27 Οκτωβρίου 2016

Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια: "Η Κούβα είναι δική μας"

Μιλώντας στα Ηνωμένα Έθνη ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια , δήλωσε ότι αυτή είναι μια νίκη για τον κουβανικό λαό, “Σκέφτομαι τον Φιντέλ, τον Ραούλ, τον λαό μας”, είπε ο κουβανός αντιπρόεδρος εμφανώς συγκινημένος.

Έχουν περάσει σχεδόν δυο χρόνια από τότε που ο Ομπάμα ανακοίνωνε την προθυμία του να χρησιμοποιήσει τις εκτελεστικές του εξουσίες και να εργαστεί με το Κογκρέσο για την άρση του αποκλεισμού στην Κούβα.

Σε αυτό το διάστημα πραγματοποιήθηκε η επιστροφή των τριών αγωνιστών κατά της τρομοκρατίας, η επαναλειτουργία των πρεσβειών, η επίσκεψη Ομπάμα στην Αβάνα, η αφαίρεση της Κούβας από την λίστα των χωρών που υποθάλπουν την τρομοκρατία. Αναμφίβολα υπήρξε πρόοδος στον διάλογο και την συνεργασία και υπεγράφησαν μια ντουζίνα συμφωνίες επωφελείς και για τους δύο λαούς και μας ικανοποιεί η αποχή (από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ).


Ωστόσο, ο αποκλεισμός βλάπτει την χώρα, λόγω του χαρακτήρα εφαρμογής του και σε τρίτες χώρες, επηρεάζει άμεσα όλα τα κράτη- μέλη των Ηνωμένων Εθνών. Ο Ομπάμα και άλλοι υψηλοί αξιωματούχοι, τον έχουν αξιολογήσει ως ξεπερασμένο και άχρηστο για την προώθηση των στόχων ΗΠΑ και Κούβας, ως μη χρηστικό, επιβλαβές που προκαλεί την απομόνωση των ΗΠΑ.

Πέρασαν 24 χρόνια για την αποκατάσταση της ψήφου των ΗΠΑ σε αυτή την αίθουσα, 24 χρόνια απομόνωσης και αποτυχίας και 5ο χρόνια ηρωικής αντίστασης της Κούβας. Αυτό συνέβη. Αυτή την ώρα σκέφτομαι τον λαό μου, τον Φιντέλ, τον Ραούλ, τους νέους κουβανούς, πρωταγωνιστές σε αυτόν τον αγώνα.

Η ψήφος της Σαμάνθα Πάουερ για λογαριασμό της χώρας της, είναι ένα ελπιδοφόρο σημάδι. Ελπίζουμε να αντανακλά την πραγματικότητα.

Στην πρωτοβουλία του Μπους για μια νέα Κούβα, οι κουβανοί απάντησαν στις 26 Ιουλίου του ίδιου έτους με 8 εκατομμύρια υπογραφές υπέρ της συνταγματικής τροπολογίας που διακηρύσσει την αμετάκλητη φύση του σοσιαλισμού στη χώρα μας”, επεσήμανε ο Ροντρίγκες Παρίγια.

Και πάνω σε αυτό, προσέθεσε:Oι αλλαγές στην Κούβα είναι αποκλειστικά ζήτημα των κουβανών, η Κούβα είναι μια ανεξάρτητη χώρα που κέρδισε η ίδια την ανεξαρτησία της και ξέρει να την υπερασπίσει με κόστος τους μεγαλύτερους κινδύνους και θυσίες. Ο λαός μας ασκεί ο ίδιος την εξουσία εδώ και πολύ καιρό και την εξασκεί κυρίαρχα και λαϊκά και αυτό εξηγεί το ότι βρισκόμαστε εδώ σήμερα”.

Δήλωσε επίσης ότι ο λαός μας αισθάνεται υπερήφανος για την ιστορία και τον πολιτισμό του, γι αυτό και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το παρελθόν.

Και πρόσθεσε: ”Αποφασίσαμε ήδη τον δρόμο μας προς το μέλλον και γνωρίζουμε ότι είναι μακρύς και δύσκολος, αλλά δεν θα παρεκκλίνουμε από αυτόν ακούγοντας τις σειρήνες, δεν υπάρχει δύναμη στο κόσμο να μας αναγκάσει σε αυτό”.

Δεν χρειαζόμαστε όνειρα ξένα στον πολιτισμό και στην ιστορία μας, για τους νέους αυτό το κάνει καθημερινά η Κουβανική Επανάσταση, οι νέοι κουβανοί είναι τόσο πατριώτες και αντιιμπεριαλιστές, όσο οι γονείς και οι παππούδες τους. Έχουμε και υπερασπιζόμαστε τις δικές μας αξίες και σύμβολα και πορευόμαστε εμπλουτίζοντάς τα, όμως θα είναι πάντα κουβανικά. Δεν θα τα αλλάξουμε με άλλα ξένα, θα αγωνιστούμε για μία χώρα κυρίαρχη, σοσιαλιστική, δημοκρατική, ευημερούσα και βιώσιμη. Δεν θα επιστρέψουμε στον καπιταλισμό”.

Μπροστά στην ολομέλεια ο κουβανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι το κλειδί για την πρόοδο μέχρι την ομαλοποίηση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι η άρση του αποκλεισμού και σημείωσε ότι η αλλαγή της ψήφου είναι ένα ελπιδοφόρο σημάδι και η Κούβα ελπίζει ότι αντανακλά την πραγματικότητα.

Cubadebate
https://brigadaeuropeajm.wordpress.com/