6 Φεβρουαρίου 2018

Με έντονο άρωμα μπριγάδας η ετήσια εκδήλωση του ΠΣΧΜ στο ASCLAYE

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ
Τα πηγαδάκια, οι ερωτήσεις και το έντονο ενδιαφέρον όσων βρέθηκαν το Σάββατο στο ASCLAYE, συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ, προμηνύοντας ότι φέτος θα έχουμε μία ενδιαφέρουσα και παραγωγική μπριγαδιστική χρονιά.


Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ετήσια εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Χοσέ Μαρτί για την επέτειο της Κουβανικής Επανάστασης (1/1/1959) και της γέννησης του εθνικού Ήρωα της Κούβας Χοσέ Μαρτί (28/1/1853), στην αίθουσα του Λατινοαμερικάνικου Πολιτιστικού Συλλόγου (ASCLAYE).

Δεκάδες φίλοι της Κούβας, Κουβανοί και Λατινοαμερικάνοι που ζουν στην Ελλάδα με τις οικογένειές τους, γέμισαν από νωρίς ασφυχτικά την γνώριμη αίθουσα του ASCLAYE στο Κουκάκι και παρέμειναν για ώρα μετά το τέλος του κύριου κομματιού της εκδήλωσης, συζητώντας, πίνοντας και ακούγοντας μουσική, ενώνοντας το παραδοσιακό ελληνικό “πηγαδάκι” με το κουβανικό ρούμι.


Η εκδήλωση ξεκίνησε με γνωστά και αγαπημένα τραγούδια από τον δικό μας Remy Mailan  και συνεχίστηκε με την ομιλία – χαιρετισμό της πρέσβειρας της Κούβας στη χώρα μας, Σέλμις Μαρία Κορτίνες Ντομίνγκες που αναφέρθηκε στην Κουβανική Επανάσταση και στις σημερινές της προκλήσεις.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης άρχισε με απαγγελία ποιημάτων για τον Χοσέ Μαρτί, του επίσης δικού μας Χιλιανού ποιητή Χάιμε Σβαρτ και συνεχίστηκε με διαδραστικό τρόπο με την παρουσίαση του έργου του Χοσέ Μαρτί και την ιστορική του σύνδεση με τον ελλαδικό χώρο. 

Στο πάνελ συμμετείχαν ο Μάρκος και ο Ανχελίτο, που καταχειροκροτήθηκαν και επίσης βραβεύτηκαν από την πρεσβεία για το σκίτσο τους στον διαγωνισμό “Cuba en el corazón” (Η Κούβα στην καρδιά), διαγωνισμός που όπως ανακοινώθηκε, θα πραγματοποιηθεί και φέτος με την συμμετοχή παιδιών, Κουβανων και Ελλήνων.

Το τρίτο μέρος της εκδήλωσης, που ήταν αφιερωμένο στις μπριγάδες, ξεκίνησε με μια σύντομη εισαγωγή από τον Αλέκο Χαλβατζήκαι ακολούθησε μια ζωντανή συζήτηση  με την συμμετοχή παλιών, νέων και μελλοντικών μπριγαδιστών. Την πιο φρέσκια εμπειρία από τις μπριγάδες, μετέφεραν οι 4 παρόντες μπριγαδιστές στην τελευταία μπριγάδα του Οκτώβρη για τα 50 χρόνια από την δολοφονία του Τσε.

Μία από τις ξεχωριστές στιγμές, ήταν  ο χαιρετισμός του φίλου μας Δημήτρη Δημητρακόπουλου,  που ζει εδώ και 18 χρόνια στην Κούβα, είναι ενεργό μέλος του Διεθνούς κινήματος αλληλεγγύης και ήταν μέλος της Διεθνούς Επιτροπής για την Απελευθέρωση των Πέντε, έχοντας πάρει μέρος και στις διαδηλώσεις για τους Πέντε στην Ουάσινγκτον. Ο Δημήτρης βρέθηκε για λίγες μέρες στην Ελλάδα, έμαθε για την εκδήλωση και ήρθε να μας βρει στο ASCLAYE. Έτσι κι εμείς, επωφεληθήκαμε να τον ακούσουμε να μας μιλά  για την συναρπαστική εμπειρία του  να ζει κανείς και να εργάζεται στο νησί.

Τα πηγαδάκια, οι ερωτήσεις και το έντονο ενδιαφέρον όσων βρέθηκαν το Σάββατο στο ASCLAYE, συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ, προμηνύοντας ότι φέτος θα έχουμε μία ενδιαφέρουσα και παραγωγική μπριγαδιστική χρονιά.

Τέλος, στα τραπεζάκι την εκδήλωσης έκανε την πρώτη του εμφάνιση το νέο βιβλίο που εκδόθηκε από το Διεθνές Βήμα σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χοσέ Μαρτί, “Η ιστορία θα με δικαιώσει”, η πασίγνωστη απολογία του Φιντέλ στο δικαστήριο για την επίθεση στη Μονκάδα, απολογία η οποία αποτέλεσε το πρώτο προγραμματικό ντοκουμέντο της Κουβανικής Επανάστασης.  
Marcos και Anjelito
Πρώτη δημοσίευση:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια