5 Ιανουαρίου 2019

Συνάντηση στο Ντονέτσκ ανάμεσα σε νεολαίους και βετεράνο πολεμιστή-διεθνιστή

Στις 29 Δεκεμβρίου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων της Κουβάνικης Επανάστασης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση ανάμεσα σε νεολαίους και στον πρόεδρο του Σύνδεσμου Φιλίας «Ντονμπάς-Κούβα» και επικεφαλής της Ένωσης Σοβιετικών Αξιωματικών στην Λ.Δ. του Ντονέτσκ , πολεμιστή-διεθνιστή, που υπηρέτησε στην Κούβα κατά την διάρκεια της «Κρίσης των Πυραύλων» στην Καραϊβική, Εντουάρντ Μπορίσοβιτς Λιουμπίμοφ.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του δικτυακού ιστότοπου «Εμπρός», στην εκδήλωση πήραν μέρος επίσης μαχητές-διεθνιστές από την Κολομβία και την Ισπανία, που αγωνίζονται υπέρ της Λ.Δ. του Ντονέτσκ

Ο πρώην αξιωματικός του σοβιετικού στρατού υπηρέτησε στην επαρχία Σιενφουέγος κατά το 1963 και 64. Σε αναγνώριση της εκπλήρωσης του διεθνιστικού του καθήκοντος έλαβε το παράσημο του Κόκκινου Αστέρα, το κουβάνικο μετάλλιο «Φρουρού» καθώς και Δίπλωμα από τα χέρια του Ραούλ Κάστρο. 

Σύμφωνα με τα λόγια του: 

Χάρη στη συνδρομή της ΕΣΣΔ, η χώρα άντεξε. Οι κουβανοί απέδειξαν στους αμερικάνους την ετοιμότητά τους να υπερασπιστούν την επανάσταση. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, πιο δειλούς από τους αμερικάνους δεν βρίσκεις. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την βάση τους στο Γκουαντάναμο για να σκορπίσουν σε όλο το νησί κατασκόπους, αλλά αυτοί προσλαμβάναν κουβανούς μισθοφόρους-αντεπαναστάτες. Στη δεκαετία του ’60 κερδίσαμε τη φιλία του κουβάνικου λαού, τον οποίο όμως, δυστυχώς, προδώσαμε το 1991



Έτσι περιγράφει την ιστορία ο πολεμιστής-διεθνιστής.


Στο τέλος της συνάντησης ο Στανισλάβ Ρετίνσκι, Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ της Λ.Δ. του Ντονέτσκ επέδωσε στον Εντουάρντ Λιουμπίμοφ συλλογή από σκίτσα-γελοιογραφίες του κουβανού Χεράρντο Ερνάντες (ενός από τους 5 ήρωες) καθώς και το φύλλο της εφημερίδας «Πράβντα», όπου δημοσιεύονται τα υλικά της 18ης Πανευρωπαϊκής Συνάντησης Αλληλεγγύης με την Κούβα, στην Σλοβενία.


Μετάφραση  X.Θ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια