30 Ιανουαρίου 2018

Ο ανδριάντας του έφιππου Μαρτί στην Αβάνα


Οι προτομές του Εθνικού Ήρωα της Κούβας είναι ίσως αυτό που βλέπει κανείς πιο πολλές φορές στο νησί. Θα τις συναντήσει σε κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα, δημόσιο κτίριο, χώρο δουλειάς, οργανισμούς κ.α. Όμως έφιππος ανδριάντας του Απόστολου που τοποθετήθηκε στην πλατεία μπροστά από το Μουσείο της Επανάστασης (πρώην Προεδρικό Μέγαρο του Μπατίστα) διαφέρει.

Κατ αρχήν, είναι πιστό αντίγραφο αυτού που υπάρχει στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης και οι προσπάθειες για να στηθεί στην κουβανική πρωτεύουσα, διήρκεσαν, ούτε λίγο ούτε πολύ, 22 ολόκληρα χρόνια.

Τα αποκαλυπτήρια του έφιππου ανδριάντα έγιναν στις 28 Ιανουαρίου 2018, την ημέρα της 165 επετείου γέννησης του Χοσέ Μαρτί και παραβρέθηκε όλη η πολιτική ηγεσία της χώρας, με επικεφαλής τον Ραούλ Κάστρο.

Όπως διαβάζουμε στο acn.cu (μετάφραση Prensa Rebelde ) το έργο φιλοτέχνησε η Βρετανίδα γλύπτρια Άννα Χαγιάτ Χάντινγτον (1876-1973) την δεκαετία του 50 και αποδίδει την στιγμή του θανάτου στη μάχη του Κουβανού Εθνικού Ήρωα. 

Λένε πως πρόκειται για καλλιτεχνική πρωτοτυπία, καθώς στα αγάλματα αυτού του τύπου συνήθως αποδίδονται επικές,ηρωικές, νικηφόρες στιγμές των ηρώων και σπάνια η στιγμή του θανάτου τους. Κατά τα άλλα - σύμφωνα με άλλες πηγές -ακολουθείται η διεθνής σημειολογία, όσον αφορά την στάση του αλόγου. Δηλαδή, όταν σε ένα έφιππο ανδριάντα το άλογο στηρίζεται μόνο στα δύο πίσω πόδια, σημαίνει ότι ο αναβάτης πέθανε στην μάχη, όταν έχει ανασηκωμένο μόνο το ένα πόδι, σημαίνει ότι πέθανε στη συνέχεια από τα τραύματά του στη μάχη και όταν στηρίζεται κανονικά,σημαίνει ότι πέθανε από φυσικά αίτια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια