25 Αυγούστου 2019

CDR (Eπιτροπές Υπεράσπισης της Επανάστασης ) - Συνέντευξη στους μπριγαδίστες της 1ης Μάη 2019 (+video)



O Σερβέρα Ροντρίγκες, μέλος της διεύθυνσης της Ζώνης Νο 4, του Δήμου Σάνκτι Σπίριτους των CDR (Eπιτροπές Υπεράσπισης της Επανάστασης ) συζητά με 'Ελληνες μπριγαδίστες της Πρωτομαγιάς 2019 κατά την διάρκεια της επίσκεψης της μπριγάδας στo CDR της εν λόγω περιοχής. Λόγω του μεγέθους της (350 άτομα) η μπριγάδα χωρίστηκε και επισκέφτηκε διαφορετικές CDR. H δική μας αντιπροσωπεία επισκέφτηκε την CDR/zona4/Sancti Spiritous, που ήταν δυο πολυκατοικίες σε ένα συγκρότημα κατοικιών. Η εκδήλωση υποδοχής έγινε στον δρόμο (βλ.βίντεο), μπροστά από τις πολυκατοικίες και περιελάμβανε χαιρετισμούς, εδέσματα, ποτά, μουσική και χορό.


Πότε δημιουργήθηκαν οι Επιτροπές Υπεράσπισης της Επανάστασης (CDR) και με ποιο σκοπό;

Άρχισαν να δημιουργούνται το 1960 από τον Φιντέλ, τον καμαντάντε Φιντέλ Κάστρο, αυτό αποτελούσε μία μαζική δράση στην οποία ο Φιντέλ έθεσε κάποια καθήκοντα και την ανάγκη λήψης κάποιων μέτρων, όταν ακούστηκε ότι σε κάποιες περιοχές της Αβάνας έγιναν κάποιες εκρήξεις, οι οποίες ήταν τρομοκρατικές επιθέσεις και εκείνη ακριβώς τη στιγμή, ο Φιντέλ στη διάρκεια μιας φλογερής ομιλίας του ,ανακοίνωσε την δημιουργία ενός συλλογικού συστήματος επαναστατικής επαγρύπνησης για την υπεράσπιση της χώρας από αυτές τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Αυτό το συλλογικό σύστημα θα γινόταν υπόθεση όχι μόνο της Επανάστασης, αλλά ολόκληρου του πληθυσμού.

Πως λειτουργεί και πως συγκροτείται μία CDR ;

Οι CDR συγκροτούνται σε επίπεδο βάσης και oι CDR μιας γειτονιάς συγκροτούν μια Ζώνη, η ομάδα των CDR των γειτονιών (Ζώνες) συγκροτούνται σε επίπεδο Δήμου. Οι CDR των Δήμων συγκροτούνται σε επίπεδο Επαρχίας και οι CDR των επαρχιών σε εθνικό επίπεδο. Αυτή είναι η βασική δομή των CDR. Από το επίπεδο της βάσης μέχρι και το εθνικό επίπεδο, υπάρχει ένας συντονιστής, αυτός που συντονίζει και είναι ο ηγέτης μιας CDR και οι οποίοι από το επίπεδο της βάσης μέχρι και το εθνικό επίπεδο, συνδέουν τις CDR και διαμορφώνουν την δομή τους. Μαζί με αυτούς υπάρχει σε κάθε επίπεδο μια ομάδα που είναι επιφορτισμένη με την εκπλήρωση των καθηκόντων της CDR.

Ποια είναι η δομή λειτουργίας, ιδιαίτερα στη βάση μιας CDR ;

Η βασική δομή διεύθυνσης σε εθνικό επίπεδο είναι το Συνέδριο των CDR. To συνέδριο σε εθνικό επίπεδο, συνδέεται και τροφοδοτείται από τους πυρήνες σε επίπεδο βάσης, Ζώνης, Δήμου και επαρχίας. Οι αντιπρόσωποι εκλέγονται σε επίπεδο βάσης. Από κει και πέρα, στην τρέχουσα δράση, συνάντηση, η συνέλευση της CDR της γειτονιάς γίνεται μια φορά τον μήνα, εκτός αν υπάρχουν έκτακτα ζητήματα, οπότε συγκαλείται και περισσότερες φορές.

Πόσα μέλη περίπου έχει μια CDR και πόσες CDR υπάρχουν σε μια πόλη, όπως παράδειγμα, το Σάνκτι Σίριτους;

Δεν έχω ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των CDR σε επίπεδο επαρχίας και δήμου. Μπορεί να είναι 90 ή και περισσότερες, όμως σε επίπεδο βάσης υπάρχει μια δομή επαγγελματική και απλή. Αυτό το κτίριο, ας πούμε, έχει μία CDR, εκείνα τα δύο κτίρια, έχουν άλλη CDR και όλες οι CDR αυτού του συγκροτήματος κατοικιών, συγκροτούν τις CDR της Ζώνης Νο 4 του δήμου. Γενικότερα, οι CDR συγκροτούνται ανά τετράγωνο και οι γείτονες που απαρτίζουν την CDR, συντονίζουν και εκπληρώνουν τη δουλεία που τους αναλογεί. Όλοι μας ζούμε εδώ και είμαστε εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους της οικονομίας. Στις CDR συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοι από 14 ετών και άνω, ο αριθμός των μελών της κάθε CDR ποικίλει, π.χ η CDR ενός τετραγώνου κατοικιών, μπορεί να έχει λιγότερα μέλη από την CDR αυτής της μεγάλης πολυκατοικίας.

Δεδομένου ότι και οι CDR και τα συμβούλια των δήμων εκλέγονται, ποία είναι η διαφορά των CDR με τις αντίστοιχες δομές κρατικής εξουσίας ;

H διαφορά είναι ότι τα Δημοτικά και Επαρχιακά Συμβούλια είναι δομές της κυβέρνησης, ενώ η CDR είναι μη κυβερνητική, είναι μία μαζική οργάνωση και σαν τέτοια, περιλαμβάνει την μεγάλη πλειοψηφία των κουβανών, υπάρχει μεγάλη ετερογένεια στη σύνθεσή της, εδώ μπορεί να δεις έναν αυτοαπασχολούμενο, έναν κρατικό υπάλληλο, έναν αγρότη. Γι αυτό, οι CDR είναι η πιο πολυπληθής και πιο παλιά μαζική οργάνωση στην Κούβα.

Ποια είναι η σχέση της CDR της γειτονιάς με το Κόμμα στη γειτονιά ; 

Η εξήγηση αυτής της σχέσης είναι απλή και ταυτόχρονα σύνθετη. Γιατί στην Κούβα, το κοινωνικό μας σύστημα οικοδομείται πάνω στην βάση της ενότητας. Στην ενότητα όλων των τομέων και όλων των κοινωνικών τάξεων. Και τόσο στο Κόμμα, όσο και στις CDR εκπροσωπούνται όλοι οι τομείς και όλοι οι κλάδοι από αποτελούν την κοινωνική βάση αυτής της χώρας. Αυτό δεν σημαίνει ότι το κόμμα και η CDR αποτελούνται από τα ίδια πρόσωπα, φυσικά ένα μέλος του κόμματος είναι οπωσδήποτε μέλος της CDR και ένα μέλος της CDR μπορεί να φτάσει να γίνει μέλος του κόμματος. Αυτό ισχύει και για τα στελέχη, εγώ π.χ, είμαι γραμματέας του κόμματος στον εργασιακό μου χώρο και μέλος της διεύθυνσης της Ζώνης Νο 4 των CDR, εδώ, στον τόπο της κατοικίας μου. Το να είσαι γραμματέας του κόμματος στον εργασιακό σου χώρο, δεν σημαίνει ότι αυτό είναι το επάγγελμά σου, είσαι ένας κανονικός εργαζόμενος που έχει επιπλέον αυτή την υπευθυνότητα.

Θα μπορούσατε να μας δώσετε μια εικόνα από κάποιες δράσεις και κάποια καθήκοντα που εκπληρώνει μια CDR ;

Πολλά πράγματα, πολλά τα καθήκοντα. Παράδειγμα, βρισκόμαστε σε αυτό που εμείς ονομάζουμε αντιβακτηριακό αγώνα, ενάντια στα βακτήρια, στα κουνούπια κλπ, είμαστε μια χώρα με τροπικό κλίμα και αυτό δημιουργεί μια κατάσταση πολύ σύνθετη. Εμείς βέβαια δεν διευθύνουμε αυτόν τον αγώνα, έχουμε όμως τη δύναμη να κινητοποιούμε τους κατοίκους της περιοχής για την εκπλήρωση των καθηκόντων που μας αναλογούν.

Οι CDR έχουν καθήκοντα στη δημόσια ασφάλεια, την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας κλπ ;

Όχι στη δημόσια ασφάλεια γενικά, αλλά στην ασφάλεια των ίδιων των γειτόνων μας. Οι CDR επαγρυπνούν σε κάθε έκφραση εγκληματικότητας, σε κάθε έκφραση επιθετικότητας ενάντια στην ασφάλεια του πληθυσμού σε κάθε οικισμό του χώρου ευθύνης μας. Όμως έχουμε και ένα καθήκον πολύ σημαντικό. Αν και το καθήκον των CDR είναι να εξηγούν και να κινητοποιούν άμεσα τον πληθυσμό σχετικά με τα καθήκοντα της επαναστατικής επαγρύπνησης, υπάρχει και ένα περιεχόμενο στη δράση μας πολύ σημαντικό. Αυτά είναι τα καθήκοντα που έχουν σχέση με την υγεία, με την εθελοντική αιμοδοσία, η οποία στην Κούβα είναι δωρεάν και απόλυτα εθελοντική, είναι ένα πολύ σημαντικό καθήκον.

Η δική μας εμπειρία από τις μεγαλουπόλεις του καπιταλιστικού κόσμου είναι ότι οι κάτοικοι είναι κλεισμένοι στον εαυτό τους και δεν αναπτύσσουν σχέσεις μεταξύ τους. Εδώ βλέπουμε μία διαφορετική εικόνα, παρουσία του κόσμου στους δημόσιους χώρους, ένα άλλο είδος σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων. Έχει κάποιο ρόλο η CDR σε αυτό; 

Eδώ, όπως μπορέσατε να διαπιστώσετε, δεν υπάρχουν οικισμοί κλειστοί, με επαγγελματική ασφάλεια, που τις φρουρεί η αστυνομία κλπ. Εδώ όλος ο κόσμος προστατεύεται μόνος του, όλη η γειτονιά γνωρίζει ο ένας τον άλλον και νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλον, είμαστε σαν μια οικογένεια. Εδώ, αν αρρωστήσει κάποιος ο πρώτος που θα τρέξει είναι ο γείτονας. Στο θέμα της ασφάλειας της γειτονιάς και των κατοίκων, έχουμε τον πρώτο λόγο. Ακόμα και αν υπάρξει κάποια σοβαρή παράβαση στη γειτονιά, η αστυνομία δεν μπορεί να μπει σε ένα σπίτι χωρίς την παρουσία δύο μαρτύρων από την γειτονιά.

Και ένα τελευταίο, πως βλέπετε την πορεία της Κούβας και της Επανάστασης στη συνέχεια;

Κάθε διαδικασία έχει την θετική και την αρνητική της πλευρά. Αυτό είναι μέρος των αντιθέσεων μιας διαδικασίας. Η Κούβα βαδίζει τώρα σε έναν δρόμο που θέλει να οικοδομήσει και τον οποίο τον έχει επιλέξει κυρίαρχα. Όπως γνωρίζει όλος ο κόσμος είναι μια χώρα αποκλεισμένη για πάρα πολλά χρόνια και αντιμετωπίζει έναν πολύ σκληρό οικονομικό - εμπορικό πόλεμο. Εάν, για παράδειγμα, μια μη κυβερνητική, μία μαζική οργάνωση, θελήσει να στείλει μία δωρεά στην Κούβα και προσπαθήσει να βρει ένα πλοίο για να την στείλει, θα διαπιστώσει ότι πρακτικά δεν μπορεί. Και δεν θα μπορέσει, όχι γιατί εμείς δεν θέλουμε να λάβουμε τις δωρεές σας, αλλά γιατί οι νόμοι του αποκλεισμού το καθιστούν δύσκολο, αν όχι αδύνατο. Αν ένα εμπορικό πλοίο έρθει στην Κούβα, για μήνες δεν μπορεί να πιάσει βορειοαμερικανικό λιμάνι. Και φυσικά, προτιμά να κάνει εμπόριο με τις ΗΠΑ, που είναι μια πλούσια χώρα με ισχυρή οικονομία, παρά με την Κούβα. Καμία αεροπορική ή ναυτική εταιρεία δεν θέλει να μην μπορεί να έχει σχέσεις με τις ΗΠΑ. Επιπλέον, ένας από τους περιορισμούς που θέτει ο γνωστός νόμος Χέλμς – Μπάρτον, είναι ότι απαγορεύει τις συναλλαγές με κάθε μέλος των CDR. Πρακτικά, θέλουν να εξολοθρεύσουν το 90% του πληθυσμού της Κούβας, αυτό ισοδυναμεί σαν να θέλουν να μας ρίξουν μία ατομική βόμβα σαν κι αυτή που έριξαν στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι. Είναι λίγο μακάβριο, άλλα είναι η πραγματικότητα.

Σας ευχαριστούμε πολύ. / Εγώ σας ευχαριστώ.



Η ελληνική αντιπροσωπεία στην μπριγάδα 1η Μάη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια