14 Μαρτίου 2018

Φιντέλ Κάστρο: ​H Iστορία θα με δικαιώσει


από τις εκδόσεις Διεθνές Βήμα

σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Χοσέ Μαρτί»

Η νέα έκδοση περιλαμβάνει δύο ιστορικές ομιλίες του Φιντέλ Κάστρο και προλογίζεται από την Πρέσβειρα της Δημοκρατίας της Κούβας Σέλμις Μαρία Ντομίνγες Κορτίνα.
​​
Στις 26 Ιούλη του 1953, μια ομάδα επαναστατών με επικεφαλής τον Φιντέλ Κάστρο έκαναν έφοδο στο στρατόπεδο της Μονκάδα στο Σαντιάγο ντε Κούβα. Στόχος της επίθεσης ήταν να δοθεί το έναυσμα για εξέγερση ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία του Φουλχένσιο Μπατίστα, του ανθρώπου της Ουάσιγκτον που είχε καταλάβει πραξικοπηματικά την εξουσία το 1952. Παρότι η επίθεση ηττήθηκε, το εγχείρημα σήμανε το ξεκίνημα του επαναστατικού αγώνα που ανέτρεψε τη δικτατορία.

«Η Ιστορία θα με δικαιώσει» είναι ο λόγος υπεράσπισης του Κάστρο στο δικαστήριο το 1953. Διαβάστηκε από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στην παρανομία και αποτέλεσε το βασικό πρόγραμμα του Κινήματος της 26ης Ιούλη.

Δημοσιεύεται εδώ μαζί απόσπασμα της ομιλίας του Κάστρο το 1973 στο Πρώτο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας. Περιγράφει τη στρατηγική των επαναστατών και την ταξική δυναμική των αγώνων του εργαζόμενου λαού της Κούβας που οδήγησαν από την ανατροπή της δικτατορίας στη νίκη της πρώτης σοσιαλιστικής επανάστασης της Αμερικανικής Ηπείρου. Πρωταγωνιστές ήταν οι εργάτες και οι αγρότες –οι ίδιοι οι ταπεινοί και οι φτωχοί, όπως είχε υποστηρίξει πρώτα ο Μαρτί και μετά ο Κάστρο– οι οποίοι μέσα από τη δράση τους μετασχηματίστηκαν σε ανθρώπους με αυτοπεποίθηση και πολιτική και ταξική συνείδηση.

Μαζί με την Πρώτη και τη Δεύτερη Διακήρυξη της Αβάνας συνιστούν τα βασικότερα προγραμματικά ντοκουμέντα της σοσιαλιστικής επανάστασης της Κούβας.

«Σε αυτό τον λαό, που οι δρόμοι της αγωνίας του είναι στρωμένοι με παραπλανήσεις και ψεύτικες υποσχέσεις, δεν θα πούμε: "Θα σου δώσουμε..." αλλά: "Ορίστε, εδώ, αγωνίσου τώρα με όλες σου τις δυνάμεις, για να γίνουν δικές σου η ελευθερία και η ευτυχία!".»

- από το «Η Ιστορία θα με δικαιώσει»

«Ο ίδιος ο πόλεμος αποτέλεσε ένα ενθαρρυντικό παράδειγμα των όσων μπορούν να κατορθώσουν η αποφασιστικότητα και η θέληση ενός λαού. [...] Για πρώτη φορά ο ιμπεριαλισμός αντιμετώπιζε στην Κούβα έναν λαό στα όπλα και μια επαναστατική κυβέρνηση στην εξουσία.»

- από το «Η δυναμική της κουβανικής επανάστασης»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια