15 Δεκεμβρίου 2016

Οι υπαίθριοι χώροι πλοήγησης στο διαδίκτυο στην Κούβα




 Η Κούβα ζει εδώ και πολλούς μήνες σε ρυθμούς Wifi και οι δημόσιοι χώροι πρόσβασης στο διαδίκτυο αυξάνονται διαρκώς και πρόσφατα ξεπέρασαν τους 1.000 σε όλη την χώρα. Στην Αβάνα μετά την κεντρική λεωφόρο 23 (στην οποία υπήρχε ασύρματο δίκτυο σε όλο της το μήκος), η Κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών (ETECSA) ανακοίνωσε ότι θα καλυφθεί με σήμα ολόκληρη η παραλιακή λεωφόρος της Αβάνας, η μήκους 8 χιλιομέτρων διάσημη Malecon.


Ειδικά στην Αβάνα, οι χρήστες του διαδικτύου κατέκλυσαν τους ανοιχτούς δημόσιους χώρους της πόλης, στους οποίους υπάρχει Wifi. Εκεί που μέχρι τώρα άραζαν οι πιο διαφορετικοί άνθρωποι για τους πιο διαφορετικούς λόγους (ηλικιωμένοι, μουσικοί, καλλιτέχνες, ζευγάρια, οικογένειες κλπ) οι χρήστες του διαδικτύου με τα laptop και τα κινητά στο χέρι είναι πια πλειοψηφία. Και δεν πρόκειται για κάποιου είδους σιωπηλή δραστηριότητα -αλίμονο στην Κούβα είμαστε-, καθώς η τιμή των 2 δολαρίων την ώρα που κοστίζει το ιντερνέτ, είναι πολύ οικονομική, σε σχέση με το τηλέφωνο , για να μιλήσει κανείς με το εξωτερικό μέσω ίντερνετ. Οι περισσότεροι λοιπόν μιλάνε με συγγενείς, γνωστούς και φίλους στο εξωτερικό και καθώς φωνάζουν σαν Έλληνες, γίνεται ένας χαμός.


Δεκάδες συζητήσεις στα ΜΜΕ, στον τύπο και στον δρόμο, συνέκλιναν στο συμπέρασμα: “Στην Κούβα, οι αστικοί χώροι δεν είναι προετοιμασμένοι για αυτό το φαινόμενο” και υπάρχει άμεση ανάγκη δημιουργίας υποδομών υπαίθριας πλοήγησης.

Πολύ γρήγορα, η λύση προτάθηκε από τους σχεδιαστές απόφοιτους του Ανώτατου Ινστιτούτου Βιομηχανικού Σχεδιασμού (ISDI) στην Αβάνα, οι οποίοι ανέπτυξαν ένα πρωτότυπο μοντέλο υπαίθριας πλοήγησης. Η κουβανική κυβέρνηση κατ αρχήν το αποδέχτηκε και σχεδιάζεται η άμεση πειραματική του εγκατάσταση στο Santiago de Cuba, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Εκτός αυτού, το σύστημα επιλέχτηκε να εκπροσωπήσει τη χώρα στην διεθνή έκθεση Bienal Design στο Λονδίνο και στη Μαδρίτη τον Νοέμβριο.

Το σύστημα αυτό (θέσεων υπαίθριας πλοήγησης), αποτελείται από συναρμολογούμενες ενότητες και το μέγεθός τους μπορεί να επεκταθεί ανάλογα με τις ανάγκες και τον διαθέσιμο χώρο, μέχρι και να μπορεί να εξυπηρετήσει 200 χρήστες. Το υλικό κατασκευής τους είναι βιοδιασπούμενο πλαστικό και είναι εξοπλισμένα με συνθετικό χόρτο που είναι ανθεκτικό στον ήλιο και την βροχή και δίνει την αίσθηση φυσικού χόρτου.

Οι μονάδες είναι εξοπλισμένες με ηλιακούς συλλέκτες που τροφοδοτούν μια μπαταρία η οποία εξασφαλίζει ενέργεια στις ηλεκτρικές πρίζες και στα USB. Τροφοδοτούν επίσης λαμπτήρες χαμηλής ισχύος (LED) που παρέχουν φωτισμό στα σημεία πλοήγησης.

Τόσο απλά, τόσο φτηνά. Και τόσο ταιριαστά στο περιβάλλον. Γιατί η Κούβα και η Καραιβική γενικότερα, δεν είναι το μέρος που θα κλειστεί κάποιος μέσα στο σπίτι με τις ώρες για να σερφάρει στο διαδίκτυο. Σερφάρισμα στην Μαλεκόν λοιπόν (μεταξύ άλλων....) !











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια