12 Νοεμβρίου 2019

Ο καθηγητής Δ. Καλτσώνης μιλάει στο One Channel για το βιβλίο του «Το κράτος στην Κίνα 1949 - 2019»


Ο αναπληρωτής καθηγητής Θεωρίας Κράτους και Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Καλτσώνης, μίλησε στην εκπομπή One Talk το βράδυ της Πέμπτης 7 Νοεμβρίου για το βιβλίο του «Το κράτος στην Κίνα 1949 – 2019» από τις εκδόσεις Τόπος. 


Το βιβλίο αφορά στο πολιτικό σύστημα της Κίνας από την επανάσταση και μετά και είναι το πρώτο στην ελληνική βιβλιογραφία. Είναι γεγονός, σύμφωνα με τον καθηγητή, πως γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα για την Κίνα, «τη μεγάλη άγνωστη», όπως χαρακτηριστικά την αποκάλεσε. 

Το οικονομικοπολιτικό σύστημα της Κίνας, κατά τον κ. Καλτσώνη, είναι «ένα ιδιόμορφο οικονομικό σύστημα, ένας υβριδικός καπιταλισμός, πατερναλιστικός γραφειοκρατικός καπιταλισμός» και αυτό γιατί το κράτος παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στην οικονομία. 

Το ότι δεν ακολούθησε την πορεία των υπόλοιπων ανατολικών σοσιαλιστικών χωρών οφείλεται «στο σύνδρομο Γκορμπατσόφ», στο φόβο, δηλαδή, του κατακερματισμού και της διάλυσης που ακολούθησε την αλλαγή του κοινωνικού και οικονομικού καθεστώτος στην Ευρώπη».

Το σημείο καμπής για την Κίνα ήταν το 1992 και το κομματικό συνέδριο όπου υιοθετήθηκε η σοσιαλιστική οικονομία της αγοράς. Μίλησε επίσης για την πορεία της οικονομίας της χώρα από το 1949 έως και σήμερα και πρόβλεψε πως στα επόμενα 10-25 χρόνια θα αποτελεί την κυρίαρχη οικονομική δύναμη παγκοσμίως. 

Ωστόσο, «σε συνθήκες παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και όξυνσης των ανταγωνισμών δεν μπορεί να διαβλέψει κανείς με απόλυτη ασφάλεια ότι αυτό θα επαληθευτεί». 

Ο κ. Καλτσώνης αναφέρθηκε επίσης στο Χονγκ Κονγκ, τον Μάο, ο οποίος σημαίνει πολλά για τον κινεζικό λαό και την κοινή γνώμη, στις νέες γενιές και στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο μετράει πάνω από 90.000.000 μέλη και αποτελεί φυσικά «τη ραχοκοκαλιά και τον εγκέφαλο του κράτους».

Αναφέρθηκε και στα ανθρώπινα δικαιώματα, για τα οποία είπε πως «από το Σύνταγμα της Κίνας υπάρχουν διατάξεις που δίνουν την ευχέρεια στην κρατική εξουσία να ανοίγει κα να κλείνει τη βεντάλια των δικαιωμάτων κατά το δοκούν», με την κυβέρνηση να παρεμβαίνει άλλοτε κατασταλτικά και άλλοτε για να βρίσκει όντως λύση στα αιτήματα των διαμαρτυρόμενων. 

Αυτός είναι και ο λόγος που η κινεζική κυβέρνηση απολαμβάνει πολύ υψηλά ποσοστά εμπιστοσύνης στον πληθυσμό. Από στρατιωτικής πλευράς, είναι ισχυρή αλλά δεν έχει καμία σχέση με τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια