26 Σεπτεμβρίου 2019

"Του κόσμου οι ειδήσεις"στην ΕΡΤ Οpen - 23/9/2019


ΑΡΧΕΙΟ - Κείμενα εκπομπής

ΜΕΞΙΚΟ
138 σάκους ανέσυραν συνολικά οι αρχές από το δάσος La Primavera στην περιοχή Τζαλίσκο. Ειδικοί από το Ινστιτούτο Εγκληματολογίας του Τζαλίσκο προχώρησαν στην ανασκαφή στην περιοχή μετά από κατάθεση που είχε δοθεί στον εισαγγελέα της πόλης Ζαπονάν. Στις 3 Σεπτεμβρίου που ξεκίνησε η ανασκαφή οι αρχές ανακάλυψαν ένα φρεάτιο με βάθος μεγαλύτερο από 10 μ. από το οποίο ανέσυραν τους σάκους, μέσα στους οποίους βρίσκονταν τα λείψανα 44 πτωμάτων. Σύμφωνα με δήλωση του Ινστιτούτου «Κατά τη διάρκεια των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή La Primavera από εξειδικευμένο προσωπικό του Τμήματος Αγνοουμένων Προσώπων, ανακαλύφθηκε φρεάτιο στο οποίο βρέθηκαν πλαστικοί σάκοι που περιείχαν ανθρώπινα πτώματα και ρουχισμό». Οι σάκοι στάλθηκαν στο Εγκληματολογικό Ινστιτούτο μαζί με το περιεχόμενό τους, για περαιτέρω εξέταση.
Για την ανασκαφή χρησιμοποιήθηκαν και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά. Μόνο φέτος έχουν ανακαλυφθεί μέχρι τώρα 27 μαζικοί τάφοι στην πολιτεία του Τζαλίσκο με τουλάχιστον 123 πτώματα, από τα οποία λίγα μόνο έχουν αναγνωριστεί. Το Τζαλίσκο είναι η έδρα καρτέλ όπως το Jalisco New Generation Cartel, του οποίου ηγείται ο Νεμέσιο, το El Mencho του Οσγκουέρα Σερβάντες που είναι και τα πιο ενεργά. Σύμφωνα με τις αρχές του Μεξικού είναι από τις πιο μεγάλες εγκληματικές οργανώσεις της χώρας, ενώ οι φόνοι στο Μεξικό έχον φτάσει σε ύψη ρεκόρ.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Η αυτοκτονία είναι σήμερα η δεύτερη αιτία θανάτου μεταξύ των νέων 15 έως 29 ετών στον κόσμο όπως αποκαλύφθηκε στη νέα έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, που ανακοινώθηκε την περασμένη Τρίτη με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Πρόληψης Αυτοκτονίας και στη Βραζιλία είναι 20% πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Ταυτόχρονα οι έρευνες «Θανατηφόρα βία κατά των παιδιών και των εφήβων στη Βραζιλία» και «Χάρτης της βίας: η νεολαία της Βραζιλίας», δείχνουν μεγάλη αύξηση της κατάθλιψης στη χώρα που πλήττει το 5,8% του πληθυσμού, συνοδευόμενη και από κλιμάκωση των αυτοκτονιών. Ενώ σύμφωνα με άλλη έρευνα για την κατάθλιψη, την αυτοκτονία και τα ταμπού στη Βραζιλία που διεξήχθη από το Βραζιλιάνικο Ινστιτούτο Γνώμης Ibope Conecta, οι νέοι στη χώρα γνωρίζουν ελάχιστα για την κατάθλιψη, αισθάνονται ντροπή να μιλήσουν γι’ αυτή και δεν είναι πεπεισμένοι για τη σημασία της θεραπείας. «Στους νέους υπάρχει μια παρορμητική δύναμη και μια δυσκολία στην αναμονή και τη μετατροπή αυτής της δύναμης σε σκέψη. Η παρόρμηση είναι φυσιολογική στους εφήβους και είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η ποινική ηλικία είναι 18 ετών. Οι έφηβοι χρειάζονται ενήλικες κοντά τους, όπως γονείς και δασκάλους, για να ακούνε με υπομονή και ζεστασιά και να τους βοηθούν να σκέφτονται», δηλώνει ο ψυχαναλυτής Ρούσβελτ Κασόρλα.

ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ
Το Εθνικό Μέτωπο των Σαντινίστας στη Νικαράγουα, η Νεολαία των Σαντινίστας και άλλες οργανώσεις, διοργάνωσαν εκδήλωση και επέδωσαν τιμή στον εθνικό ήρωα της χώρας και ποιητή Ρομπέρτο Λόπεζ Περέζ το Σάββατο. Ο Λόπεζ είχε εκτελεστεί από τις δυνάμεις του καθεστώτος Σομόζα το 1956 μετά από επίθεση εναντίον του τότε δικτάτορα Αναστάσιο Σομόζα. Από το 1981 η κυβέρνηση των Σαντινίστα καθιέρωσε την ημέρα του ποιητή. Ο Ρέινα Ρουέντα, Δήμαρχος της Μανάγκουα, είπε στη διάρκεια της εκδήλωσης: «Ο Ρομπέρτο ζει στη μνήμη και στην καρδιά μας. Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την ειρήνη και την επανάστασή μας μέχρι το τέλος. Σήμερα δίνουμε την υπόσχεση να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κυβέρνηση, γιατί οι θυσίες των ηρώων μας δεν έγιναν επί ματαίω και εμείς, ο λαός της Νικαράγουα, είμαστε αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουμε ούτε χιλιοστό στη βία και στην επέμβαση». Οι εορτασμοί έγιναν σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της πόλης Λεόν όπου ο 27χρονος τότε ποιητής πραγματοποίησε την απόπειρά του. Ο ιδρυτής της δυναστείας των Σομόζα πέθανε 8 μέρες αργότερα στο νοσοκομείο, ωστόσο η οικογένεια Σομόζα διοικούσε τη Νικαράγουα μέχρι το 1979 και τη νίκη της επανάστασης των Σαντινίστα. Οι Σομόζα εκτός των άλλων, ευθύνονται και για τη δολοφονία του Σεζάρ Σαντίνο, του πρώτου ηγέτη του απελευθερωτικού αγώνα για την ανεξαρτησία της Νικαράγουα, από τον οποίο πήραν το όνομά τους και οι Σαντινίστας.

ΚΟΥΒΑ
Σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ υπέγραψε την Τρίτη προεδρικό διάταγμα για να απονείμει εθνικά μετάλλια και τιμητικούς τίτλους σε 42 άτομα από τη χώρα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται το Μετάλλιο της Δημοκρατίας, το Μετάλλιο της Φιλίας και άλλοι τίτλοι, που εγκρίθηκαν επίσης στις 17 Σεπτεμβρίου από τη μόνιμη επιτροπή της Εθνικής Λαϊκής Συνέλευσης της Κίνας σε ειδική συνεδρίαση στο πλαίσιο των εορτασμών των 70 χρόνων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Ο Αρχηγός του Στρατού της Κούβας Ραούλ Κάστρο Ρους, και Πρώτος Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας είναι μία από τις έξι ξένες προσωπικότητες που θα βραβευτούν με το Μετάλλιο Φιλίας, την υψηλότερη κρατική τιμή της Κίνας που αποδίδεται σε φίλους άλλων εθνών για τη μεγάλη συμβολή τους στη στήριξη του σοσιαλιστικού εκσυγχρονισμού της Κίνας, για την προώθηση των ανταλλαγών και τη συνεργασία του ασιατικού γίγαντα και άλλων χωρών και για τη διαφύλαξη της παγκόσμιας ειρήνης.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Η κυβέρνηση της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας και αντιπρόσωποι της αντιπολίτευσης υπέγραψαν συμφωνία την προηγούμενη Δευτέρα, η οποία περιλαμβάνει την καθιέρωση εθνικού διαλόγου για την ειρήνη, με στόχο την υιοθέτηση μέτρων που θα εγγυώνται τα πολιτικά και κοινωνικοοικονομικά δικαιώματα των Βενεζολάνων. Η ιδρυτική αρχή αυτού του διαλόγου είναι ο ευρύς διάλογος χωρίς αποκλεισμούς, με επιμέρους διαδικασίες στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι αντιπροσωπευτικοί τομείς της κοινωνίας της Βενεζουέλας και οι πολιτικές δυνάμεις που το επιθυμούν. «Χαιρετίζω την υπογραφή συμφωνιών στις οποίες καταλήξαμε στο τραπέζι του διαλόγου με την αντιπολίτευση», ανέφερε ο Μαδούρο στο Facebook, στο οποίο δημοσίευσε και το 5 σελίδων κείμενο της συμφωνίας. Ο Γκουαϊδό δεν συμμετείχε σε αυτή τη συμφωνία, ωστόσο απασχόλησε ιδιαίτερα την επικαιρότητα τη βδομάδα που πέρασε.
Φωτογραφίες που δείχνουν τον Χουάν Γκουαϊδό με μέλη της συμμορίας ναρκωτικών από την Κολομβία, «Λας Ραστρόχος», παρουσίασε ο Γενικός Εισαγγελέας της Βενεζουέλας. Τις φωτογραφίες δημοσίευσε η εφημερίδα «El Pais» και σε αυτές ο Γκουαϊδό ποζάρει με ηγέτες της συμμορίας. Αυτές οι φωτογραφίες οδήγησαν το γραφείο της Γενικής Εισαγγελίας της Βενεζουέλας να αρχίσει σχετική έρευνα στις 13 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, την οποία παρουσίασε αναλυτικά σε συνέντευξη τύπου ο Γενικός Εισαγγελέας, τα μέλη των Λος Ραστρόχος βοήθησαν τον Γκουαϊδό να διασχίσει τα σύνορα Κολομβίας - Βενεζουέλας, παρά την απαγόρευση εισόδου που έχει επιβληθεί από το Καράκας. ​«Ο άνδρας στη φωτογραφία είναι Κολομβιανός πολίτης, γνωστός με το όνομα Menor. Συνεργάτες του προσπάθησαν να τον σκοτώσουν, αλλά απέτυχαν και δολοφόνησαν τους γονείς και τους συγγενείς του, συνολικά τέσσερις ανθρώπους. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι προσπάθησαν να τον σκοτώσουν για να τον να κάνουν να σιωπήσει σχετικά με τις συνδέσεις του Γκουαϊδό με τους Λος Ραστρόχος» είπε ο Γενικός Εισαγγελέας ενώ έδειξε φωτογραφίες του Γκουαϊδό και με ηγετικό στέλεχος της συμμορίας που θεωρείται ότι είναι υπεύθυνο για απαγωγές στην Πολιτεία Ταχίρα της Βενεζουέλας. Ο Χουάν Γκουαϊδό, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Blu» ότι έχει βγάλει φωτογραφίες με πολλούς ανθρώπους στο πλαίσιο φιλανθρωπικής συναυλίας στην πόλη Κουκούτα της Κολομβίας και δεν γνώριζε αν εκείνοι είχαν διασυνδέσεις με τους Λος Ραστρόχος. Ωστόσο ο υπουργός Επικοινωνίας, Χόρχε Ροντρίγκεζ παρουσίασε στον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, βίντεο που δείχνει τον Γκουαϊδό, και μερικούς Κολομβιανούς επισήμους να συνοδεύονται από ηγετικά μέλη του καρτέλ ναρκωτικών. Την Παρασκευή ο υπουργός Επικοινωνίας της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι οι αρχές της χώρας είχαν συλλάβει μέλος του καρτέλ, που επιβεβαίωσε πως οι Λος Ραστρόχος είχαν εμπλοκή στη μεταφορά του Γκουαϊδό. «Φανταστείτε ότι ο Κολομβιανός δήμαρχος αγκάλιασε τους ανθρώπους του καρτέλ, γνωστούς ως Μενόρ, Ναντίτο και Φτωχό Αφεντικό. Και οι τρεις καταζητούνται από όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Interpol! Αυτοί οι άνθρωποι μετέφεραν τον Γκουαϊδό στον φρουρό του Κολομβιανού προέδρου Ιβάν Ντούκε και τον οδήγησαν μέχρι το προεδρικό ελικόπτερο, στο στάδιο του Πουέρτο Σνατντέρ», δήλωσε ο Ροντρίγκεζ.

ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Η πλατφόρμα για την παρακολούθηση περιστατικών σεξιστικής βίας, με το όνομα Alianza Mapeo, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι από την 1η Φλεβάρη μέχρι τις 8 Αυγούστου, έχουν απαριθμηθεί 62 δολοφονίες γυναικών στο Εκουαδόρ που διαπράχθηκαν από ανθρώπους του στενού τους περιβάλλοντος. Τέσσερα από τα θύματα ήταν κολομβιανής εθνικότητας, μια Περουβιανή, μια από την Βενεζουέλα και οι υπόλοιπες γεννημένες στον Εκουαδόρ. Η μελέτη της πλατφόρμας αποκάλυψε ότι τα περισσότερα από τα περιστατικά έχουν συμβεί στις περιοχές Γκουαγιακίλ, Λατακούνγκα, Πιτσίντσα.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Από όταν εκλέχτηκε πρόεδρος ο Έβο Μοράλες το 2006 το Κατά Κεφαλήν Εισόδημα της χώρας τριπλασιάστηκε και ανέρχεται πλέον σε 3.589 δολάρια από 1.037 που ήταν πριν τον Μοράλες. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας Πάμπλο Ράμος τα αποθέματα της χώρας άγγιξαν τα 8,3 δις δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2019, που είναι το 19% του ΑΕΠ. Η Βολιβία είναι πλέον η χώρα με το δεύτερο μικρότερο χρέος ανάμεσα στις χώρες της Λ.Α., αλλά και οι άλλοι οικονομικοί δείκτες δείχνουν τη σταθερή ανάπτυξη της οικονομίας που έχει φέρει η διακυβέρνηση του Έβο Μοράλες. Δεν ευημερούν όμως μόνο οι οικονομικοί δείκτες, αλλά και οι κοινωνικοί. Το πρόγραμμα Juana Azurduy Bonus που ιδρύθηκε το 2009 είναι όχι απλώς 
βιώσιμο, αλλά ανθεί οικονομικά. Μέσω του προγράμματος αυτού η κυβέρνηση της Βολιβίας εξασφαλίζει στις εγκυμονούσες γυναίκες της χώρας μηνιαίες αποδοχές, 4 προληπτικά ιατρικά τσεκάπ, την κάλυψη του τοκετού, αλλά και τα απαραίτητα τσεκάπ στην περίοδο της λοχείας. Ενώ το πρόγραμμα της παροχής δωρεάν ύδρευσης επεκτείνεται σε καινούριες περιοχές. «Για μας πολιτική σημαίνει να υπηρετούμε τα συμφέροντα του λαού. Η ενότητα εγγυάται την ανάπτυξη της Βολιβίας» είπε ο Ράμος. «Τα παιδιά μας πλέον δε γεννιούνται υπερχρεωμένα στο ΔΝΤ, όπως συνέβαινε πριν τη διακυβέρνηση του Μοράλες», κατέληξε.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Τα νούμερα της ανεργίας σκαρφαλώνουν επικίνδυνα στην Αργεντινή, αφού φέτος επέστρεψαν στα επίπεδα που ήταν το 2005, χωρίς μάλιστα να έχουν μετρηθεί τα στοιχεία του Αυγούστου, που θεωρείται ότι είναι ακόμα πιο απογοητευτικά. Το ποσοστό ανεργίας στην Αργεντινή έχει φτάσει στο 10,6% με πάνω από 2 εκατομμύρια ανέργους και είναι το μεγαλύτερο ποσοστό τα τελευταία 14 χρόνια. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας που δημοσίευσε τα στοιχεία, η ανεργία οφείλεται στη σοβαρή οικονομική κατάσταση της χώρας, ενώ πλήττει ιδιαίτερα τις νέες γυναίκες στις οποίες το ποσοστό σκαρφαλώνει στο 23,4%. Η περιοχή με τη μεγαλύτερη ανεργία φαίνεται ότι είναι το Μπουένος Άιρες, όπου το ποσοστό της αγγίζει το 11,9%.

ΑΪΤΗ
Η αντιπολίτευση οργάνωσε γενική διαμαρτυρία στην Αϊτή την Παρασκευή στη διάρκεια των εορτασμών για τα 261 χρόνια από τη γέννηση του ηγέτη της ανεξαρτησίας της Αϊτής Ζαν-Ζακ Ντεσαλέν. Οι διαδηλωτές καταδίκασαν τη βαθιά κοινωνικοπολιτική και οικονομική κρίση την οποία βιώνει η χώρα και απαίτησαν άλλη μια φορά την παραίτηση του προέδρου Μοϊσέ, που κατηγορείται και για διαφθορά. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος Αντρέ Μίτσελ, τουλάχιστον 3 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις πρόσφατες διαδηλώσεις, άλλοι 69 τραυματίστηκαν και 77 συνελήφθησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας. Ταυτόχρονα οι αρχές ανακοίνωσαν ότι συνεχίζονται οι έρευνες για τον θάνατο του Βλαντιμίρ Φεντέ, που σκοτώθηκε στη διάρκεια των διαδηλώσεων της περασμένης Δευτέρας, ενώ ο Μπενιαμίν Κλαουντέ, αστυνομικός επιθεωρητής, δήλωσε ότι 4 αστυνομικοί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και τα όπλα τους έχουν σταλεί για βαλλιστικό έλεγχο. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση ο διαδηλωτής σκοτώθηκε από πυροβολισμό καθώς προσπαθούσε να φτιάξει οδοφράγματα από ελαστικά.

ΗΠΑ
Νέα «πυρά» κατά της Κίνας εξαπέλυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας ότι αποτελεί παγκόσμια απειλή, λόγω του ρυθμού με τον οποίο αναπτύσσεται στρατιωτικά, ο οποίος όπως είπε είναι ο ταχύτερος σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε τη δήλωση απατώντας σε ερώτηση εάν η Κίνα αποτελεί στρατηγικό κίνδυνο για τις ΗΠΑ, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον. Ο Τραμπ μάλιστα είπε ότι η ασιατική αυτή χώρα χρησιμοποιεί τα χρήματα των Αμερικανών για τον εξοπλισμό της, αναφερόμενος στο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα, ζήτημα που ο Αμερικανός πρόεδρος έχει θέσει επανειλημμένα, εν μέσω της σινο-αμερικανικής εμπορικής διαμάχης που βρίσκεται σε εξέλιξη, τονίζοντας ότι στο πλαίσιο αυτό, οι ΗΠΑ βγάζουν δισεκατομμύρια από τους δασμούς που έχουν επιβάλει στην Κίνα. «Δεν ψάχνω μερική συμφωνία. Ψάχνω ολόκληρη συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά. 
Σε άλλη δήλωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος, προειδοποίησε τις χώρες της Ευρώπης ότι εάν δεν δεχτούν πίσω τους πολίτες τους που είχαν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος και σήμερα κρατούνται σε Συρία και Ιράκ, τότε οι ΗΠΑ θα τους αφήσουν ελεύθερους στα ευρωπαϊκά σύνορα. Μιλώντας την Παρασκευή σε δημοσιογράφους, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έκαναν στην Ευρώπη μια «τρομερή χάρη» με το να ηγηθούν στη μάχη κατά του ISIS, ενώ πρόσθεσε ότι έφτασε η ώρα χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία να πάρουν πίσω τους «εκατοντάδες», όπως είπε, πολίτες τους που εντάχθηκαν στην τζιχαντιστική οργάνωση. Αν τα ευρωπαϊκά κράτη δεν δεχτούν πίσω τους πολίτες τους, οι ΗΠΑ δεν έχουν άλλη επιλογή από το «να τους αφήσουμε ελεύθερους στα σύνορά σας» είπε, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να κρατήσουν τους τζιχαντιστές «για τα επόμενα 50 χρόνια» στην αμερικανική βάση στο Γκουαντάναμο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρεί ότι η πολιτική της Ουάσιγκτον στην Ουκρανία δεν έχει νόημα και αποτελεί μονάχα πηγή ενόχλησης για τη Ρωσία, οπως μετέδωσε η Washington Post επικαλούμενη πρώην ανώτερο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η καθυστέρηση του Τραμπ για τον καθορισμό ημερομηνίας για να συναντηθεί με τον νέο Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και η διαταγή για την επανεξέταση ενός στρατιωτικού πακέτου βοήθειας προς την Ουκρανία, συνδέεται με το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θεωρεί ότι οι ενέργειες της Ουάσιγκτον όσον αφορά την Ουκρανία είναι «ανούσιες και απλά εκνευρίζουν τους Ρώσους». Το γραφείο του Ζελένσκι ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στις 25 Σεπτεμβρίου.
Αποχωρεί από τη θέση της η υφυπουργός για τον Έλεγχο των Όπλων και τη Διεθνή Ασφάλεια των ΗΠΑ, Άντρεα Τόμσον, όπως έκανε γνωστό ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. «Η υφυπουργός για τον Έλεγχο των Όπλων και τη Διεθνή Ασφάλεια Άντρεα Τόμσον είναι μια αφοσιωμένη δημόσια λειτουργός που φέρει περισσότερα από 25 χρόνια στρατιωτικής εμπειρίας, στο πλαίσιο των καθηκόντων της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ», αναφέρει ο Πομπέο σε ανακοίνωσή του. Να πούμε ότι το θέμα του ελέγχου των όπλων βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα το τελευταίο διάστημα, καθώς στις 2 Αυγούστου, οι ΗΠΑ αποχώρησαν και επισήμως από τη Συνθήκη για τα Πυρηνικά Μέσου Βεληνεκούς (INF). 
Μόλις λίγες δεκάδες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για την εισβολή στην απόρρητη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, γνωστή ως Περιοχή 51. Η ιστορία ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες όταν ο Μάθιου Ρόμπερτς από τις ΗΠΑ, δημοσίευσε μήνυμα στο Facebook που ανακοίνωνε μια εκδήλωση: «Ας καταλάβουμε δια της εφόδου την Περιοχή 51, δεν μπορούν να μας σταματήσουν όλους». Αυτό που πρότεινε ο Ρόμπερτς ήταν στην ουσία μία μαζική εισβολή, στις τρεις το πρωί της 20ής Σεπτεμβρίου, στην βάση της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, η ύπαρξη της οποίας κρατήθηκε μυστική για χρόνια και επιβεβαιώθηκε μόλις το 2013 από τη CIA.Συνολικά, μέχρι τις αρχές Αυγούστου, που το Facebook διέγραψε την σχετική ανάρτηση γιατί δεν πληρούσε τα κριτήρια δημοσίευσης όπως ισχυρίστηκε, δύο εκατ. άτομα είχαν δηλώσει συμμετοχή στην συγκέντρωση. Μάλιστα, η απήχηση της δημοσίευσης ανάγκασε τον Αμερικανικό Στρατό να εκδώσει αυστηρή προειδοποίηση προς όσους θα τολμούσαν να πλησιάσουν στη βάση. Ωστόσο, στο μεταξύ ο Ρόμπερτς «αποκάλυψε» πως απλώς αστειευόταν και πως το όλο ζήτημα ήταν μία «πλάκα», κάτι που σκέφθηκε στις δύο το πρωί επειδή «βαριόταν». Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, το οποίο επικαλείται τοπικά μέσα ενημέρωσης, περίπου 100 άνθρωποι, ανταποκρίθηκαν τελικά στο κάλεσμα του Ρόμπερτς, τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή. Η συγκέντρωση δεν είχε επιθετικό χαρακτήρα, αλλά ήταν περισσότερο εορταστική και κατέληξε μόνο σε μία σύλληψη, ενός άνδρα που ούρησε στην είσοδο της Περιοχής 51.
Στην εκδήλωση περισσότερων από 100 χιλ. καρκίνους θα μπορούσε να συμβάλλει σωρευτικά το τοξικό κοκτέιλ χημικών στο τρεχούμενο νερό στις ΗΠΑ, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ομάδας Εργασίας Περιβάλλοντος EWG. Σύμφωνα με τα δεδομένα έρευνας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό από τους επιστήμονες του EWG, «το νερό βρύσης περιέχει πολύπλοκα μίγματα μολυντών, ενώ οι κυβερνητικές αρχές των ΗΠΑ εξετάζουν τους μολυντές έναν προς έναν», όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Σίντνεϊ Έβανς. «Στον πραγματικό κόσμο, οι άνθρωποι εκτίθενται σε συνδυασμό χημικών, οπότε είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσουμε να εξετάζουμε τις συνδυασμένες επιδράσεις των χημικών στην υγεία», συνεχίζει ο Έβανς. «Η μεγαλύτερη πλειοψηφία των δημόσιων συστημάτων ύδρευσης πληροί τις προϋποθέσεις», σημείωσε η αντιπρόεδρος του EWG, Όλγα Ναϊντένκο. «Αλλά οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι οι μολυντές σε αυτές τις νόμιμες συγκεντρώσεις στο νερό μπορούν να βλάψουν την ανθρώπινη υγεία».

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας διοργανώθηκαν την περασμένη Παρασκευή σε σειρά πόλεων της Αιγύπτου με αίτημα την πτώση του προέδρου Σίσι. Οι διαδηλωτές που κατηγορούν τον Σίσι για διαφθορά και άσκηση κακής πολιτικής, φώναζαν «Μη φοβάστε, ξεσηκωθείτε, ο Σίσι πρέπει να φύγει». Αν και οι διαδηλώσεις δεν είχαν μεγάλο όγκο, διοργανώθηκαν σε 8 τουλάχιστον πόλεις της Αιγύπτου ανάμεσα στις οποίες η Αλεξάνδρεια και άλλα μεγάλα λιμάνια, με μεγαλύτερη αυτή του Καΐρου που έγινε στην πλατεία Ταχίρ, γνωστή από τα αιματηρά γεγονότα που είχαν γίνει εκεί πριν 8 χρόνια στη διάρκεια του ξεσηκωμού ενάντια στον τότε πρόεδρο Μουμπάρακ. Στη διάρκεια των προχθεσινών συγκεντρώσεων έγιναν πάνω από 150 συλλήψεις και χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία. Οι αναταραχές είναι αποτέλεσμα της δυσαρέσκειας για τη διακυβέρνηση Σίσι, κυρίως λόγω των σκληρών οικονομικών μέτρων που έχει εφαρμόσει. Τα μέτρα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του ποσοστού αυτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν τον Ιούλιο η φτώχεια αυξήθηκε στο 33% από το 28% που ήταν το 2015.

ΛΙΒΕΡΙΑ
Δυστυχώς συχνό φαινόμενο αποτελούν οι πυρκαγιές στα κτίρια σε πολλές μεγάλες πόλεις της Λιβερίας, λόγω της κακής συντήρησης των ηλεκτρικών καλωδίων, αν και αυτές σπάνια είναι 
θανατηφόρες. Ωστόσο πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε σχολείο την προηγούμενη βδομάδα είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο 27 παιδιών και τον τραυματισμό άλλων 2, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας την Τετάρτη. Η πυρκαγιά οφείλεται επίσης σε βραχυκύκλωμα, αν και διεξάγονται περαιτέρω έρευνες, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μόσες Κάρτερ. Η φωτιά εκδηλώθηκε αργά το μεσημέρι της προηγούμενης Τρίτης σε προάστια της πρωτεύουσας Μονρόβια. Ο πρόεδρος της χώρας Ζορζ Γουεά έγραψε στο tweeter: «Οι προσευχές μου είναι για τις οικογένειες των παιδιών που χάθηκαν. Οι ώρες είναι δύσκολες για τις οικογένειες των θυμάτων, αλλά και για όλη τη Λιβερία».

ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ο πρώην πρόεδρος της Κεντροαφρικανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Πάτρικ-Έντουαρντ Νγκαϊσόνα, αντιμετωπίζει κατηγορίες για περισσότερα από εκατό εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ενάντια σε μουσουλμάνους της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας. Θα έρθει αντιμέτωπος με τις κατηγορίες αυτές στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Τα εγκλήματα διαπράχθηκαν στη διάρκεια της θητείας του ως αρχηγού της χριστιανικής παραστρατιωτικής οργάνωσης «Αντί-Μπαλάκα», στον πόλεμο που ο Νγκαϊσόνα είχε εξαπολύσει από το Καμερούν, στο οποίο ήταν εξόριστος, εναντίον των πολιτοφυλακών της Κεντροαφρικανικής 
Δημοκρατίας, με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης των Σαλέκα. Οι Σαλέκα ήταν μια συμμαχία κυρίως μουσουλμάνων πολιτικών και ένοπλων ομάδων που είχαν ανέβει στην εξουσία το Μάρτιο του 2013. Ο Νγκαϊσόνα είχε χρηματοδοτήσει, προμηθεύσει με όπλα και ηγηθεί της «Αντί-Μπαλάκα» που δολοφόνησε, απήγαγε και βασάνισε μουσουλμάνους και υποστηρικτές της Σαλέκα μεταξύ του Δεκεμβρίου του 2013 και του Δεκεμβρίου του 2014,σύμφωνα με τις αρχές, για να ανατρέψει τον τότε πρωθυπουργό Φρανουσά Μποζιζέ. Αντιμέτωπος με παρόμοιες κατηγορίες μαζί με τον Νγκαϊσόνα είναι ο Άλφρεντ Γιεκατόμ αρχηγός της παραστρατιωτικής οργάνωσης με το όνομα «Έποικος Ράμπο» που κατηγορείται για 31 παρόμοια εγκλήματα. Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία συνορεύει με το Τσαντ το Κογκό και το Καμερούν, είναι μια χώρα των 5 εκατομμυρίων περίπου και κύριο εξαγωγικό προϊόν της είναι ο καφές που εξάγει κυρίως σε δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Μετά τις πολεμικές αυτές συγκρούσεις, κατάφερε να φτάσει σε εκλογές το 2016, όπου εξελέγη ο Φοστέν-Αρσάνζ Τουαντερά. Να σημειώσουμε μάλιστα εδώ ότι τις εκλογές διεξήγαγε μεταβατική κυβέρνηση με πρόεδρο, την πρώτη γυναίκα πρόεδρο της χώρας Κατρίν Σαμπά-Πανζά και ότι ο Τουαντερά ορκίστηκε Πρόεδρος στις 25 Μαρτίου 2016.

ΙΡΑΝ
Ο Ιρανός επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε ότι όποια χώρα επιτεθεί στο Ιράν θα γίνει η ίδια το «βασικό πεδίο μάχης», ενώ μέσω κλιμάκωσης της έντασης με τις ΗΠΑ. «Προσέξτε, μια περιορισμένη επιθετικότητα δεν θα παραμείνει περιορισμένη. Βρισκόμαστε μετά την τιμωρία και θα συνεχίσουμε μέχρι την πλήρη καταστροφή οποιουδήποτε επιτιθέμενου», δήλωσε ο Σαλαμί σε σχόλια που μεταδόθηκαν στην κρατική τηλεόραση, το Σάββατο. Ο ίδιος επανέλαβε επίσης την προειδοποίηση του Ιρανού προέδρου Χασάν Ρουχανί ότι ο ιρανικός στρατός θα καταρρίψει κάθε drone που παραβιάσει τον εναέριο χώρο του Ιράν. Την Παρασκευή, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την αποστολή δυνάμεων στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Μαρκ Έσπερ, που έδωσε συνέντευξη τύπου για να κάνει την ανακοίνωση μαζί με τον ΑΓΕΕΘΑ Τζόζεφ Ντανφόρντ, αυτά τα στρατεύματα θα έχουν αμυντικό χαρακτήρα. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν πόλεμο με το Ιράν αλλά «έχουν και άλλες επιλογές». Η κίνηση έρχεται σε απάντηση στα ευρήματα των αμερικανικών και σαουδαραβικών μυστικών υπηρεσιών ότι η επίθεση του περασμένου Σαββατοκύριακου στις δύο πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Aramco στην Ανατολική Επαρχία της Σαουδικής Αραβίας δεν προήλθε από την Υεμένη, όπως ισχυρίστηκαν οι Χούθι της χώρας, αλλά από το Ιράν. Η Τεχεράνη απέρριψε σθεναρά τις κατηγορίες και την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Ζαβάντ Ζαρίφ, δήλωσε στο CNN ότι μια επίθεση εναντίον του Ιράν θα σήμαινε «πόλεμο».
Ο Ντάνφορντ δήλωσε ότι πρόκειται για «μέτρια κινητοποίηση» που δεν θα περιλαμβάνει χιλιάδες στρατεύματα. Την Παρασκευή, η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε νέες οικονομικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν, με στόχο την κεντρική τράπεζα και το ταμείο κρατικών επενδύσεων.
Συγκεκριμένα, ο Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας σε δημοριογράφους στον Λευκό Οίκο, σημείωσε ότι επιβλήθηκαν κυρώσεις σε βάρος της κεντρικής τράπεζας του Ιράν.
Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε ότι πρόκειται για τις «υψηλότερες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ποτέ σε χώρα. Γιατί οι Patriot και το Aegis δεν κατάφεραν να προστατέψουν τις πετρελαϊκές στη Σ. Αραβία». Παράλληλα, αναφορικά με ενδεχόμενο στρατιωτικό σενάριο εναντίον της Τεχεράνης, ο Τραμπ επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ είναι πάντα προετοιμασμένες για μία τέτοια επιλογή. Πρόσφατα, ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι βρίσκονται «πολλές επιλογές» στο τραπέζι σε ό,τι αφορά την απάντηση που μπορεί αν δοθεί στο Ιράν, χαρακτηρίζοντας ως «έσχατη επιλογή» αυτήν του πολέμου. Χθες, ο Αμερικακός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι θα προτιμούσε να δει μια «ειρηνική λύση» στην κρίση που έχει ξεσπάσει στην περιοχή. 
«Τώρα έχουμε διακόψει όλες τις πηγές κεφαλαίων στο Ιράν», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούχιν. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι η πολιτική κυρώσεων της Ουάσιγκτον απέτυχε, προσθέτοντας ότι οι Αμερικανοί πρέπει να το καταλάβουν αυτό. Η αντίδραση της Τεχεράνης έρχεται μετά την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας από τις ΗΠΑ. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να παραδεχτούν ότι η πολιτική τους για τις κυρώσεις έχει αποτύχει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Μουσαβί. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει τίποτα καινούριο σε αυτές τις κυρώσεις, καθώς «αυτές είναι παλιές κυρώσεις σε νέα μορφή». Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Ζαβάντ Ζαρίφ, «οι νέες κυρώσεις αποσκοπούν στον αποκλεισμό του Ιράν από τις διεθνείς συναλλαγές καθώς και στον περιορισμό της πρόσβασής του σε τρόφιμα και φάρμακα». «Αυτό το βήμα είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο», τόνισε ο Ζαρίφ. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει όλες τις κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβάλουν στο Ιράν. Οι ειδήσεις έρχονται εν μέσω αναφορών ότι οι Χούθι θα διακόψουν τις επιθέσεις τους στη Σαουδική Αραβία. Οι Χούδι που είχαν αναλάβει την ευθύνη για την πρόσφατη επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας. Ο επικεφαλής του πολιτικού συμβουλίου των Χούδι Μαχντί αλ Μασάτ ανακοίνωσε ότι η οργάνωση σταματά τις επιθέσεις με drone και άλλα όπλα κατά της Σαουδικής Αραβίας. Ζητά από το Ριάντ να εκδώσει με τη σειρά του παρόμοια ανακοίνωση, υποσχόμενο να σταματήσει τις επιθέσεις σε έδαφος της Υεμένης. Ο αλ Μασάτ πρόσθεσε ότι οι Χούδι διατηρούν το δικαίωμα να απαντήσουν αν η Σαουδική Αραβία αγνοήσει την προσφορά. «Σταματάμε τις επιθέσεις στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας χρησιμοποιώντας drone και άλλους τύπους όπλων. Αναμένουμε παρόμοια ανακοίνωση από τη Σαουδική Αραβία που θα ανακοινώνει το τέλος κάθε είδους επίθεσης στο έδαφος της Υεμένης» ανέφερε. Η Σαουδική Αραβία έχει οδηγήσει έναν Συνασπισμό κρατών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΑΕ και του Σουδάν, σε έναν βίαιο πόλεμο στην Υεμένη κατά του κινήματος των Χούθι από το 2015. Ο πόλεμος έχει καταστρέψει τη χώρα, αφήνοντας μέχρι και 100.000 νεκρούς και απειλώντας εκατ. με πείνα και επιδημικές ασθένειες όπως η χολέρα.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε, πρόσφατα, προκάλεσε αντιδράσεις με μία ακόμη 
αμφιλεγόμενη τοποθέτησή του, καθώς ο ίδιος πρότεινε να προσφέρει ένα ποσό της τάξεως των 20.000 δολαρίων για κάθε εγκληματία που θα συλλαμβάνεται «ζωντανός η νεκρός», ενώ σύμφωνα με το Reuters, φάνηκε να προκρίνει μάλλον το δεύτερο σενάριο. Όπως είπε, η πληρωμή θα διατίθεται «σε όποιον μπορεί να τους συλλάβει νεκρούς η ζωντανούς». Και συμπλήρωσε: «Αλλά ίσως νεκροί να είναι μια καλύτερη επιλογή». «Θα σας πληρώσω χαμογελαστά», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Ντουτέρτε αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε εγκληματίες που εσφαλμένα αφέθηκαν ελεύθεροι, εξ αιτίας πρόσφατου δικαστικού λάθος. Πρόκειται, ειδικότερα, για 1.700 εγκληματίες που αφέθηκαν ελεύθεροι κατά λάθος, και εξ αυτών μόλις 700 παραδόθηκαν όταν ανακλήθηκε η απόφαση απόδοσης χάριτος. Πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας Μενάρντο Γκουεβάρα έσπευσε να ζητήσει από τους πολίτες να μην εκλάβουν ως κυριολεκτικές τις δηλώσεις του Ντουτέρτε, σημειώνοντας ότι οι συλλήψεις θα πρέπει να γίνονται με ειρηνικό τρόπο. 

Σ. ΑΡΑΒΙΑ
Πέθανε σε ηλικία 83 ετών ο Μπεν Άλι που βρισκόταν εξόριστος στη Σαουδική Αραβία, λίγες ημέρες μετά τις ελεύθερες προεδρικές εκλογές στην πατρίδα του, δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας Μουνίρ Μπεν Σάλχα. Ο Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, γνωστός στο ευρύ κοινό ως Μπεν Άλι ήταν πρόεδρος στην Τυνησία από το 1987 έως το 2011 οπότε εξορίστηκε μετά από πραξικόπημα. Μετά το πραξικόπημα, πέταξε στη Σαουδική Αραβία με τη σύζυγο και τα τρία παιδιά του, ενώ η μεταβατική κυβέρνηση της Τυνησίας ζήτησε από την Ιντερπόλ να εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης. Το 2012 και το 2013 δικαστήριο στην Τυνησία και στρατοδικείο τον καταδίκασαν σε ισόβια. Το 2011 δικαστήριο καταδίκασε ερήμην τη σύζυγό του σε 35 χρόνια φυλάκισης.

ΙΡΑΚ
Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί ακόμη τραυματίστηκαν μετά από έκρηξη που σημειώθηκε σε λεωφορείο ενώ βρισκόταν εν κινήσει στο Ιράκ. Η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα που μικρό λεωφορείο περνούσε μπροστά από σημείο ελέγχου του ιρακινού στρατού, όπως μετέδωσε το Associated Press, επικαλούμενο αξιωματούχους. Σύμφωνα με πληροφορίες από ιρακινά ΜΜΕ, ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί κάτω από το λεωφορείο. Η έκρηξη σημειώθηκε στην πόλη Καρμπάλα και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας, ενώ καμία τρομοκρατική οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη. 
Με την εξέταση οργάνων νεκρών παιδιών από το Ιράκ που είχαν γενετικές ανωμαλίες, οι ερευνητές απέδειξαν ότι η κατάστασή τους συνδεόταν άμεσα με τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ με βλήματα που περιείχαν απεμπλουτισμένο ουράνιο στις αρχές του πολέμου στο Ιράκ και κατά την επακόλουθη κατοχή.
Χιλιάδες βλήματα DU χρησιμοποιήθηκαν κατά των ιρακινών θέσεων στην διάρκεια του πρώτου έτους του πολέμου στο Ιράκ, ο οποίος ξεκίνησε στις αρχές του 2003 επί κυβέρνησης Τζορτζ Μπους, ο οποίος δικαιολογώντας τις ενέργειές του με ψευδείς πληροφορίες, ξεκίνησε μια ολοκληρωτική 
εισβολή στη χώρα, υποστηρίζοντας ότι ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν είχε ένα μυστικό πρόγραμμα όπλων που σκόπευε να χρησιμοποιήσει εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Μόλις ένα βλήμα με απεμπλουτισμένο ουράνιο χτυπήσει τον στόχο του, το βλήμα αρχίζει να καίει στο σημείο της κρούσης, δημιουργώντας μικροσκοπικά σωματίδια ραδιενεργού U-238», εξήγησε το Common Dreams. «Οι άνεμοι μπορούν να μεταφέρουν αυτή τη ραδιενεργή σκόνη πολλά μίλια μακριά, ενδεχομένως να μολύνουν τον αέρα που αναπνέουν αθώοι άνθρωποι. Αυτή η εισπνοή μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του πνεύμονα, νεφρική βλάβη, καρκίνο οστών και δέρματος, καθώς και γενετικές ανωμαλίες και χημική δηλητηρίαση».
Η Mozhgan Savabieasfahani, ανεξάρτητη ερευνητής με έδρα το Μίσιγκαν και συν-συγγραφέας της μελέτης, εξέτασε τα μαλλιά και τα δόντια παιδιών από χωριά κοντά στην Αεροπορική Βάση Talil νότια της Βαγδάτης, την οποία οι αμερικανικές δυνάμεις κατέλαβαν κατά τη διάρκεια της κατοχής. Σε αυτά ανακάλυψε θόριο, ένα στοιχείο που παράγεται από την ραδιενεργή αποσύνθεση του U-238. «Βασικά βλέπουμε ένα αποτύπωμα απεμπλουτισμένου ουρανίου σε αυτά τα παιδιά», δήλωσε η ίδια σε μια συνέντευξη στο TruthOut. Η μελέτη της, η οποία σύντομα θα δημοσιευθεί στο περιοδικό Environmental Pollution, διαπίστωσε ότι τα παιδιά κοντά στο Talil είχαν 28 φορές μεγαλύτερη ποσότητα θορίου στο σώμα τους, από άλλα παιδιά.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, οι ΗΠΑ έριξαν μέχρι και 2000 μετρικούς τόνους DU σε στόχους στο Ιράκ μόνο το 2003. Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν επίσης το όπλο ενάντια στο Ιράκ το 1991 κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Desert Storm. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μόνη πηγή εισόδου του στοιχείου στο Ιράκ: Διάφορα είδη αεροσκαφών και οχημάτων εδάφους που χρησιμοποίησαν οπλισμό με DU εισήχθησαν στη χώρα κατά χιλιάδες από τους Αμερικανούς. Το TruthOut σημειώνει ότι μεγάλο μέρος αυτού του εξοπλισμού που καταστράφηκε στο πεδίο της μάχης ή σκουριάζει σε ολόκληρη τη χώρα, απελευθερώνει το ραδιενεργό υλικό στον αέρα και τα ύδατα, καθώς και στα κομμάτια του μετάλλου που πιθανώς συλλέχθηκαν από τους ντόπιους οι οποίοι τα πωλούν. «Αυτό που βλέπουμε εδώ και αυτό που εννοούμε με αυτή τη μελέτη είναι ότι θα μπορούσαμε να δούμε αυτό το ίδιο σενάριο γύρω από κάθε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο Ιράκ», δήλωσε η Savabieasfahani. «Η έκθεση των εγκύων στη μάστιγα του πολέμου, συμπεριλαμβανομένου του ουρανίου και του θορίου, βλάπτει ανεπανόρθωτα τα αγέννητα παιδιά τους».
Οι ιατροί του Ιράκ έχουν από καιρό εκφράσει ανησυχίες για το πρόβλημα. Μια μελέτη του 2013 της ολλανδικής ειρηνευτικής ομάδας IKV Pax Christi βρήκε πάνω από 300 τέτοιες τοποθεσίες που είχαν εντοπιστεί προηγουμένως από την ιρακινή κυβέρνηση ως μολυσμένες από DU και οι ΗΠΑ δαπάνησαν μεταξύ 30 και 45 εκατ. δολαρίων για τον καθαρισμό τους. Ωστόσο, ακόμη και αργότερα από τη μελέτη του 2013, οι παρατηρητές εξακολουθούν να βλέπουν τα παιδιά να παίζουν στους σωρούς αποβλήτων και να συλλέγουν απορρίμματα προς πώληση.
«Οι ΗΠΑ πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνες για τον καθαρισμό όλων των τοποθεσιών που έχει μολύνει. Υπάρχει τεχνολογία για τον καθαρισμό της μόλυνσης από τις ακτινοβολίες», δήλωσε ο Savabieasfahani στο TruthOut. «Η απομάκρυνση και των στρατιωτικών αποβλήτων που δημιουργήθηκαν από τις ΗΠΑ θα πάρει πολύ καιρό ώσπου να οδηγήσει στον τελικό καθαρισμό των τοξικών αποβλήτων από το ιρακινό περιβάλλον». 

ΣΥΡΙΑ
Στον εντοπισμό και την αναχαίτιση drone οπλισμένου με βόμβες διασποράς προχώρησε ο Συριακός Στρατός σύμφωνα με το Συριακό Αραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το drone πετούσε πάνω από την πόλη της βόρειας Συρίας Αλ Κουνέιτρα. Επιπλέον, οι συριακές υπηρεσίες πληροφοριών ανακάλυψαν ένα οπλοστάσιο, στο οποίο εντοπίστηκαν πυρομαχικά, φάρμακα, τρόφιμα και άλλος εξοπλισμός που κατασκευάζεται στο Ισραήλ. Η αποθήκη βρέθηκε στο χωριό Μπαρίκα στα προάστια της Κουνέιτρα.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Κατά τη διάρκεια αποχαιρετιστήριου δείπνου σε ξενοδοχείου του χωριού Κέστελ στην Τουρκία, ο μάγειρας αποφάσισε να οργανώσει ένα σόου. Ωστόσο, κάτι πήγε λάθος με αποτέλεσμα καυτό λάδι να πέσει πάνω σε ανθρώπους. Μεταξύ των τραυματιών είναι δύο παιδιά ηλικίας 3,5 και 10 ετών. Το ένα παιδί δεν έχει ακόμα καταστεί δυνατό να πετάξει, καθώς έχει εγκαύματα στο 27% του σώματός του. Το δεύτερο κάηκε στο χέρι και το κεφάλι. Συνολικά οχτώ άτομα τραυματίστηκαν. Το ξενοδοχείο ανέλαβε την ευθύνη για το συμβάν και πληρώνει τη θεραπεία.
Στο άνοιγμα των Βαρωσίων, στο νότιο τμήμα της Αμμοχώστου, επιμένει η Άγκυρα, σύμφωνα με νέες δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι. Σε δηλώσεις του σε εκδήλωση στην Άγκυρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, είπε ότι η Αμμόχωστος θα ανοίξει, αφού επιστραφούν οι περιουσίες με δίκαιο τρόπο βάσει ιστορικών στοιχείων. Σύμφωνα με τον ίδιο, ιστορική έρευνα υποστηριζόμενη από την Τουρκία διαπίστωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος των εκτάσεων στα Βαρώσια ανήκει σε τουρκικούς οργανισμούς. Ο κ. Οκτάι κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι συμπεριφέρεται σαν μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού. Όπως είπε, η Άγκυρα δεν θα εγκρίνει τις πρωτοβουλίες της ελληνοκυπριακής πλευράς, την οποία κατηγόρησε ότι «πιστεύει πως είναι ο μόνος ιδιοκτήτης των φυσικών πόρων στην υφαλοκρηπίδα». Επανέλαβε, δε, ότι η Τουρκία παραμένει στην Ανατολική Μεσόγειο με αποφασιστικότητα.

ΡΩΣΙΑ
Την ύπαρξη σχεδίου για το ρωσικό αμυντικό αεροπορικό σύστημα στο Καλίνινγκραντ αποκάλυψε ο Στρατηγός Τζέφρι Λι Χάριγκιαν, διοικητής των αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων στην Ευρώπη και στην Αφρική, δηλώνοντας πως υπάρχει σχέδιο για το ρωσικό αεροπορικό αμυντικό σύστημα στο Καλίνινγκραντ. Σύμφωνα με το «Breaking Defence» είπε σε δημοσιογράφους: «Αν 
πρέπει να πάμε εκεί για να καταστρέψουμε, για παράδειγμα, το ολοκληρωμένο σύστημα αεροπορικής άμυνας του Καλίνινγκραντ, ας μην υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε ένα σχέδιο γι' αυτό. Εκπαιδευόμαστε σε αυτό. Σκεφτόμαστε αυτά τα σχέδια όλη την ώρα, και ... αν αυτό θα συμβεί ποτέ, θα είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε». Το ΝΑΤΟ δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή του Καλίνινγκραντ, καθώς τη θεωρεί ως μια από τα πιο ευάλωτες περιοχές σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία. Το λεγόμενο «κενό Σουβάλσκι» είναι ένας διάδρομος 40 μιλίων στα σύνορα Πολωνίας - Λιθουανίας μεταξύ του ρωσικού θύλακα και της Λευκορωσίας. Οι δυνατότητες της αεράμυνας του Καλίνινγκραντ να εξουδετερώνουν εναέριους στόχους είναι γνωστές στους πιλότους του ΝΑΤΟ ξεκαθαρίζει από τη μεριά του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Όπως αναφέρει το υπουργείο, ο Διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Αφρική, στρατηγός Τζέφρι Λι Χάριγκιαν θα πρέπει να γνωρίζει ότι «κανένα σχέδιο μάχης δεν επιβιώνει μετά την επαφή με τον εχθρό».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπυροποσίας, το Οκτόμπερ Φεστ, άνοιξε τις πύλες του το Σάββατο 21 
Σεπτεμβρίου. Η ετήσια γιορτή μπύρας διεξάγεται κάθε χρόνο από τα τέλη Σεπτέμβρη μέχρι την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου στο Μόναχο και αποτελεί σημαντικό κομμάτι της βαυαρικής κουλτούρας, ενώ συγκεντρώνει περισσότερους από 6 εκατ. επισκέπτες από όλες τις γωνιές της υφηλίου κάθε χρόνο. ​Την έναρξη του Οκτόμπερ Φεστσ σηματοδοτεί παραδοσιακά ο δήμαρχος του Μονάχου, που ανοίγει ο ίδιος το πρώτο βαρέλι μπύρα.
Οι αστυνομικές δυνάμεις κατάφεραν να αντιμετωπίσουν κατάσταση ομηρίας στην πόλη της Γερμανίας, Βίσμαρ, στο τοπικό γραφείο της υπηρεσίας αλλοδαπών, όπου πρόσφυγας από την Αφρική, που φέρεται να είναι Γκανέζος, κρατούσε όμηρο βρέφος για περίπου πέντε ώρες. Ειδική μονάδα ελευθέρωσε το μωρό και έθεσε υπό κράτηση τον άνδρα. Ωστόσο, το βρέφος φαίνεται ότι είναι το παιδί του άνδρα, ενώ ο άνδρας ήταν άοπλος. Η κατάσταση του βρέφους παρακολουθείτο συνεχώς από γιατρό, καθώς ο φερόμενος γονιός προσπάθησε να πείσει τις αρχές να προχωρήσουν σε τεστ πατρότητας που θα μπορούσε ουσιαστικά να τον σώσει από την απέλασή του από τη Γερμανία.

Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αισιόδοξος για τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εν μέσω του αδιεξόδου στο οποίο έχει οδηγηθεί το θέμα. «Νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε συμφωνία», είπε συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας στο Sky News. Άμεσο αποτέλεσμα των δηλώσεων Γιούνκερ ήταν η λίρα να ενισχυθεί κατά 0,68% έναντι του δολαρίου, στο 1,2553. Για πρόοδο στις συνομιλίες έκανε λόγο, εν τω μεταξύ, και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, υπογραμμίζοντας πάντως: «Ας δούμε πού βρισκόμαστε. Είναι ζωτικό, οτιδήποτε και εάν συμβεί, να είμαστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο μη συμφωνίας». 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Απλήρωτοι έμειναν οι Ρουμάνοι εργάτες που βοήθησαν στην κατασκευή του 1 δισ. δολαρίων κεντρικού κτιρίου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και γι’ αυτό μηνύουν τον υπεργολάβο τους που τους χρωστά σχεδόν 500 χιλ. δολ., σύμφωνα με το δικηγόρο τους. Συγκεκριμένα, το κτίριο χτίστηκε από μια κοινοπραξία εταιρειών που κάθε μια κέρδισε ένα διαγωνισμό μιας συγκεκριμένη εργασία. Ένα από τα συμβόλαια είχε ανατεθεί στη σλοβακική MTB Slovenia, αλλά υπεγράφη σε άλλη εταιρεία με παρεμφερή επωνυμία, όπως ανέφερε ο δικηγόρος, Γιέχαν ντε Λανόι. «Αυτή η καινούρια εταιρεία, που δεν παρείχε καθόλου εγγυήσεις, πέρασε τη δουλειά του χτισίματος του αρχηγείου του ΝΑΤΟ σε Ρουμάνους εργάτες. Ήταν να πληρωθούν σε τρεις μήνες, σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου. Όταν ήρθε η ημερομηνία, η εταιρεία άρχισε να προβάλλει λόγους για την αναβολή της πληρωμής. Πλέον τα χρωστούμενα φτάνουν τα 450 χιλ. ευρώ», ανέφερε ο δικηγόρος. Εντωμεταξύ ο υπεργολάβος κήρυξε πτώχευση.
Ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες ψήφισμα με τον πομπώδη τίτλο «Ευρωπαϊκή Μνήμη της Ευρώπης». Το ψήφισμα «υπογράφουν» όλες οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πέραν της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Και βεβαίως με μια τέτοια ευρεία αποδοχή, όπως ήταν φυσικό πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία. Συγκεκριμένα υπέρ ψήφισαν 535, κατά 66 και 52 ήταν τα λευκά ψηφοδέλτια. Με το ψήφισμα το ευρωκοινοβούλιο καταδικάζει τον κομμουνισμό, εξισώνοντάς τον με το ναζισμό. Παραθέτουμε μία χαρακτηριστική παράγραφο:
«Το Ευρωκοινοβούλιο υπογραμμίζει ότι ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο πιο καταστροφικός πόλεμος στην ιστορία της Ευρώπης, ξεκίνησε ως άμεσο αποτέλεσμα του διαβόητου Συμφώνου Μη Επίθεσης που υπογράφηκε από τους Ναζί και τους Σοβιετικούς στις 23 Αυγούστου του 1939 και τα μυστικά του πρωτόκολλα, όπου δύο απολυταρχικά καθεστώτα που μοιράζονταν τον στόχο της παγκόσμιας κατάκτησης μοίρασαν την Ευρώπη σε δύο ζώνες επιρροής».
Τι να πούμε τώρα εμείς, από πού να ξεκινήσει κανείς; Με το ψήφισμα αυτό οι ευρωβουλευτές παίρνουν καινούριους ρόλους. Αυτούς του ιστορικού, βγάζοντας εντελώς αντικειμενικά συμπεράσματα, χωρίς να νιώσουν την παραμικρή ανάγκη να τα τεκμηριώσουν. Του ντεντέκτιβ που ανακαλύπτουν μυστικά πρωτόκολλα που δεν χρειάζεται βέβαια να τα παρουσιάσουν. Και τέλος του πολιτικού, που εντελώς δημοκρατικά ξεπλένουν, αλλά και καλύπτουν ταυτόχρονα τον φασισμό, την πιο αποκρουστική μορφή της πολιτικής που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα τόσο στην παλιότερη μορφή του όσο και σήμερα.
Τελικά πότε μοίραζαν τον κόσμο οι σοβιετικοί; Με το σύμφωνο του ’39 με τους ναζί ή με τη συμφωνία της Γιάλτας με τους Αμερικάνους και τους Άγγλους, όπως έλεγαν τόσα χρόνια; Και γιατί το σύμφωνο των Σοβιετικών ήταν κακό ενώ η Συμφωνία του Μονάχου με την οποία οι δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις αναγνώριζαν την κατοχή της Τσεχοσλοβακίας από τους ναζί, μια συμφωνία που προηγήθηκε του συμφώνου της ΕΣΣΔ, ενθαρρύνοντας τη χιτλερική επιθετικότητα, ελπίζοντας να τη στρέψουν κατά της ΕΣΣΔ ήταν καλή; Και βέβαια να μη μιλήσουμε για τον αγώνα της Σοβιετικής Ένωσης ενάντια στο ναζισμό. Για τα 30 εκατομμύρια νεκρούς που προσέφερε στον πόλεμο εναντίον τους, μακράν τους περισσότερους από κάθε άλλο έθνος, απελευθερώνοντας το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Να μη μιλήσουμε για τον αγώνα των κομμουνιστών στα άλλα κράτη της Ευρώπης, που σήκωσαν πρώτοι το λάβαρο του αγώνα ενάντια στον ναζισμό, γράφοντας σελίδες δόξας, αλλά και νίκης μέχρι την πλήρη εξολόθρευσή του.Πολύ περισσότερο να μη μιλήσουμε για τους οικονομικούς και πολιτικούς ταγούς της εποχής που στήριξαν το ναζισμό από τη γέννησή του, όλοι μεγάλοι καπιταλιστές, πολέμιοι του κομμουνισμού και της ΕΣΣΔ. Πόσα κέρδισαν στη διάρκεια του πολέμου, αλλά και μετά συνεχίζοντας ανενόχλητοι την πορεία τους, δημιουργώντας τεράστια μονοπώλια που μέχρι και σήμερα ευημερούν ή παίζοντας καθοριστικό ρόλο και στα μεταπολιτευτικά δρώμενα της Δυτικής Ευρώπης. Και τέλος να μη μιλήσουμε για τις χώρες που είναι πρώτες σύμμαχοι σήμερα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, όπως οι χώρες της Βαλτικής ή η Ουκρανία ή η Πολωνία και που έχουν αποδείξει περίτρανα ότι μαζί με τα σύμβολα του κομμουνισμού έριξαν και την τελευταία κουρτίνα δημοκρατικότητας και πέρασαν σε καθαρά νεοφασιστικά νεοναζιστικά καθεστώτα που απροκάλυπτα στήνουν μνημεία για τους ήρωες των S-S και κραδαίνουν σημαίες εγκληματιών που ευθύνονται για μαζικές σφαγές Εβραίων και όχι μόνο. Δε θα τους αφιερώσουμε άλλο χρόνο, γιατί σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις η περιφρόνηση είναι η καλύτερη απάντηση.

ΕΛΛΑΔΑ
Δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας επιχειρούν στην περιοχή των Εξαρχείων, με στόχο την εκκένωση κατειλημμένου κτιρίου. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για προσαγωγές. Εντός του κτιρίου, στο οποίο παλαιότερα στεγαζόταν δημοτικό σχολείο του δήμου Αθηναίων, φαίνεται να διαμένουν δεκάδες μετανάστες και πρόσφυγες. Ο συνολικός αριθμός τους φέρεται να ανέρχεται σε περίπου 100. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κατάληψη του σχολείου είχε ξεκινήσει το 2016. «Είναι αυτό που λέγαμε ότι πρέπει επιτέλους στα Εξάρχεια να εφαρμοστεί ο νόμος» υποστήριξε ο γενικός γραμματέα των Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1».
Η διοίκηση της Thomas Cook απέτυχε να εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση, ύψους άνω των 200 εκατ. στερλινών, με αποτέλεσμα να ληφθεί η απόφαση υπαγωγής σε «καθεστώς εκκαθάρισης» και να οριστεί ειδικός διαχειριστής». Δραματικές εξελίξεις στον κλάδο του ελληνικού τουρισμού αναμένουν οι παράγοντες του κλάδου, μετά το «κανόνι» που βάρεσε η βρετανική ταξιδιωτική εταιρεία Thomas Cook. Η Thomas Cook, η οποία ιδρύθηκε το 1841, απασχολούσε 22.000 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 9.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τις αρμόδιες αρχές να καλούνται να οργανώσουν τον επαναπατρισμό σχεδόν 600.000 πελατών, οι οποίοι - αυτή τη στιγμή - βρίσκονται σε διακοπές σ’ όλο τον κόσμο. Στο ζήτημα της «κατάρρευσης» της Thomas Cook αναφέρθηκε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα βρίσκονται περίπου 50.000 πελάτες του βρετανικού ταξιδιωτικού γραφείου, διαβεβαίωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία για την επιστροφή αυτών των ανθρώπων στην πατρίδα τους, μέσω της βρετανικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας. «Θα έρθουν αεροπλάνα σε Ζάκυνθο, Κω, Κέρκυρα, σ’ όλα τα αεροδρόμια που βρίσκονται τουρίστες της εταιρείας» σημείωσε, μεταξύ άλλων. Όσον αφορά τις επιπτώσεις στην ελληνική τουριστική αφορά, ο κ. Θεοχάρης παραδέχθηκε ότι θα υπάρχουν ζημιές, καθώς «δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε».
Έλαβε βραβεία και διεθνή αναγνώριση, έδωσε συνεντεύξεις σε ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, έγινε κούκλα Barbie από τη Mattel και εμφανίστηκε στις λίστες του Forbes και του BBC. Ο λόγος για την 31χρονη Ελένη Αντωνιάδου.Μάλιστα, η ιστορία αυτή κάνει και τον γύρο διεθνών ΜΜΕ, με το βρετανικό δίκτυο BBC αλλά και την εφημερίδα «Τelegraph» να φιλοξενούν εκτενή δημοσιεύματα για τη ζωή της 31χρονης… «Για χρόνια έδινε συνεντεύξεις παρουσιάζοντας τον εαυτό της ως ερευνήτρια που εργαζόταν για τη NASA, ειδική σε θέματα αναγεννησιακής ιατρικής, επιστήμονα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ανάπτυξης τεχνητών οργάνων, παθιασμένη ακτιβίστρια κατά του τράφικινγκ οργάνων και εκπαιδεύτρια αστροναυτών…» γράφει το BBC, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι πριν από λίγο καιρό η κα Αντωνιάδου έλαβε βραβείο από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Και συνεχίζει: «Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ανήρτησε στο Twitter μια αφίσα με τους σημαντικότερους Έλληνες του περασμένου αιώνα περιλαμβάνοντας μια φωτογραφία της στο κέντρο. Έχει πλέον αποδειχτεί και είναι ευρέως γνωστό, ότι όλα ήταν απλώς ψέματα. Η περίπτωση ωστόσο δείχνει ότι το περισσό θράσος, μαζί με τις κατάλληλες πλάτες μπορούν να κατασκευάσουν πραγματικά ειδήσεις κι να μας πείσουν με αυτές, σωρεύοντας απλώς ψέματα.
Την παρακάτω είδηση πήραμε από την ιστοσελίδα ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ.ΙΝ και είναι ενδεικτική για το πώς η υποτέλεια στην πολιτική ζωή της χώρας, ειδικά στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ευτράπελες καταστάσεις που απλώς μας ρεζιλεύουν παγκοσμίως.
Ελληνικό φιάσκο με τη Βενεζουέλα: Δεν μπορεί να πάει στο Καράκας ο Έλληνας πρέσβης
Περισσότερα προβλήματα δημιούργησε από αυτά που έλυσε η αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικού προέδρου από την Ελλάδα. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έσπευσε να αναγνωρίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, τις πρώτες μέρες μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, χωρίς να υπολογίσει τιςόποιες συνέπειες θα αντιμετώπιζε, σε ένα θέμα που φαίνεται πως είχε παγώσει διεθνώς.Διότι τόσο η στήριξη κυρίως από Ρωσία και Κίνα, όσο και από Ιράν, Μεξικό κλπ. βοήθησαν στη διατήρηση του Μαδούρο στην εξουσία, γεγονός που έχει σήμερα άμεσο αντίκτυπο στη διπλωματία της χώρας μας με τη Βενεζουέλα, σε διαδικαστικά θέματα.Έτσι τώρα ο νέος Έλληνας πρέσβης στο Καράκας δε μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντα του στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, διότι δεν μπορεί να επιδώσει τα διαπιστευτήριά του στο Νικολάς Μαδούρο, διότι απλώς δεν αναγνωρίζεται από την Ελλάδα. Και φυσικά είναι παράλογο ο πρέσβης της Ελλάδας να δώσει τα διαπισπευτήριά του στο Χ. Γκουαϊδό, διότι δεν είναι πρόεδρος και δεν ασκεί εξουσία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια