22 Ιουλίου 2018

Ανησυχεί για την Κούβα (και) "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Ο ιδιωτικός τομέας της Κούβας είναι ένα συνονθύλευμα από μικρές επιχειρήσεις, μικροεπιχειρηματίες και μικροπωλητές που πουλούν ψωμάκια ή γλυκά στον δρόμο. Εχει αυξηθεί, πάντως, σημαντικά ο αριθμός των Κουβανών που απασχολούνται σε αυτόν τον ιδιόρρυθμο ιδιωτικό τομέα. Από τα 157.000 άτομα που απασχολούσε το 2010, σήμερα έχει φθάσει να αριθμεί 592.000 εργαζομένους, περίπου το 13% του εργατικού δυναμικού της χώρας, μας πληροφορεί (και) η εφημερίδα Καθημερινή , αναφέροντας μεταξύ άλλων:

Επειτα από δεκαέξι μήνες, στη διάρκεια των οποίων είχε «παγώσει» κάθε επαγγελματική άδεια, η Αβάνα αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να εκδώσει εκ νέου άδειες για ιδιωτικά εστιατόρια, πανσιόν, ταξί και μερικές άλλες δραστηριότητες. Συνόδευσε, όμως, αυτήν την απόφασή της με μακρύ κατάλογο ρυθμίσεων και απαγορεύσεων, που περιορίζουν σημαντικά τα περιθώρια κέρδους όποιου αποφασίσει να ασχοληθεί με το επιχειρείν.

Σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times αναφέρεται σε 129 σελίδες νέων ρυθμίσεων, στις οποίες θα υπόκεινται όσοι θέλουν να αποκτήσουν άδεια. Τις αποδίδει, μάλιστα, στην προσπάθεια των κουβανικών αρχών να αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα. Οι επιχειρηματίες δεν έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν παρά μόνον μία επιχείρηση, τα εστιατόρια δεν μπορούν να προσφέρουν περισσότερες από 50 θέσεις, ενώ σε ό,τι αφορά τις πανσιόν, αναμένεται να ανακοινωθούν εξίσου αυστηροί ποσοτικοί περιορισμοί και να γίνονται πολύ συχνά έλεγχοι. Αυτά τα τελευταία μέτρα απηχούν την αμφιθυμία που εμφανώς προκαλεί στην Αβάνα κάθε κίνηση απομάκρυνσης από το σοβιετικό της παρελθόν και κάθε βήμα που θα μπορούσε να οδηγήσει στη συγκέντρωση πλούτου.

Τη δεκαετία του 1990, οι Αρχές της Κούβας επέτρεπαν τη λειτουργία ιδιωτικών εστιατορίων, υπό τον όρο ότι θα είχαν μόλις 12 θέσεις. Ακολούθησε μια δεκαετία στη διάρκεια της οποίας είχε «παγώσει» κάθε έκδοση σχετικής άδειας. Στη συνέχεια εκδίδονταν άδειες για εστιατόρια με 20 θέσεις και αργότερα με 50 θέσεις. Τελευταία, πολλοί εστιάτορες κατόρθωσαν να παρακάμψουν αυτά τα στενά περιθώρια, εκδίδοντας δεύτερη άδεια. Ετσι, από τα 2.200 ιδιωτικά εστιατόρια που λειτουργούν στην Κούβα, κάπου 7.000 ( ? ) - μάλλον εννοεί 700 - έχουν διπλή άδεια λειτουργίας. Με τους νέους κανόνες, όμως, αυτός ο ελιγμός απαγορεύεται. Ευρωπαίοι διπλωμάτες, που μίλησαν στους FT σε καθεστώς ανωνυμίας,( sic ) εκτιμούν πως η Κούβα θα αναγκασθεί να δεχθεί την ύπαρξη μικρών επιχειρήσεων, καθώς πιέζεται να συγκεντρώσει φορολογικά έσοδα. Είναι ενδεικτικό ότι για να διασφαλισθεί η συγκέντρωση των φόρων, οι μικρές επιχειρήσεις θα είναι εφεξής υποχρεωμένες να ανοίξουν ειδικούς τραπεζικούς λογαριασμούς και να διεξάγουν μέσα από αυτούς το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής τους δραστηριότητας.



OK παιδιά, μπείτε κι εσείς στη σειρά !
Εντύπωση πάντως προκαλεί ότι οι αριστερές ανησυχίες για την αναγνώριση της ιδιωτικής ιδιοκτησίας στο προσχέδιο μεταρρύθμισης του Συντάγματος της Κούβας δεν ασχολήθηκαν, με τα αναφερόμενα και στο άρθρο της Καθημερινής, τελευταία μέτρα για την αυτοαπασχόληση στο νησί. 

Γεγονός είναι επίσης, ότι η συζήτηση για την μεταρρύθμιση του Συντάγματος μέσα στην Κούβα, με άλλα προβλήματα ασχολείται, που ενδεχομένως είναι και τα πραγματικά. Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς, από τα πολυάριθμα σχόλια αναγνωστών στις σελίδες του κουβανικού τύπου στο διαδίκτυο.

***
"Όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα σχετίζεται κυρίως με μικρές επιχειρήσεις οπού το πλαίσιο λειτουργίας τους ορίζεται και ελέγχεται από το Κράτος και τα Συνδικάτα και στρέφεται κυρίως στον επισιτισμό και τον τουρισμό. Επομένως το να θεωρηθεί πως αυτές οι επιχειρήσεις θα ανατρέψουν τον Σοσιαλισμό ισοδυναμεί με την πίστη πως τα Συνεργατικά καφενεία στην Ελλάδα θα ανατρέψουν τον Καπιταλισμό". (Η αυτοεκπληρούμενη προφητεία δεν θα εκπληρωθεί ).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια