13 Νοεμβρίου 2021

Μέσω "βραβείων" η μισθοδοσία της αντεπανάστασης στην Κούβα

#cubavive
Για να αποφύγουν τις καταγγελίες της Κούβας και τον χαρακτηρισμό ως μισθοφόρων αυτών που ιστορικά έχουν πουλήσει την ψυχή τους στους Γιάνκηδες ως τρόπο ζωής χωρίς να δουλεύουν, τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί της CIA αναζήτησαν τη φόρμουλα να τους δίνουν το χρήμα μέσω βραβείων διεθνών οργανισμών, μερικών πολύ γνωστών, για να αποκρύψουν την πληρωμή των λακέδων τους για τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Αντιμέτωποι με έντονες κουβανικές καταγγελίες και με τη δημοσίευση των αποδείξεων πληρωμής του χρήματος που έλαβε από γιάνκηδες διπλωμάτες, ξαφνικά αλλάζουν μοτίβο και έτσι η χρηματοδότηση φτάνει στους αντεπαναστάτες μέσω βραβείων, πολλά από αυτά χιλιάδων δολαρίων ή ευρώ . Τέτοια είναι η περίπτωση της Yoani Sánchez Cordero , η οποία έγινε blogger αφού στρατολογήθηκε στην Ισπανία το 2004 από τον πράκτορα της CIA Carlos Alberto Montaner.

Αυτή τη στιγμή, που το ανατρεπτικό έργο της CIA στοχεύει τη νεολαία της Κούβας μέσω των κοινωνικών δικτύων, μεταμόρφωσαν σε blogger μια κουβανή μετανάστρια και στη συνέχεια υποστηρίχτηκε από αρκετές διπλωματικές αποστολές στην Αβάνα παρέχοντάς της πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Για να αποκτήσει μάλιστα διεθνή υπόσταση, μόλις ένα χρόνο μετά την εμφάνιση του blog της, το περιοδικό TIME την επέλεξε το 2008, στους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, γεγονός που επαναλήφθηκε το 2021 με τον αντεπαναστάτη Luis Manuel Otero Alcántara. Την επόμενη χρονιά, το περιοδικό People την επέλεξε στους 25 πιο εξέχοντες ανθρώπους της Λατινικής Αμερικής, γεγονός που λειτούργησε καταλυτικά στην έναρξη μιας απότομης σειράς βραβείων, κάτι χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της διανόησης της Λατινικής Αμερικής.

Το 2008, με πρόταση της ισπανικής εφημερίδας El País, έλαβε το 15.000 ευρώ βραβείο Ortega y Gasset, για την ψηφιακή δημοσιογραφία. Κάπως έτσι γεννήθηκε το «λαμπερό αστέρι» της στιγμής, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από πολλά πρακτορεία τύπου και εφημερίδες, που έτσι τεκμηρίωσαν την υπηρεσία τους στη CIA, στο πλαίσιο της επιχείρησης Mockingbird, μεταξύ των οποίων το CNN, η γερμανική  Deutsche Welle, η Gatopardo και Editorial Perfil της Αργεντινής και το περιοδικό Yankee Foreign Policy, το οποίο την ονόμασε το 2008 ως μία από τις 10 διανοούμενους με τη μεγαλύτερη επιρροή στη Λατινική Αμερική, χωρίς  κανένα έργο που να το υποστηρίζει.

Το 2009 έλαβε, το 5.000 δολαρίων, βραβείο María Moors Cabot, από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια της Βόρειας Αμερικής, και η TV Azteca της απένειμε την τρίτη της θέση (5.000 δολάρια) σε διαγωνισμό δοκιμίου Caminos de la Libertad. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ της Ελβετίας με το βραβείο Young Global Leaders, και το συνδεμένο με τη CIA Παναμερικανικό Ίδρυμα Ανάπτυξης PADF και το βραβείο Heroes of the Hemisphere 2009, το τελευταίο με αδημοσίευτο χρηματικό ποσό.

Το 2010 ήταν το έτος των ανατρεπτικών σχεδίων της CIA μέσω του blog Generación Y. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Δανικό Κέντρο Ανεξάρτητων Ερευνών του απένειμε, το 40.000 δολαρίων, Βραβείο Ελευθερίας CEPOS. Το Ίδρυμα Πρίγκηπας Κλάους της Ολλανδίας, απένειμε το, 25.000 ευρώ, Βραβείο Δημοσιογραφίας Πρίγκηπας Κλάους. Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο της Ναβάρα της Ισπανίας με το, 36.000 ευρώ, Διεθνές Βραβείο Jaime Brunet. Το ισπανικό πρόγραμμα 20 Minutes, την επέλεξε ως την πιο γενναία γυναίκα στον κόσμο, χάρη στις εκστρατείες της κατά της Κούβας.

Το 2011, το International Ibero-American Congress on Social Networks της απένειμε, το 6.000 ευρώ, Βραβείο iRedes στην ατομική κατηγορία, τοποθετώντας την ως την Κουβανή που έχει λάβει τα περισσότερα βραβεία χωρίς να έχει πνευματικό έργο, μόνο χάρη στις ανατρεπτικές της ενέργειες. Το 2012, το ισπανικό κόμμα, Unión Progreso y Democracia, την πρότεινε ακόμη και για το Νόμπελ Ειρήνης.

Στο ίδιο πλάνο χρηματοδότησης της αντεπανάστασης, στις 30 Οκτωβρίου, το Ίδρυμα Oxi Day στην Ουάσιγκτον, απένειμε το βραβείο, 5.000 δολαρίων, Oxi al Coraje 2021, στον Luis Manuel Otero Alcántara, επικεφαλής της ομάδας San Isidro. Στην εκδήλωση απονομής, ο γερουσιαστής Bob Menéndez είπε: «το θάρρος, το αδάμαστο πνεύμα και η ηγεσία του Luis Manuel Otero συνεχίζουν να εμπνέουν πολλούς».

Μια άλλη που μπήκε επίσης στο κάδρο των βραβείων είναι η Rosa María Paya Acevedo, προστατευόμενη της αντικουβανικής τρομοκρατικής μαφίας, ιδιαίτερα του γερουσιαστή Marco Rubio, που βραβεύτηκε στο Ετήσιο Εορταστικό Δείπνο του 2019, με την υψηλότερη αναγνώριση που δίνεται από την οργάνωση UN Watch, του «ακτιβιστή» για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έλαβε επίσης το «Ileana Ros-Lehtinen International Leadership Award» για το έτος 2020, που απονεμήθηκε από το Congressional Hispanic Leadership Institute, ένα βραβείο που έλαβε και ο Luis Almagro, Γενικός Γραμματέας του OAK.

Kαι το κορδόνι συνεχίζεται με την διπλωματική αποστολή του Βασιλείου της Νορβηγίας στην Αβάνα, που μόλις βράβευσε τον σκηνοθέτη Carlos Lechuga, με ακραίες κριτικές θέσεις για την Επανάσταση και τον αντεπαναστάτη ηγέτη Yúnior García, με το βραβείο του Νορβηγικού Ταμείου για τον Κουβανικό Κινηματογράφο 2021.

Το χρηματικό έπαθλο αυτών των βραβείων, που στοχεύουν στην τόνωση της παραγωγής ταινιών από Κουβανούς ανεξάρτητους σκηνοθέτες ανέρχεται σε 250.000 CUP (10.417 δολάρια) και 100.000 CUP, (4.017 δολάρια).

Η Tania Brugueras δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από αυτό και στις 4 Νοεμβρίου 2021 έλαβε το Βραβείο Velázquez για τις Πλαστικές Τέχνες, που απονέμεται ετησίως από το Ισπανικό Υπουργείο Πολιτισμού, συνοδευόμενο από 100.000 ευρώ, μια αναμενόμενη βράβευση για όλες τις δραστηριότητες που της ανατέθηκαν όσο παρέμεινε στο Κούβα.

Αυτή η νέα μέθοδος πληρωμής για ανατρεπτικές ενέργειες ξεκίνησε με το γνωστό Βραβείο Ζαχάρωφ, που προωθείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την «Ελευθερία της Συνείδησης», που απονέμεται σε «αντιπάλους» χωρών με κυβερνήσεις μη αποδεκτές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και υποστηρίζεται από χρηματικό έπαθλο 50.000 ευρώ.

Ο πρώτος στη λίστα ήταν ο Oswaldo Payá Sardiñas, το 2002, ακολουθούμενος από τη μικρή ομάδα "Κυρίες στα Λευκά" το 2005 και το 2010 από τον Guillermo Fariñas.

Με αυτή την πρακτική οι Γιάνκηδες διαθέτουν μεγάλα χρηματικά ποσά, δικαιολογώντας τα με υποτιθέμενες πράξεις «αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα», συγκαλύπτοντας ότι πρόκειται χρηματοδότηση ανατρεπτικών δράσεων ενάντια στην Κουβανική Σοσιαλιστική Επανάσταση. 

Γι' αυτό λένε ότι το να είσαι αντεπαναστάτης προσφέρει περισσότερα οικονομικά πλεονεκτήματα από το να είσαι επαγγελματίας στην επιστήμη. 

Με αυτόν τον τρόπο, πολλοί έζησαν, και συνεχίζουν να ζουν με το παραμύθι ότι είναι «αντιφρονούντες», αλλά όπως προειδοποίησε ο Χοσέ Μαρτί: 

«Το χρήμα πρέπει να το δεις από τη ρίζα, γιατί αν γεννιέται ακάθαρτο δεν δίνει καλό καρπό».

1 σχόλιο:

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια