρώπης εναντίον αυτών των χωρών και τις ισχυρές σχέσεις που έχουν οικοδομηθεί τα τελευταία 20 χρόνια μεταξύ Βενεζουέλας και Ρωσίας. Ο Μαδούρο επανέλαβε τη Δευτέρα, ότι η σύγκρουση της Μόσχας με το Κίεβο προκλήθηκε από τη Δύση. «Αυτοί που προκάλεσαν αυτή τη σύγκρουση με δεκαετίες μη συμμόρφωσης με συμφωνίες, με δεκαετίες απειλών κατά της Ρωσίας, με δεκαετίες προετοιμασίας σχεδίων επέκτασης του ΝΑΤΟ, είναι κυρίως υπεύθυνοι για την αποκλιμάκωση αυτής της σύγκρουσης», σημείωσε. Ο πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η Βενεζουέλα «ανησυχεί σοβαρά για το ενδεχόμενο ενός πολέμου στην Ευρώπη και την επέκτασή του σε άλλες περιοχές του κόσμου» και επέκρινε την «εκστρατεία μίσους στα μέσα ενημέρωσης» και τα «οικονομικά μέτρα που αποσκοπούν στην επιδείνωση των συνθηκών» και την εξάπλωση της σύγκρουσης, αντί της εκτόνωσης της κατάστασης. Υπενθυμίζουμε πως ο Μαδούρο είχε δηλώσει από τις πρώτες στιγμές της στρατιωτικής επιχείρησης πως «η ειρήνη της Ρωσίας είναι η ειρήνη του κόσμου και θα την υπερασπιστούμε» (αναλυτικά).

Ολόκληρο το άρθρο:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια