28 Αυγούστου 2018

Νέα σχέδια προπαγάνδας των ΗΠΑ στην Κούβα μέσω Facebook


Κατά το οικονομικό έτος 2018, το OCB έστειλε ομάδες  ανθρώπων στο νησί που άρχισαν να δημιουργούν “αυτόχθονες” - “ανώνυμους” λογαριασμούς στο Facebook με σκοπό τη διάδοση πληροφόρησης. 

“Οι αυτόχθονες σελίδες αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης στις ειδήσεις των Κουβανών χρηστών του Facebook. Η ίδια στρατηγική θα επαναληφθεί και σε άλλα δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα “. 

Η εφημερίδα σημειώνει ότι, τα έγγραφα δεν εξηγούν τι σημαίνει η φράση “ανώνυμα” ή “αυτόχθονα”, αλλά είναι προφανές ότι αναφέρεται σε σελίδες που θα πρέπει να μοιάζουν με αυτές των τακτικών χρηστών των κοινωνικών δικτύων για να μπορούν να πείθουν τους Κουβανούς να διαβάσουν την προπαγάνδα. 

Οι ΗΠΑ εντάσσουν το Facebook στο οπλοστάσιό τους και την ενθάρρυνση της παράνομης αντιπολίτευσης στην Κούβα, αποκαλύπτει η εφημερίδα Miami New Times, επικαλούμενη σχετικά ντοκουμέντα που έχει στη διάθεσή της. 

Το έντυπο δημοσίευσε στην ηλεκτρονική του έκδοση, ότι στο κέντρο αυτών των σχεδίων βρίσκεται το Γραφείο Μεταδόσεων προς την Κούβα (OCB), που διευθύνει ο πρώην δήμαρχος του Μαϊάμι Τομάς Ρεγκαλάδο και το οποία λειτουργεί το Radio Martí , TV Martí και Martí Noticias. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα αυτοί οι στόχοι περιγράφονται στα έγγραφα των προϋπολογισμών των χρήσεων 2018 και 2019 της κυβερνητικής διοικητικής ομάδας για την προπαγάνδα μέσω ραδιοφώνου των ΗΠΑ. 

Και ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχει μεγάλη αναστάτωση για την υποτιθέμενη ρωσική παρέμβαση στις εκλογές του 2016, αυτός ο οργανισμός λέει ότι υπάρχουν σχέδια για την χρήση “αυτόχθονων” και “ανώνυμων” λογαριασμών στο facebook για να διαδώσουν το περιεχόμενο που δημιούργησε η κυβέρνηση της Βόρειας Αμερικής, χωρίς να ενημερώσει τους κουβανούς χρήστες του κοινωνικού δικτύου. 

Μπροστά στην αποτελεσματικότητα των κουβανικών αρχών που μπλόκαραν το σήμα του Radio και TV Martí , τα οποία η Κούβα κατήγγειλε ότι παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες χρήσης των ραδιοσυχνοτήτων, η στρατηγική του OCB στρέφεται στη χρήση των κοινωνικών δικτύων. 

Όλο αυτό βασίστηκε στις μετρήσεις που τοποθετούν το YouTube το Google και το Facebook στους ιστότοπους με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Κούβα και με τη χρήση της τεχνολογίας AVRA (Audio y Video para Radio) , το Radio Martí και TV Martí ξεκίνησαν να μεταδίδουν το πρόγραμμά τους μέσω του Facebook Live, αναφέρει η Miami New Times. 

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, κατά το οικονομικό έτος 2018, το OCB έστειλε ομάδες ανθρώπων στο νησί που άρχισαν να δημιουργούν “αυτόχθονες” - “ανώνυμους” λογαριασμούς στο Facebook με σκοπό  τη διάδοση πληροφόρησης. 

“Οι αυτόχθονες σελίδες αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης στις ειδήσεις των Κουβανών χρηστών του Facebook. Η ίδια στρατηγική θα επαναληφθεί σε άλλα δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα “. 

Η εφημερίδα σημειώνει ότι, τα έγγραφα δεν εξηγούν τι σημαίνει η φράση “ανώνυμα” ή “αυτόχθονα”, αλλά είναι προφανές ότι αναφέρεται σε σελίδες που θα πρέπει να μοιάζουν με αυτές των τακτικών χρηστών των κοινωνικών δικτύων για να μπορούν να πείθουν τους Κουβανούς να διαβάσουν την προπαγάνδα. 

Η Miami New Times επεσήμαίνει ότι, σύμφωνα με τα σχέδια προϋπολογισμού, το OCB σχεδίαζε να διαδώσει την προπαγάνδα με τρόπο που θα εξαπατούσε τους Κουβανούς και θα τους έκανε να πιστέψουν ότι αυτές οι πληροφορίες προέρχονταν από άλλους κουβανούς χρήστες και όχι από το γραφείο του Ρεγκαλάδο. 

Εάν το προπαγανδιστικό σχέδιο του Facebook πραγματικά απογειώθηκε, ταιριάζει σε μια μακρόχρονη ιστορία προσπάθειας χρησιμοποίησης της νέας τεχνολογίας στην υπηρεσία της προπαγάνδας κατά της Κούβας , δήλωσε ο καθηγητής Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια Τζον Σ. Νίκολς. 

Για τον συν-συγγραφέα του βιβλίου Παράνομη Ραδιοφωνική Μετάδοση (Clandestine Radio Broadcasting-1987), υπάρχουν σίγουρα προειδοποιητικά σηνιάλα στις ειδήσεις που αποκαλύπτει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι το Κογκρέσο “δεν φαίνεται να αναγνωρίζει ότι και οι δύο σταθμοί είναι μια τεράστια αποτυχία”. 

"Είναι λυπηρό επειδή δαπανούν τα χρήματα των φορολογουμένων. Αλλά αυτό που πραγματικά χάνεται, κάνοντας τέτοια βλακώδη και ηλίθια πράγματα, είναι η αξιοπιστία μας ως μεγάλο έθνος”, προσέθεσε.

πηγή




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια