2 Απριλίου 2019

Η Κούβα τιμά τον Κώστα Κάππο

Τελετή αναγνώρισης στη μνήμη ενός σημαντικού Έλληνα κομμουνιστή

Αθήνα, 30 Μαρτίου
Μετάφραση: alekosch.wordpress.com

Η Πρέσβειρα της Κούβας στην Ελλάδα, Μαρία Ντομίνγκεζ Κορτίνα, επισκέφτηκε την χήρα του σημαντικού Έλληνα κομμουνιστή Κώστα Κάππου στην οποία παρέδωσε τιμητική πλακέτα σε αναγνώριση της φιλίας και αλληλεγγύης ενός τόσο σημαντικού Έλληνα κομμουνιστή, με την ευκαιρία της εξηκοστής Επετείου της (Κουβανικής) Επανάστασης. 

Στην τελετή παραβρέθηκε: η χήρα του, Πόπη Κάππου, ο γιος του Θανάσης με την σύζυγο του Μαρία και τις δυο μικρές κόρες τους, καθώς και η Νάντια Βαλαβάνη, σημαντική πολιτική φυσιογνωμία της Ελλάδας, συντρόφισσα του Κώστα Κάππου από την εποχής που ήταν στην Κομμουνιστική Νεολαία και φίλη της οικογένειας. 

Ήταν μια βραδιά φιλίας και αλληλεγγύης, και συζήτησης για την Κουβανική Επανάσταση και τη ζωή ενός τόσο σημαντικού φίλου της Κούβας στην Ελλάδα.

Ο Κώστας Κάππος γεννήθηκε το Μάρτιο του 1937 στο Κεφαλόβρυσο της Αργολίδας και πέθανε το Σεπτέμβριο του 2005 στην Αθήνα. Στη διάρκεια της Στρατιωτικής Χούντας φυλακίστηκε και εξορίστηκε στο Λακκί της Λέρου όπου και βασανίστηκε. Αφέθηκε ελεύθερος το 1971. Το 1972 έγινε μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας (ΚΝΕ) και το 1973 μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ). Το 1974 συνελήφθη ξανά και απελευθερώθηκε μετά την πτώση της Στρατιωτικής Χούντας (δικτατορία που κυβέρνησε την Ελλάδα).

Στις εκλογές του 1974, τις πρώτες όπου επιτράπηκε η συμμετοχή του κομμουνιστικού κόμματος μετά τον Ελληνικό Εμφύλιο Πόλεμο, κέρδισε μια θέση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ το 1975 κατέθεσε στις δίκες ενάντια στη Χούντα. Εκλεγόταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ σε κάθε Συνέδριο ως τον Ιούνιο του 1989. Τότε εξέφρασε την διαφωνία του με την απόφαση του ΚΚΕ να σχηματίσει κυβέρνηση μαζί με το συντηρητικό κόμμα Νέα Δημοκρατία και συμμετείχε στο σχηματισμό μιας νέας οργάνωσης με το όνομα Νέο Αριστερό Ρεύμα όπου και εκλέχτηκε μέλος της Επιτροπής του με 31 μέλη.

Έγραψε εννέα βιβλία και συνέβαλε με άρθρα του στην μελέτη της κομμουνιστικής θεωρίας. {άλλοι} Συγγραφείς επισημαίνουν ότι η κεντρική ιδέα του Κάππου για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού αναπτύσσεται στο βιβλίο του «Κριτική στον σοβιετικό σχηματισμό».

Ως το θάνατο του, ο Κώστας Κάππος έστελνε μέρος της βουλευτικής σύνταξης του στην Κουβανική Κυβέρνηση ως «βοήθεια στην Κουβανική Επανάσταση υπό την καθοδήγηση του Φιντέλ Κάστρο». Μετά το θάνατο του η χήρα του Πόπη Κάππου συνέχισε το ίδιο μέχρι την έναρξη στην Ελλάδα της κρίσης του 2009, οπότε και δεν μπορούσε να συνεχίσει.

Στην κηδεία του παραβρέθηκαν πολυάριθμες προσωπικότητες από διάφορες πολιτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανόμενων και πολλών συντρόφων του από το ΚΚΕ. Παρέμεινε κομμουνιστής σε όλη του τη ζωή, παρότι στο τέλος δεν ήταν οργανωμένος στις γραμμές του ΚΚΕ.


1 σχόλιο:

  1. Δεν απομακρύνθηκε όμως απ' το Κόμμα του (όπως μερικοί και μερικές), συνέχισε να συνεργάζεται με το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια