18 Ιουνίου 2017

O Τραμπ ανακοίνωσε αλλαγή πολιτικής για την Κούβα


Tην αλλαγή πολιτικής του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα για την Κούβα, που υιοθετήθηκε πριν ενάμισι περίπου χρόνο, ανακοίνωσε στο Μαϊάμι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Με την στήριξη της ακροδεξιάς της Φλόριδα, ο βορειοαμερικανός πρόεδρος είπε ότι θα ακυρώσει το σύνολο της συμφωνίας της προηγούμενης κυβέρνησης και υπέγραψε ένα έγγραφο που αναστρέφει την πρόοδο στη διπλωματική προσέγγιση Αβάνας – Ουάσινγκτον.

Με μια επιθετική και οπισθοδρομική ομιλία, ο Τραμπ είπε ότι η απελευθέρωση του εμπορίου και των ταξιδιών, δεν θα βοηθήσουν τον λαό, αλλά θα πλουτίσουν την κυβέρνηση της Κούβας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν θα κλείσει την πρεσβεία στην Αβάνα και διαβεβαίωσε ότι θα σεβαστεί την κυριαρχία της Κούβας, αλλά δήλωσε ότι θα δυναμώσει τον αποκλεισμό και θα υπερασπιστούν αυτή την πολιτική στη διεθνή σκηνή.



Ψυχροπολεμική ρητορική

Στην ομιλία του ο Τραμπ πρόβαλε μια σειρά από παράλογες προϋποθέσεις για να επιτευχθεί αυτό που ονόμασε ένα νέο σύμφωνο με την κουβανική κυβέρνηση.

Σε αυτό το πνεύμα, ο βορειοαμερικανός πρόεδρος έθεσε σε αμφισβήτηση το μέλλον των διμερών σχέσεων, τις οποίες αξιολόγησε ως μία παροχή της κυβέρνησης Ομπάμα, χωρίς να λάβει κανένα αντάλλαγμα, δηλώνοντας ότι “θα ακυρώσει το σύνολο της συμφωνίας που εγκαθίδρυσε η προηγούμενη κυβέρνηση”.

Μπροστά σε ένα ακροατήριο στο οποίο συμμετείχε όλη η άκρα δεξιά του Μαϊάμι, ο Τραμπ δήλωσε υπερήφανος για τα μέλη της μισθοφορικού εκστρατευτικού σώματος που εισέβαλε και ηττήθηκε από την Κούβα στον Κόλπο των Χοίρων πριν 56 χρόνια και υπογράμμισε τον ρόλο των φίλων του Μάρκο Ρούβιο και Μάριο Ντιάς Μπαλάρντ.

Ως μια συμβολική κίνηση, ο Τραμπ παρέδωσε το ντοκουμέντο που υπέγραψε για αλλαγή της πολιτικής απέναντι στην Κούβα στον Μάρκο Ρούβιο, μια κίνηση που πολλοί θεώρησαν ως επιβράβευση του πιο δραστήριου γερουσιαστή για την υπονόμευση των σχέσεων Ουάσινγκτον – Αβάνας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια