2 Ιουλίου 2016

Πέθανε ο κουβανός καλλιτέχνης της ρούμπα Francisco “Minini” Zamora (+ Video)


O κουβανός καλλιτέχνης της ρούμπα Φρανσίσκο “Μινίνι” Σαμόρα, διευθυντής του λαϊκού αφροκουβανικού συγκροτήματος της πόλης του Ματάνσας , πέθανε σήμερα (30/6/2016) σε ηλικία 78 ετών, λόγω επιπλοκών της σοβαρής νόσου των νεφρών που έπασχε.

Είναι ένα δυνατό χτύπημα στον πολιτισμό του Ματάνσας και της Κούβας. Χάθηκε ένας ιστορικός εκφραστής του φολκλόρ”, δήλωσε ο Λαουρεάνο “Παπίτο” Αλφόνσο, αδερφικός φίλος του Σαμόρα και μέλος του συγκροτήματός του, για πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα.



Γεννημένος το 1937 ο “Μινίνι” ίδρυσε με κάποιους φίλους του στα μέσα του 1957 στην περιοχή Πουέμπλο Νουέβο του Ματάνσας 100 χιλιόμετρα ανατολικά της Αβάνας, το γκρούπ “Guaguancó Neopoblano” που αργότερα θα έπαιρνε το όνομα “Afro Cuba”.

Οργανώσαμε μια ομάδα φίλων που μας άρεσε να παίζουμε, με σκοπό διασκεδάζουμε τον κόσμο σε αφρικάνικες γιορτές και θρησκευτικές τελετές” είχε πει στους δημοσιογράφους.

Το γκρουπ “Afro Cuba” επισκέφτηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, το Κονγκό, την Αγκόλα και την Φιλανδία και στο ρεπερτόριό του παρουσίαζε ένα πανόραμα των παραδόσεων που έφεραν στην Κούβα οι χιλιάδες προερχόμενοι από την Αφρική σκλάβοι.

Η σορός του Σαμόρα τέθηκε στο σπίτι του (calle Río) , σε μια γειτονιά του Ματάνσας, όπου και πραγματοποιήθηκε η δική του θρησκευτική αφρικάνικη τελετή .







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια