11 Δεκεμβρίου 2017

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΚΑΣ – Διεθνής Διάσκεψη “Είμαστε Όλοι Βενεζουέλα

Διάλογος για την Ειρήνη, την Κυριαρχία και την Μπολιβαριανή Δημοκρατία”

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ - ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ
Οι εκπρόσωποι πολιτικών, κοινωνικών, θρησκευτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, προσωπικότητες και διανοούμενοι από 60 χώρες που συναντηθήκαμε στο Καράκας από τις 16 έως τις 19 Σεπτέμβρη 2017, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Διάσκεψης “Είμαστε Όλοι Βενεζουέλα: Διάλογος για την Ειρήνη, την Κυριαρχία και την Μπολιβαριανή Δημοκρατία”, δηλώνουμε σταθερά την υποστήριξή μας στον λαό και την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, μπροστά στις επιθέσεις του βορειοαμερικανικού ιμπεριαλισμού, που μέρα με τη μέρα, κλιμακώνει τις ενέργειες αποσταθεροποίησης ενάντια στην Μπολιβαριανή Πατρίδα.

Μια δράση που είχε την πιο δραματική της έκφραση στη φασιστική βία που ξεδιπλώθηκε από τον Απρίλη έως τον Ιούλη αυτού του έτους, με έναν θλιβερό απολογισμό 115 πολίτες νεκρούς, χιλιάδες τραυματίες, γενικευμένες καταστροφές και την ψυχολογική βία, την οποία υπέστη ο λαός της Βενεζουέλας.

Σήμερα, ο βορειοαμερικανικός ιμπεριαλισμός αναλαμβάνει απευθείας την πολιτική επίθεση, μέσω του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος όχι μόνο απειλεί να χρησιμοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ενάντια στην Βενεζουέλα, αλλά και ηγείται των ενεργειών μιας πολιορκίας σε διπλωματικό επίπεδο που λίγες φορές έχουμε δει, τόσο από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (ΟΕΑ), όσο και με την συμμετοχή κάποιων κυβερνήσεων της περιοχής, με στόχο να υπονομεύσει την ισχύ της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, μέσω ενός Εκτελεστικού Διατάγματος, επισημοποιεί την τακτική του οικονομικού αποκλεισμού, που ήδη εφαρμοζόταν “για να προκαλέσει ασφυξία στην οικονομία της Βενεζουέλας”.

Η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα ενάντια στην Μπολιβαριανή Επανάσταση αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της Ανακήρυξης τηςΛατινικης Αμερικής και της Καραϊβικής ως Ζώνη Ειρήνης, η οποία εγκρίθηκε από τους προέδρους όλων των χωρών της περιοχής κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Διάσκεψης Κορυφής της Κοινότητας των Χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC ), που πραγματοποιήθηκε στην Αβάνα τον Ιανουάριο του 2014, η οποία υπερασπίζεται το κυριαρχικό δικαίωμα κάθε χώρας να καθορίσει τη δική της πορεία, χωρίς ξένες παρεμβάσεις.

Η κυβέρνηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μαζί με εξέχοντες εκπρόσωπους της αντεθνικής αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, αναπτύσσει ένα σχέδιο που αποβλέπει στην αποσταθεροποίηση των κρατικών θεσμών, μέσω μιας σειράς τακτικών ελιγμών που αποκαλύφθηκαν και ηττήθηκαν χάρη στην πολιτική αποφασιστικότητα υψηλού επιπέδου, που βασίζεται στη φιλοσοφική σκέψη του κομαντάντε Ούγκο Τσάβες, ιστορικού ηγέτη τηςΜπολιβαριανής Επανάστασης, όπως έγινε με την εκλογή, εγκαθίδρυση και λειτουργία της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης.

Με τη Συντακτική Εθνοσυνέλευση, ο λαός της Βενεζουέλας εγκαινιάζει μια νέα ιστορική στιγμή, η οποία επικυρώνει και εμβαθύνει τα θεμέλια του κοινωνικού και δημοκρατικού Κράτους, καθώς και του Κράτους δικαίου, που κατοχυρώνει το Μπολιβαριανό Σύνταγματου 1999. Ταυτόχρονα, κατόρθωσε να επιτύχει την ειρήνη, γεγονός που αποτέλεσε μια ξεκάθαρη απόδειξη της αποτυχίας των δυνάμεων της άκρας δεξιάς που πρωταγωνίστησε στη φρίκη της γενικευμένης βίας.

Οι εκπρόσωποι των πολιτικών, κοινωνικών, θρησκευτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι προσωπικότητες και οι διανοούμενοι που παρευρεθήκαμε σε αυτή την Παγκόσμια Διάσκεψη «Είμαστε όλοι Βενεζουέλα: Διάλογος για την Ειρήνη, την Κυριαρχία και την Μπολιβαριανή Δημοκρατία», είμαστε πεπεισμένοι για τη σημασία του πολιτικού διαλόγου που προώθησε ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο και εκφράστηκε στην πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Δομινικανή Δημοκρατία από εκπροσώπους της Μπολιβαριανής Κυβέρνησης και της λεγόμενης Τράπεζας Δημοκρατικής Ενότητας, μιας συμμαχίας που συγκεντρώνει όλους τους παράγοντες της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας. Ως εκ τούτου, υποστηρίζουμε σταθερά την πρόταση διαλόγου που προωθεί η Μπολιβαριανή Κυβέρνηση.

Επισημαίνουμε ότι, σε αντίθεση με όσα δηλώνουν οι παράγοντες της άκρας δεξιάς σε διάφορα μέρη του κόσμου με την υποστήριξη των μεγάλων πολυεθνικών της παραπληροφόρησης, η εκλογική και δημοκρατική διαδικασία ακολουθεί την πορεία της. Στη Βενεζουέλα, σε μερικές εβδομάδες θα διεξαχθούν περιφερειακές εκλογές, ενώ οι δημοτικές και προεδρικές εκλογές θα γίνουν το 2018, όπως και το δημοψήφισμα που θα επιβεβαιώσει ή όχι το νέο κείμενο του Συντάγματος που επεξεργάζεται η Συντακτική Εθνοσυνέλευση. Ποια χώρα στον κόσμο έχει να επιδείξει τέτοιας διάστασης δημοκρατική πρακτική;

Για αυτό και καταδικάζουμε τα κακεντρεχή ψέματα, τις ψευδείς ειδήσεις και τις διαστρεβλώσεις σχετικά με την πραγματικότητα της Βενεζουέλας, ως την κύρια στρατηγική δυσφήμισης της Μπολιβαριανής Επανάστασης και της νόμιμης κυβέρνησης του Προέδου Νικολάς Μαδούρο.

Κατά τον ίδιο τρόπο, υποστηρίζουμε την προσπάθεια που καταβάλλουν η κυβέρνηση και ο λαός της Βενεζουέλας για να ξεπεράσουν τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από τον οικονομικό πόλεμο που καθοδηγείται από τα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η δική μας δέσμευση με την ειρήνη, την κυριαρχία και την μπολιβαριανή δημοκρατία συνδέεται στενά με την ανάπτυξη ενός ευρέως και μόνιμου φόρουμ αλληλεγγύης σε κάθε χώρα, που θα προωθείται από κάθε πολιτική, κοινωνική, θρησκευτική και συνδικαλιστική οργάνωση και θα έχει τον δημοκρατικό και συμμετοχικό χαρακτήρα αυτού του φόρουμ.

Η υπεράσπιση την Μπολιβαριανής Επανάστασης είναι ένα αναπόφευκτο καθήκον των λαών της Λατινικής Αμερικής, της Καραϊβικής και ολόκληρου του κόσμου, στο βαθμό που κατανοείται ότι στη Βενεζουέλα αυτό που υπερασπιζόμαστε είναι το δικαίωμα της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας, της αυτοδιάθεσης και της ολοκλήρωσης των λαών μας.

Χρησιμοποιώντας τα λόγια του Χοσέ Μαρτί, με την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της Βενεζουέλας, θα αποφύγουμε οι Ηνωμένες Πολιτείες να πέσουν με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη πάνω στη γη της Δικής μας Αμερικής.

Καράκας, 19 Σεπτέμβρη 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια