23 Αυγούστου 2017

H Oργάνωση των γυναικών της Κούβας και ο Φιντέλ

της Lourdes Palau Vázquez

Στις 23 Αυγούστου 1960, όταν ιδρύθηκε η Ομοσπονδία Γυναικών της Κούβας (Federación de Mujeres Cubanas – FMC), ο Κομαντάντε Φιντέλ Κάστρο Ρους, βασικός πρωτεργάτης αυτού του γεγονότος, δήλωσε: “H γυναίκα είναι μια Επανάσταση μέσα στην Επανάσταση.

“Σε αυτή την επαναστατική περίοδο, να δουλέψουμε, να οργανώσουμε και να δραστηριοποιήσουμε το δημιουργικό πνεύμα και τον ενθουσιασμό της γυναίκας στην Κούβα, για να εξαλείψουμε και το τελευταίο ίχνος διακρίσεων, για να έχει η γυναίκα στην Κούβα, χάρη στις αρετές και στα προτερήματα της, το κομμάτι που της αναλογεί στην ιστορία της πατρίδας”. Ίσως αυτή ο ονομασία έδωσε στην οργάνωση των κουβανών γυναικών, μια ιδανική κοινωνική δομή, στην οποία συνενώθηκε με ιδανικό τρόπο ο ενθουσιασμός, η επιμονή, η σταθερότητα, η δύναμη, η γλυκύτητα και η αφοσίωση στην πατρίδα.

Στην 57η επέτειο της ίδρυσής της η FCM συνεχίζει στον δρόμο που χάραξε αντιπροσωπεύοντας τις γυναίκες σε όλα τα καθήκοντα που τέθηκαν και αυτές από την πλευρά τους, όλες οι γενιές που ακολούθησαν, αντιμετώπισαν τις προκλήσεις κάθε εποχής με σίγουρα βήματα, τελειοποιώντας το έργο τους και καταλαμβάνοντας επάξια στην θέση που τους αναλογεί στην ιστορία της χώρας τους.

Μια υπέροχη ιστορία, που έκανε πραγματικότητα το να σταματήσει η γυναίκα να είναι διακοσμητικό στοιχείο στο σπίτι, συντηρητική και περιθωριοποιημένη και να αποτελέσει ενεργό κομμάτι της οικογένειας και της κοινωνίας αναδεικνύοντας τις δυνατότητές τους, αυτές που ο Φιντέλ επεσήμανε κοιτώντας το μέλλον και επιβεβαιώθηκε από τις αντιπροσώπους του 3ου Συνεδρίου της FMC, τον Μάρτιο του 1980.

"Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η κοινωνία θα κερδίσει περισσότερα στο βαθμό που θα είναι σε θέση να αναπτύξει και να αξιοποιήσει τις ιδιότητες, τις ηθικές, ανθρώπινες και πνευματικές ικανότητες των γυναικών. Είμαι πεπεισμένος απόλυτα. Και αυτό ακριβώς είναι που διαφοροποιεί μια δίκαιη κοινωνία, μια σοσιαλιστική κοινωνία από την καπιταλιστική”.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια