29 Ιανουαρίου 2019

Ρωγμές στο "μαύρο μέτωπο" των ΗΠΑ ενάντια στη Βενεζουέλα

Όπως αναφέρεται σε σχετικό Δελτίο Τύπου της πρεσβείας της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα: 

Από τα 34 μέλη του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), 18 έθνη επέλεξαν να μην συνταχθούν με τη διακήρυξη παρεμβατικού χαρακτήρα. Από τον αριθμό αυτό, έξι αποφάσισαν να μην παρέμβουν και άλλα τέσσερα δεν πήραν θέση σχετικά με τον σφετερισμό των λειτουργιών από τον ηγέτη του δεξιού κόμματος Λαϊκή Θέληση (VP). Από την τελευταία ψηφοφορία, η οποία έλαβε χώρα στις 10 Ιανουαρίου, η ομάδα των κυβερνήσεων που διατηρεί επεμβατική εκστρατεία (Αργεντινή, Μπαχάμες, Βραζιλία, Καναδάς, Χιλή, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Εκουαδόρ, Ηνωμένες Πολιτείες, Ονδούρα, Γουατεμάλα, Αϊτή, Παναμάς, Παραγουάη, Περού και η Δομινικανή Δημοκρατία), έχασε τρεις συμμάχους. Η Τζαμάικα, η Αγία Λουκία και η Γουιάνα δεν εμφανίζονται ως υπογράφοντες της δήλωσης. 

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κατάφερε να κερδίσει υποστήριξη της κυριαρχίας της και στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στις 26 Ιανουαρίου, όπου 19 από ένα σύνολο 35 χωρών εκφράστηκαν υπέρ της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις του έθνους της Νότιας Αμερικής και υπέρ μιας διαδικασίας διαλόγου μεταξύ των εθνικών φορέων. 


Η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συγκλήθηκε μετά από αίτημα του Υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο, στην προσπάθεια του να επιδιώξει διεθνή συναίνεση που θα νομιμοποιήσει το σε εξέλιξη πραξικόπημα στη Βενεζουέλα και θα αναγνωρίσει την επιβολή μιας "κυβέρνησης μαριονέτας". 

Ωστόσο, η αντιπροσωπία των ΗΠΑ, οι συμμαχικές κυβερνήσεις τους και η αυτοαποκαλούμενη Ομάδα της Λίμα όπως επίσης και ένα μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) δεν κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχους τους στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπου οι περισσότερες χώρες από διαφορετικές ηπείρους απαίτησαν σεβασμό στην κυριαρχία της Βενεζουέλας. 

Έτσι, η κατηγορηματική απόρριψη της θέσης των ΗΠΑ από τις μεγάλες δυνάμεις με δικαίωμα βέτο, όπως η Ρωσία και η Κίνα, καθώς και η υποστήριξη από τις χώρες της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής εδραίωσαν μια πλειοψηφική θέση κατά της ξένης επέμβασης στη Βενεζουέλα και υπέρ της αναγνώρισης της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια