19 Μαρτίου 2018

Η πρώτη Χονδρική Αγορά τροφίμων στην Κούβα

 Φωτό: Modesto Gutierrez Cabó / ACN 
Από αυτήν την Παρασκευή (16/3/2018), η Κούβα διαθέτει την πρώτη χονδρική αγορά τροφίμων (Mercabal) στο πλαίσιο της διαδικασίας αναδιοργάνωσης του εμπορίου ικανοποιώντας μία από τις πιο επαναλαμβανόμενες αξιώσεις εκείνων που ασκούν τις νέες κρατικές μορφές διαχείρισης στη χώρα.

Βασικοί πελάτες της μονάδας θα είναι οι μη αγροτικοί συνεταιρισμοί και, στο βαθμό που το επιτρέψουν οι συνθήκες, η εμπειρία αυτή θα επεκταθεί και σε αυτοαπασχολούμενους των μονάδων μίσθωσης που αποσυνδέονται από τον κρατικό τομέα της εστίασης, όπως δήλωσε η Μάρη Μπλάνκα Ορτέγκα Μπαρέδο, υπουργός Εσωτερικού Εμπορίου. 

"Όσον αφορά τις άλλες επαρχίες, η εφαρμογή θα είναι σταδιακή όταν αυτή η αρχική πρόταση βρίσκεται σε βέλτιστη λειτουργία και ανάλογα με τους τις περιοχές όπου υπάρχουν περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι", ανέφερε. 

Ανάμεσα στα προϊόντα που θα εμπορεύεται η Mercabal είναι, φασόλια, τσιγάρα, αναψυκτικά, μπύρα, ζάχαρη, αλάτι, κονσέρβες, κοτόπουλο, χάμπουργκερ και λουκάνικα, τα οποία θα διατίθενται με έκπτωση 20% επί της λιανικής τιμής με εξαίρεση το κοτόπουλο, όπου η έκπτωση θα είναι 30%.

Μέχρι στιγμής, η μονάδα έχει υπογράψει σταθερό συμβόλαιο με 35 συνεταιρισμούς, οι οποίοι προτείνουν ένα μηνιαίο σχέδιο των προϊόντων που χρειάζονται. Τα προϊόντα αυτά, αφού τιμολογούνται, θα αποστέλλονται σε μια μεταφορική που συμβάλλεται η Mercabal και θα παραδίδονται εντός 72 ωρών, δήλωσε η διευθύντρια της μονάδας Τερέσα Ροντρίγκες Ρέγες

Η Mary Blanca Ortega (αριστερά), επικεφαλής του Υπουργείου Εσωτερικών Εμπορίου
(Mincin),  συνοδευόμενη από τον Odalys Escandell García (κέντρο), Πρώτη υφυπουργό
αυτού του Υπουργείου, εγκαινιάζει την πρώτη χονδρική αγορά τροφίμων,
Με ωράριο λειτουργίας από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις επτά το πρωί έως τις τρεις το απόγευμα και τα Σάββατα έως τις 10 το πρωί, η μονάδα, που βρίσκεται στην Λεωφόρο 26 και 35 γωνία, του δήμου Πλατεία της Επανάστασης, διαθέτει 10 άμεσους προμηθευτές και οι παραγγελίες και αγορές γίνονται σύμφωνα με τις ανάγκες τροφοδοσίας της αγοράς. 

Για να μπορούν να αποκτούν προϊόντα της Mercator, οι πελάτες πρέπει να συνάψουν σύμβαση με την Εταιρεία Χονδρικής Πώλησης Πούρων, Τσιγάρων, Σπίρτων και Προϊόντων Διατροφής για Κοινωνική Κατανάλωσης, που έχει έδρα στην οδό Ζουλουέτα 702, μεταξύ των οδών Γκλόρια και Μισιόν στην Παλιά Αβάνα. 

Επιπλέον, πρέπει να διαθέτουν ενημερωμένη κάρτα πελάτη και μια μαγνητική κάρτα (χρεωστική) που εκδίδεται από την Τράπεζα Banco Metropolitano, δεδομένου ότι όλες οι χρεώσεις θα γίνονται σε αυτόν τον λογαριασμό, δήλωσε η Ροντρίγκες Ρέγες. 

Η πρόκληση, σύμφωνα με τον Κάρλος Γκόνγκορα, αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Επαρχιακής Διοίκησης, είναι να κινητοποιήσει την παραγωγική και εμπορική ικανότητα της περιοχής σε λειτουργία με την Mercabal, με στόχο να ικανοποιήσει τη ζήτηση όσων τη χρησιμοποιούν ως τρόπο εφοδιασμού.


 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια