2 Φεβρουαρίου 2019

Βενεζουέλα: Μεγαλώνει η διεθνής απομόνωση ΗΠΑ - Ε.Ε - Ομάδα της Λίμα


Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναγνώρισε ο ίδιος το θεσμό του Συνταγματικού Προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ως μοναδική αρχή της χώρας. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Αντόνιο Γκουτέρες επιβεβαίωσε ότι είναι τα κράτη μέλη της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας αυτά που αναγνωρίζουν τον Πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο ως Συνταγματικό και νόμιμο Πρόεδρο της Βενεζουέλας.


Μέσω του εκπροσώπου του, Στέφαν Ντουτζάριτς, ο αξιωματούχος αρνήθηκε να τοποθετηθεί υπέρ των συμφερόντων του βουλευτή της παραβατικής Εθνοσυνέλευσης (AN), Χουάν Γουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε «Πρόεδρος» σε μία αντισυνταγματική διαδικασία την περασμένη 23η Ιανουαρίου.

Η απάντηση στα αιτήματα του Γουαϊδό ήταν ότι «Τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να αυξήσουν τις ανθρωπιστικές και αναπτυξιακές τους δραστηριότητες στη Βενεζουέλα», αλλά για αυτό, ο ΟΗΕ «χρειάζεται τη συγκατάθεση και τη συνεργασία της Κυβέρνησης», αναφορικά με το γεγονός ότι η μόνη κυβέρνηση που αναγνωρίζει είναι αυτή του Νικολάς Μαδούρο.

Ο Γκουτέρες τόνισε ότι η αναγνώριση Κυβερνήσεων δεν είναι αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ, αλλά των κρατών μελών και ότι, στις σχέσεις της με τα Κράτη μέλη, σέβεται «τις αποφάσεις» της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Επιπλέον, επανέλαβε τη διαθεσιμότητά του για να βοηθήσει στην εξεύρεση πολιτικής λύσης στην υπάρχουσα κρίση στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια