9 Αυγούστου 2020

Η Κούβα αναφέρει 65 νέα κρούσματα Covid-19 - Νέα μέτρα στην Αβάνα

Χθες, 8 Αυγούστου, 838 ασθενείς βρίσκονταν σε νοσοκομεία για κλινική επιδημιολογική παρακολούθηση. Επιπλέον, 11.064 άτομα παρακολουθούνται από την πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη. 

Για το COVID-19, μελετήθηκαν 4.262 δείγματα, με αποτέλεσμα 65 θετικά δείγματα. Η χώρα έχει πραγματοποιήσει 297.331 τεστ, εκ των οποίων 2.953 ήταν θετικά (0,99%). Επομένως, στο χθεσινό κλείσιμο, επιβεβαιώθηκαν 65 νέα κρούσματα , φτάνοντας συνολικά τα 2.953 στη χώρα.

Από τις 65 περιπτώσεις που διαγνώστηκαν, 64 είναι Κουβανοί και ένας αλλοδαπός. Από τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα, 38 (57,8%) ήταν επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα, 20 (31,2%) με πηγή μόλυνσης στο εξωτερικό και επτά (10,9%) με μη καθορισμένη πηγή μόλυνσης.

Από τις 65 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, 38 (58,5%) ήταν άνδρες και 27 (41,5%) ήταν γυναίκες. Οι ηλικιακές ομάδες ήταν: 41 έως 59 ετών, 28 (43%). από 20 έως 40 ετών, 27 (41,5%). άνω των 60 ετών οκτώ (12,3%) και κάτω των 20 ετών δύο (3%). Το 78,4% (51) των θετικών περιπτώσεων ήταν ασυμπτωματικό.

Από τους 2.953 ασθενείς που διαγνώστηκαν με τη νόσο, 412 (13,9%) παραμένουν επιβεβαιωμένοι, 405 (98,3%) σε σταθερή κλινική εξέλιξη. Αναφέρθηκαν 88 θάνατοι (κανένας από την ημέρα),  και 2.451 ασθενείς  έχουν αναρρώσει (83,1%). Επτά ασθενείς αναφέρθηκαν σε σοβαρή κατάσταση.


Νέα μέτρα  στην Αβάνα για την αντιμετώπιση του νέου κύματος του COVID-19

Η Αβάνα υπαναχώρησε στη φάση περιορισμένης αυτόχθονης μετάδοσης, μετά από ένα μήνα στη φάση 1 του σταδίου ανάκαμψης, ανέφερε αυτήν την Παρασκευή η προσωρινή (κυβερνητική) ομάδα εργασίας με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Μιγκέλ Ντιάζ Κανέλ  Μπερμούδες, και τον πρωθυπουργό , Μανουέλ Μαρέρο Κρους. 

Δεδομένης της περίπλοκης επιδημιολογικής κατάστασης στην πρωτεύουσα της χώρας, το επαρχιακό Συμβούλιο Άμυνας αποφάσισε να συνεχίσει τα μέτρα που αντιστοιχούν σε αυτό το στάδιο αντιμετώπισης του COVID-19. Το Σάββατο, στην τηλεοπτική εκπομπή Mesa Redonda, ο κυβερνήτης της Αβάνας και άλλες αρχές παρουσίασαν τις λεπτομέρειες υλοποίησης των βασικών δράσεων.

Επτά κρούσματα τοπικής μετάδοσης και 31 εστίες σε 10 δήμους της Αβάνας

Ανέφερε ο Ρεινάλντο Γκαρσία Ζαπάτα,  κυβερνήτης της Αβάνας, επανέλαβε ότι η πρωτεύουσα σημειώνοντας ότι η Αβάνα επιστρέφει στη φάση της περιορισμένης αυτόχθονης μετάδοσης λόγω της αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων.

Τέσσερα από τα στοιχεία, επί του παρόντος στην πρωτεύουσα είναι θεσμικά. Ως εκ τούτου,  ο Γκαρσια Ζαπάτα επέμενε στην  ανάγκη της ευθύνης των στελεχών, των διευθυντών και των εργαζομένων σε κάθε χώρο εργασίας.  

Ο κυβερνήτης ζήτησε μεγαλύτερο έλεγχο της επιδημίας και αυστηρότητας στα μέτρα που εφαρμόζονται και τόνισε ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να είναι πιο δραστικοί στην εφαρμογή των μέτρων, τονίζοντας ότι   "Πολλοί άνθρωποι πληρώνουν για την ανευθυνότητα των λίγων". 

Μια άλλη βασική απαίτηση είναι να αυξηθεί η αντίληψη του κινδύνου, λαμβάνοντας υπόψη τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει αυτή η ασθένεια. "Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι αυτή η ασθένεια σκοτώνει. Η μετάδοση είναι πολύ γρήγορη. Θέτει σε κίνδυνο την οικονομία της χώρας και προκαλεί  συνέπειες σε αυτούς που  ανάρρωσαν".

Η García Zapata επέμεινε στη λαϊκή και θεσμική υποστήριξη και κατανόηση. "Η υποστήριξη όλων αυτή τη στιγμή είναι καθοριστική. Αυτό μπορεί να επιλυθεί μόνο από εμάς, στο βαθμό που μπορούμε να υιοθετήσουμε τα μέτρα που αντιστοιχούν σε αυτό το στάδιο. "

Ο κυβερνήτης της πρωτεύουσας υπενθύμισε τη σημασία της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σε οποιοδήποτε χώρο και επεσήμανε ότι θα ληφθούν μέτρα ελέγχου για την προώθησή του.

Επέμεινε επίσης στην ανάγκη να χρησιμοποιηθούν μέσα απολύμανσης και να διατηρηθεί το πλύσιμο των χεριών και ο έλεγχος της θερμοκρασίας σε δημόσιους και εργασιακούς χώρους.

"Δεν πρέπει να πάει κανείς στη δουλειά με συμπτώματα. Είναι ανεύθυνο για έναν εργαζόμενο να πάει στη δουλειά του γνωρίζοντας ότι έχει ένα σύμπτωμα. Πρέπει να πάει στον γιατρό ", είπε, και υπενθύμισε την έκκληση του Προέδρου Μιγκέλ Ντιάζ-Κανέλ και όλων των αρχών να ενεργούμε  με μεγάλη ευθύνη.


Μέτρα άμεσης εφαρμογής στην πρωτεύουσα

Τα μέτρα που έχει αποφασιστεί να εφαρμοστούν αμέσως, είναι να κλείσουν τελείως οι ανατολικές παραλίες της πόλης, τα μπαρ, οι πισίνες, τα πάρκα αναψυχής, τα κέντρα συγκέντρωσης αυτοαπασχολούμενων εργαζόμενων, ενώ τα εστιατόρια και οι καφετέριες θα προσφέρουν μόνο φαγητό - πακέτο.

Ως αποτέλεσμα των γεγονότων που αναφέρθηκαν στο Guanabo (ανατολικές παραλίες της Αβάνας) , θα ενισχυθούν μέτρα σε αυτήν την περιοχή για να αποφευχθεί η μετάδοση σε άλλους δήμους της πρωτεύουσας. 

Ξεκίνησε επίσης η απολύμανση των δρόμων, όπως έγινε στο προηγούμενο στάδιο. Στο θέμα των μεταφορών, η απόφαση είναι  να περιοριστεί η μεταφορά επιβατών από την Αβάνα στις υπόλοιπες επαρχίες

14 σημεία ελέγχου είναι ενεργοποιημένα στην είσοδο και την έξοδο της πόλης, με έκτακτες αρμοδιότητες.

Θα διακοπεί από την επόμενη εβδομάδα η εξυπηρέτηση αστικών λεωφορείων, ταξί και υπηρεσιών που παρέχονται από αυτοαπασχολούμενους

Ομοίως, διευκρίνισε ότι η μεταφορά είναι οργανωμένη για τους βασικούς τομείς παραγωγής, υγείας και υπηρεσιών που συνεχίζουν να λειτουργούν. 

Στον τομέα του εμπορίου - συνέχισε - η υπηρεσία θα διατηρηθεί σε αλυσίδες καταστημάτων και εμπορίου. "Στο προηγούμενο στάδιο έκλεισαν, τώρα αποφασίσαμε να τους αφήσουμε ανοιχτούς για να αποφύγουμε συγκεντρώσεις σε ένα μέρος". 

Θα ενεργοποιηθούν επίσης νέα  σημεία πώλησης σε μέρη που στερούνται αυτού του τύπου υπηρεσιών για να φέρουν τα προϊόντα πιο κοντά στην κοινότητα, καθώς επίσης και  η πώληση φαγητού σε πακέτο και την επανενεργοποίηση της μορφής του αγγελιοφόρου (ντελίβερι)  με σκοπό προστασία ευπαθών τομέων του πληθυσμού. 

Στον τουριστικό τομέα, οι κρατήσεις που έχουν  οι κάτοικοι της Αβάνας σε τουριστικές εγκαταστάσεις άλλων επαρχιών  θα συνεχιστούν, με έλεγχο κατά την έξοδο και την είσοδο σε αυτές τις περιοχές και πραγματοποιώντας γρήγορα τεστ 48 ώρες πριν από την αναχώρηση προς τα μέρη προορισμού. 

Στην περίπτωση της Αβάνας, δεν θα γίνονται πλέον κρατήσεις στις εγκαταστάσεις της πρωτεύουσας, ούτε θα πραγματοποιούνται πωλήσεις εκδρομών και ημερήσιων εκδρομών, με δυνατότητα επιστροφής χρημάτων ή αναβολή της ημερομηνίας κράτησης. 

Ο κυβερνήτης τόνισε την ανάγκη συνέχισης της παραγωγής τροφίμων και διευκρίνισε ότι τα σημεία πώλησης της αστικής γεωργίας διατηρούνται και θα ανοίξουν ακόμη και νέα, ενώ η αποστολή από άλλες επαρχίες εξασφαλίζεται  με κατά μέσο όρο 500 τόνους. 

Διαβεβαίωσε επίσης ότι "Έχουμε υψηλότερο επίπεδο πόρων από ότι στο προηγούμενο στάδιο, κάτι που είναι ευνοϊκό".

Είναι επίσης προτεραιότητα η συνέχιση της παραγωγής στη βιομηχανία τροφίμων  καθώς και η διασφάλιση παραδόσεων σε κέντρα απομόνωσης, ιδρύματα υγείας και εμπορικά και γαστρονομικά κέντρα. 

Θα συνεχιστούν επίσης οι εργασίες προετοιμασίας της νέας σχολικής χρονιάς, "Εάν είμαστε συνεπείς, εάν κάνουμε τα πράγματα όπως πρέπει, εάν είμαστε πειθαρχημένοι, μπορούμε ακόμα να συνεχίσουμε τη σχολική χρονιά", σημείωσε.

Οι εργαζόμενες μητέρες που έχουν παιδιά σε νηπιαγωγεία θα προστατευθούν και "εάν πρέπει να λειτουργήσει ένα δημοτικό σχολείο,  θα λειτουργήσει επίσης". 

Ο κυβερνήτης ζήτησε την πρόσληψη όλου του προσωπικού που  διακόπηκε η εργασία του, στα κέντρα υγείας, την παραγωγή και τις υπηρεσίες. 

Ταυτόχρονα, ο ορθολογισμός στη χρήση του προϋπολογισμού είναι ουσιαστικής σημασίας, δίνοντας προτεραιότητα στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης και την πρόβλεψη της έναρξης του σχολικού έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια