23 Απριλίου 2018

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΚΙΓΙΕΝ

Με 10 πρωτότυπα έργα-εικόνες ζώων
του Ανδρέα Ζαφειράτου
Από την Τρίτη, 24/4/2018 στα βιβλιοπωλείαΟ ΜΕΓΑΛΟΣ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΚΙΓΙΕΝ, εθνικού ποιητή της Κούβας, ξανανοίγει τις πύλες του στο ελληνικό κοινό, όχι μόνο για τους σημερινούς, αλλά και για τους πριν από μισόν αιώνα επισκέπτες του, σε μια νέα προσέγγιση των ζώων:
*
ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΚΙΓΙΕΝ
Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ

Εισαγωγή • Μετάφραση • Σχολιασμός • Σημειώσεις • Σχέδια
Μπάμπης Ζαφειράτος
Εξώφυλλο και 10 πρωτότυπα έργα-εικόνες των ζώων
Ανδρέας Ζαφειράτος
Εκδόσεις 
ΚΨΜ
*
Αυτή η έκδοση έρχεται 50 ακριβώς χρόνια μετά την εμφάνιση του ΚΗΠΟΥ στην πόλη της Αβάνας:
 EL GRAN ZOO (1968).
Πριν απ' τη χώρα του άνοιξε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το Δεκέμβρη του 1966, σε μετάφραση του Homo Universalis, ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ, ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΚΙΛΛΙΕΝ - Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ, Αθήνα, Εκδ. Θεμέλιο.Α κολούθησε η γαλλική έκδοση (LE GRAND ZOO, σε μετάφραση του Αϊτινού ποιητή Ρενέ Ντεπέστρ, 1967).

*

Ο ελληνικός ΚΗΠΟΣ δεν μακροημέρευσε βέβαια, αφού τέσσερεις μήνες μετά κυκλοφόρησαν και τα τανκς της δικτατορίας των συνταγματαρχών, οπότε (μαζί με τα άλλα έργα του Ρίτσου) ισοπεδώθηκε απ’ τις ερπύστριές τους.

*



Με την νέα αυτή παρουσίαση του ΜΕΓΑΛΟΥ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ από τις εκδόσεις ΚΨΜ, δίνεται ταυτόχρονα η ευκαιρία να ταξιδέψουμε στο έργο του εθνικού ποιητή της Κούβας και να αφουγκραστούμε το ηχόχρωμα μιας μεγάλης φωνής της εποχής μας.
*
Αφορμή στάθηκε μια αθώα ΠΑΠΑΓΙΑ. Και η χαριστική γραφή δόθηκε από τονΑνδρέα Ζαφειράτο που φωτογράφισε μερικά από τα αξιαγάπητα ζώα και τα αποφώλια τέρατα αυτού του ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ, με τις πολλές επανεκδόσεις και μεταφράσεις ανά τον κόσμο.
*
Στον ΜΕΓΑΛΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΚΗΠΟ, εκτός από τα τριάντα εννέα (39) ζώα που μας περιμένουν δίπλα στο ισπανικό κείμενο, περιλαμβάνονται και τριάντα εννέα (39) ακόμη χαρακτηριστικά ποιήματα από το σύνολο του γκιγιενικού έργου (τα 19 ολόκληρα και τα 20 αποσπασματικά), πολλά από τα οποία προέκυψαν κατά τη συγγραφή του βιβλίου. Ενδέχεται στο μέλλον να συνθέσουν μια πληρέστερη ανθολόγηση του έργου του ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΚΙΓΙΕΝ.
*
Μαζί με τα βιογραφικά στοιχεία και τις αναφορές σε πρόσωπα, κείμενα, ιστορικά γεγονότα, φωτίζεται και η πολιτιστική - επαναστατική πορεία της Κούβας, από τις αρχές του περασμένου αιώνα μέχρι τις μέρες μας.
*
Η έκδοση, πέρα από τις εικόνες του Ανδρέα Ζαφειράτου, συμπληρώνεται με τρία σχέδια-πορτρέτα του Γκιγιέν και ένα του Ρίτσου, φιλοτεχνημένα από τον μεταφραστή.
*

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΚΙΓΙΕΝ 
Σας περιμένει γεμάτος εκπλήξεις.
Επισκεφτείτε τον!
Περισσότερα:


https://zbabis.blogspot.gr/2018/03/Nicolas-Guillen-El-Gran-ZOO-O-Megalos-Zoologikos-Kipos-KAPSIMI-Rublications.html*
ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΚΙΓΙΕΝ
Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ

Εισαγωγή • Μετάφραση • Σχολιασμός • Σημειώσεις • Σχέδια
Μπάμπης Ζαφειράτος
Εξώφυλλο και 10 εικόνες
Ανδρέας Ζαφειράτος
*
Σύμβουλος έκδοσης: Δημήτρης Γκόβας
Εκδόσεις
 ΚΨΜ
Σελίδες: 272 Σχήμα: 14χ20,5 cm
ISBN: 978-618-5156-46-6
http://www.kapsimi.gr/
*
Στο εξώφυλλο η 
ΚΙΘΑΡΑ
Ένα σπάνιο είδος ζώου, φωτογραφημένο από τον Ανδρέα Ζαφειράτο



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια