23 Σεπτεμβρίου 2017

Κάρλος Ταμπλάδα: “Ο Τσε, σήμερα, θα ήταν στο πλευρό του Ραούλ, αναζητώντας κατάλληλες λύσεις για την οικονομία της Κούβας, χωρίς την αντιγραφή μοντέλων” (+video)

Συνέντευξη του Κάρλος Ταμπλάδα Πέρες στο Cuba Información, με με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Η οικονομική σκέψη του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα», στην Ισπανία.


Δημ. : Βρισκόμαστε στο βιβλιοπωλείο, όπου μόλις έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Κάρλος Ταμπλάδα Πέρες, «Η οικονομική σκέψη του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα». Ένα βιβλίο, το οποίο μετρά ήδη 35 εκδόσεις και αυτή είναι η πρώτη στην Ισπανία. Γιατί λοιπόν, μετά από τόσα χρόνια, ξανά η οικονομική σκέψη του Τσε;


Ταμπλάδα: Γιατί…, γιατί τα προβλήματα που η κουβανική Επανάσταση έθεσε επί τάπητος, στην ημερήσια διάταξη, σήμερα είναι περισσότερο επίκαιρα από ποτέ. Στην Λατινική Αμερική, το επίπεδο ζωής είναι τριτοκοσμικό, η επισφάλεια για τον πληθυσμό της γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Έχουμε δει ότι, μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, μετά που υποτίθεται πως τέλειωσε πια το σοβιετικό μπλοκ και εξαφανίστηκε η Σοβιετική Ένωση, θα έπρεπε να επενδύαμε περισσότερο στην ευημερία παρά στους εξοπλισμούς. Όμως αυτό που υπήρξε ήταν περισσότεροι πόλεμοι. Και ήταν πολύ περισσότεροι αυτοί που συνέβησαν από την δεκαετία του ’90 και μέσα στο 21ο αιώνα, από αυτούς που γίνονταν πριν. Και μάλιστα ήταν και πιο φονικοί. Κι αυτό συμβαίνει ακριβώς, διότι δεν έχει εφαρμοστεί ένα σύστημα αξιών, ένα σύστημα εναλλακτικό προς την αγορά. Η αγορά βάζει τους ανθρώπους στην υπηρεσία της. Η καπιταλιστική αγορά δεν δουλεύει για την ευημερία των ανθρώπων. Μετατρέπει τους ανθρώπους σε σκλάβους. Το κέρδος είναι το κυρίαρχο και για αυτό δολοφονούν, προχωρούν σε γενοκτονίες λαών, ώστε να μπορούν να διατηρούν στην κατοχή τους τα κέρδη τους. Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους, η οικονομική σκέψη του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, η σκέψη του Φιντέλ Κάστρο είναι πιο επίκαιρες από ποτέ. Διότι αυτοί κατάφεραν, σε μια μικρή χώρα 6 εκατομμυρίων ανθρώπων, που δεν διέθετε επιθετικά όπλα, που πρακτικά είχε ελάχιστους φυσικούς πόρους, να εγκαθιδρύσουν ένα σύστημα, στο οποίο η αγορά τέθηκε στην υπηρεσία των ανθρώπων. Ακόμα και σήμερα στην Κούβα, η αγορά είναι στην υπηρεσία των ανθρώπων και όχι οι άνθρωποι στην υπηρεσία της αγοράς. Δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία, δεν μπορεί να υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία, δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη, με τις αγορές.

Δημ: Υπάρχουν πολλοί που σκέφτονται τι θα έλεγε ο Τσε για την κατάσταση στην Κούβα σήμερα, για τις νέες οικονομικές πολιτικές κλπ.

Ταμπλάδα: Ο Τσε θα έκανε ακριβώς ότι έπραξε και τότε, όταν εντάχθηκε στην επαναστατική μας διαδικασία. Θα αυτοσχεδίαζε, θα εφεύρισκε. Ήταν αυτός που πρώτος πήρε το βαθμό του comandante στην Σιέρα Μαέστρα. Ο Τσε ήταν αυτός που ορίστηκε πρώτος comandante από τον Φιντέλ. Κι όταν κατάφερε να έχει τη δική του μικρή ελεύθερη περιοχή, άρχισε να φτιάχνει βιομηχανία, έφτιαξε φούρνο, έφτιαξε εργαστήριο για την επιδιόρθωση των όπλων, έφτιαξε μια μικρή υδρο-ηλεκτρική εγκατάσταση που παρήγαγε ρεύμα, για να έχουν οι αγρότες ενέργεια και να μπορούν να ακούν το ραδιόφωνο. Επομένως το ίδιο θα έκανε και τώρα. Σε αυτή τη φάση, θα ερευνούσε, διότι δεν υπάρχει στον κόσμο κανένα οικονομικό μοντέλο άξιο να το αντιγράψουμε και επιπλέον, το να αντιγράφεις είναι πάντα κακό. Άρα, σήμερα, θα έκανε αυτό που κάνει και ο λαός μας, θα έβαζε κάτω τη σκέψη του, αναζητώντας τον τρόπο για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές κατακτήσεις, τις κατακτήσεις στον πολιτισμό και την αξιοπρέπεια που ο λαός μας έχει κατορθώσει αυτά τα χρόνια. Γιατί δεν ήταν καθόλου εύκολο. Είμαστε αποκλεισμένοι και συνεχίζουμε να είμαστε αποκλεισμένοι σε έναν άγριο κόσμο, από την πιο ισχυρή παγκόσμια δύναμη που υπήρξε ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτή είναι που μας κρατά αποκλεισμένους. Εκεί λοιπόν θα βρισκόταν και ο Τσε. Ο Τσε θα ήταν στο πλευρό του Ραούλ, στο πλευρό του λαού μας, αναζητώντας λύσεις, αναζητώντας έναν εναλλακτικό δρόμο.

Δημ.: Πως σου φάνηκε η εκδήλωση που έγινε στη Μαδρίτη, στις 25 Μάρτη, προς τιμήν του Φιντέλ Κάστρο;

Ταμπλάδα: Θαυμάσια, την είδα στο YouTube, μου την έστειλαν, ήταν πολύ καλή, συνολικά. Βέβαια δεν είδα το μουσικό κομμάτι της εκδήλωσης, θα το ψάξω να το δω κι αυτό, όμως πιστεύω πως ήταν θαυμάσια. Επιπλέον αποτέλεσε και φόρο τιμής, γιατί ο Φιντέλ καταγόταν από τη Γαλικία. Ο Φιντέλ ήταν επίσης γιος των λαών της Ισπανίας και άξιζε να γίνει μια τέτοια τιμητική εκδήλωση σε αυτόν τον άνθρωπο που πάντοτε επιθυμούσε το καλό αυτού του λαού.

Δημ.: Ήταν και φόρος τιμής στο διεθνισμό.

Ταμπλάδα: Ακριβώς.

Δημ.: Γνωρίζεις το Cuba Información;

Ταμπλάδα: Βεβαίως. Μάλιστα, τελευταία φορά που είχα επαφή μαζί τους, ήταν όταν μου πήραν μια συνέντευξη, δίπλα σε ένα ποτάμι. Θυμάμαι έκανε πολύ κρύο και είχαμε παγώσει. Διήρκεσε κάτι παραπάνω από μισή ώρα και όπως πάντα μου έκαναν κάποιες πολύ εύστοχες ερωτήσεις. Το παρακολουθώ πάντοτε. Καθημερινά διαβάζω τον Τύπο της αυτοκρατορίας, το δικό μας κουβανικό Τύπο και τον εναλλακτικό Τύπο. Στον εναλλακτικό λοιπόν πάντα παρακολουθώ το Cuba Información. Παρακολουθώ το Telesur, το Rusia Today και το Cuba Información. Και από αυτό το βήμα, θέλω να ευχαριστήσω και να χαιρετήσω όλα τα άξια και καλά παιδιά των λαών της Ισπανίας, αυτής της θαυμάσιας Ιβηρικής Χερσονήσου, που με απλό και ταπεινό τρόπο, καθημερινά και αποτελεσματικά μας βοηθάνε. Όχι μόνο όταν κάποιες φορές περνάει τυφώνας, αλλά η μεγαλύτερη βοήθεια που μας προσφέρετε είναι η αγάπη που μας δείχνετε. Η αγάπη είναι το πιο σημαντικό. Ο κουβανικός λαός μπόρεσε να κρατηθεί στο δρόμο του αγώνα εξαιτίας της αγάπης. Οποιαδήποτε προσπάθεια, οποιοδήποτε έργο που δεν έχει μέσα του αγάπη, είναι ήδη χαμένο. Είναι αυτή η αγάπη που εσείς νοιώθετε και νοιώσατε όταν μας υποστηρίξατε με την υπόθεση των Πέντε αντι-τρομοκρατών ηρώων μας που ήταν φυλακισμένοι στις ΗΠΑ, και που μας συνοδεύει πάντα, ακόμα κι αν είστε κριτικοί απέναντί μας. Εμάς δεν μας ενοχλεί η κριτική, είναι σημαντικό οι φίλοι μας, για να είναι πραγματικοί φίλοι, να μην είναι υποκριτές. Να μας κάνουν κριτική μέσα από ένα διάλογο που να μαθαίνουμε όλοι. Κι εσείς μαθαίνετε μέσα από αυτό, αλλά κι εμείς επίσης. Ευχαριστώ πολύ.\

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια