15 Φεβρουαρίου 2019

Είδαμε το EL CHE στο θέατρο ΕΚΣΤΑΝ

Είδαμε την παράσταση EL CHE στο Θέατρο ΕΚΣΤΑΝ. 

Ο Βασίλης Κυριάκου σκύβοντας πάνω από την ζωή του μεγαλύτερου επαναστάτη των καιρών μας και μετά από ιστορική έρευνα δύο χρόνων γράφει και μας παρουσιάζει έναν δύσκολο διαδραστικό μονόλογο.

«Ο καλύτερος τρόπος να πεις κάτι είναι να το κάνεις» έλεγε ο ΤΣΕ και εμείς παρακολουθούμε μέσα από το κείμενο και την ερμηνεία του Βασίλη Κυριάκου την ζωή του Αργεντινού γιατρού και επαναστάτη από την στιγμή που τον πυροβολεί στην Βολιβία ο λοχίας Τερράν σε ένα φλας-μπακ πίσω στο Ροζάριο που γεννήθηκε και στην πόλη των καλών ανέμων.

«Και αν ρωτάτε είμαι Κουβανός και Αργεντίνος συγχρόνως και αν δεν προσβάλονται οι λαμπρές εξοχότητες των Λατινοαμερικάνων επαναστατών,νιώθω τόσο Λατινοαμερικάνος όσο ο Χοσέ Μαρτί, ο Μπολιβάρ, ο Σαν Μαρτίν και ο Εμιλιάνο Ζαπάτα….».


Στην παράσταση βλέπουμε την πορεία του Τσε από την στιγμή που αποφασίζει να αλλάξει επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνει γιατρός, για να προσφέρει καλύτερα τις υπηρεσίες του στους απλούς ανθρώπους της Αργεντινής, μέχρι την μαγική εκείνη μέρα που με την Ποδερόσα 2 και συνεπιβάτη τον Αλμπέρτο Γρανάδο, γυρνάνε την Λατινική Αμερική.

Ένα ταξίδι που κάνει τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα να καταλάβει την μεγάλη Αμερική, τα ίδια προβλήματα που υπάρχουν σε κάθε χώρα, τις εταιρείες μπανάνας, τους «γκρίνγκος» και τους ιθαγενείς ινδιάνους, την φτώχεια και την αντίσταση και στρέφει την προσοχή του σε δρόμους επανάστασης. Και ύστερα το Περού, ο ‘Αρμπενς η Γουατεμάλα , η φυλακή και η γνωριμία του με τους Κουβανούς Φιδέλ και Ραούλ.

Ένας μονόλογος τόσο δυνατά γραμμένος με γνώση και δοσμένος στο κοινό με ένα τρόπο που σε κρατάει στην θέση σου χωρίς ανάσα, κάνοντας σε να νιώσεις την φωτιά του επαναστάτη ασθματικού Ερνέστο.
Και όσο προχωράει προς την κορύφωση από την ώρα που ο Αργεντινός γιατρός γίνεται πλήρωμα του Granma ως τη στιγμή που τον βρίσκουμε Κομαντάντε στα βουνά της Santa Clara βιδωμένοι στα καθίσματα του Εκστάν με μάτια ορθάνοιχτα βλέπουμε την πορεία ενός ανήσυχου πνεύματος από την αυτογνωσία στην
περιπέτεια και στην επανάσταση , ως την πλήρη αυταπάρνηση των πάντων στο όνομα του παγκόσμιου ονείρου για μια άλλη κοινωνία.

Με λιτό σκηνικό στο σπίτι του στο Μπουένος Άιρες και την φωτογραφία της Σέλιας δε λα Σέρνα της ακριβής του μητέρας, μιλάει στους θεατές σαν μην έφυγε ποτέ, γιατί στα αλήθεια δεν έφυγε, και αφήνει πίσω την ακριβή του πολιτική παρακαταθήκη. Και ο ηθοποιός και θεατρικός συγγραφέας Βασίλης Κυριάκου μας αφήνει δακρυσμένους με την φλόγα στην καρδιά, την απίστευτη ερμηνεία του, την ομοιότητα του με τον Τσε, να χειροκροτούμε αδιάκοπα ενώ στα χείλη μας ανεβαίνει ένας στίχος .

«Πυξίδα μέσα στον χρόνο και ο μύθος να σου ανήκει, Είναι των ματιών σου οι κύκλοι που αγκαλιάσανε τον κόσμο, Εδώ θα μείνει για πάντα το ζεστό το πέρασμα σου, Φωτιά που ανάβει η ματιά σου Κομαντάντε Τσε Γκεβάρα»

Κείμενο-ερμηνεία: Βασίλης Κυριάκου, Σκηνοθεσία: Γιάννης Σταματίου, Φωτογραφία: Τούλα Ροδοπούλου 
Info: Θέατρο Εκστάν, Καυταντζόγλου 5 και Πατησίων
 Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00
 Διάρκεια: 75 λεπτά χωρίς διάλειμμα 
Τιμή εισιτηρίου 10 και 5 ευρω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια