3 Απριλίου 2016

TO ΕΥΡΩ: Νομισματική ένωση και κρίση

Fransisco Soberón Valdés*

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΏΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
  Αβάνα, 2014

Η παγκόσμια κρίση που ξεκίνησε το 2007 με τα προβλήματα της αγοράς υποθηκών στις ΗΠΑ και που τα τελευταία χρόνια εξαπλώθηκε σε όλο τον πλανήτη, από το 2009 έχει το επίκεντρό της στην Ευρώπη, όπου εκδηλώθηκε με ιδιαίτερη οξύτητα υπό την ειδική ονομασία “κρίση του ευρωπαϊκού χρέους”. Το ευρώ είναι στενά συνδεδεμένο με την εξέλιξη αυτής της κρίσης.  Στο παρόν βιβλίο αναλύονται, ακριβώς, τα γεγονότα που οδήγησαν στην γέννηση του ευρώ και οι αιτίες από τις οποίες προήλθαν οι αναταράξεις στις οποίες είναι εμπλεκόμενο αυτό το νόμισμα, σαν μέρος της προαναφερόμενης κρίσης. Το περιεχόμενό του αποτελεί μία πηγή πληροφόρησης και εξειδικευμένης ανάλυσης, για να γνωρίσει κανείς τις καταβολές του ευρώ, τις επιπλοκές στις οποίες εμφανίζεται να εμπλέκεται και την πρόσφατη εξέλιξη στην Ευρώπη της παγκόσμιας κρίσης, καθώς και τις συνέπειες και τους κινδύνους που ακόμα υφίστανται.
 Το θέμα είναι γενικότερου ενδιαφέροντος και επικαιρότητας, λόγω της σημασίας της ονομαζόμενης “ευρωζώνης” και των γεγονότων που λαμβάνουν χώρα εκεί και κάνουν αισθητό τον αντίκτυπό τους, πρακτικά, σε όλες τις περιοχές του πλανήτη.

 Fransisco Soberón Valdés: Aνέλαβε διάφορα καθήκοντα σχετικά με το διεθνές ναυτικό εμπόριο από το 1961 έως το 1978, μεταξύ των οποίων και την εκπροσώπηση κουβανικών επιχειρήσεων στον Καναδά, την Ολλανδία και την Μεγάλη Βρετανία. Υπήρξε μέλος της Διεύθυνσης της Ναυτικής Πολυεθνικής Εταιρείας της Καραϊβικής, στο Σαν Χοσέ της Κόστα Ρίκα. Από το 1978 μέχρι το 1994 διεύθυνε οικονομικές εταιρείες και οργανισμούς στην Κούβα, στην Μεγάλη Βρετανία και στις Ολλανδικές Αντίλες. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου ήταν μέλος της Επιτροπής Λατινικής Αμερικής των Lloyd's Register και Baltic Exchange του Λονδίνου. Από το 1995 μέχρι το 2009, ανέλαβε τα καθήκοντα του υπουργού- προέδρου της Εθνικής Τράπεζας της Κούβας. Έχει επισκεφτεί πάνω από 50 χώρες σε οικονομικές, εμπορικές και επίσημες αποστολές, συμπεριλαμβανομένων ταξιδιών για παροχή υπηρεσιών συμβούλου σε Νικαράγουα, Αγκόλα, Σάο Τομέ και Πρινσίπε, Βιετνάμ και Βενεζουέλα.

Έχει κάνει παρεμβάσεις σε διάφορα διεθνείς συναντήσεις για οικονομικά θέματα, μεταξύ των οποίων, στο ECOSOC, στο ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα και ΟΗΕ (Νέα Υόρκη,1999), σε ετήσιες συναντήσεις της Τράπεζας Διεθνών Πληρωμών(Βασιλεία, 1996,1998,2001), στη Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ταμιευτηρίων (Αβάνα,2001), στη Διεθνή Διάσκεψη για την Χρηματοδότηση και την Ανάπτυξη (Μοντερέι,2002), στην Συνέλευση της Λατινοαμερικάνικης Ένωσης Οικονομικών Οργανισμών (Αβάνα,2006), στο Σεμινάριο για την Λατινοαμερικάνικη Οικονομική Ολοκλήρωση (Καράκας,2006) και σε συναντήσεις για το Ενωτικό Σύστημα Περιφερειακής Συνεργασίας Πληρωμών (SUCRE), στην Αβάνα και το Καράκας στη διάρκεια του 2009. Πήρε μέρος στις προπαρασκευαστικές εργασίες για τη δημιουργία της Μπολιβαριανής Συμμαχίας των Λαών της Δικής μας Αμερικής (ALBA) και στις ιδρυτικές συναντήσεις της, καθώς και της εταιρείας Petrocaribe.

Eίναι πτυχιούχος στις Κοινωνικές Επιστήμες. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα και εννέα βιβλία. “Η ναύλωση των πλοίων”(1984), “Η ανάπτυξη εμπορικού στόλου των υπανάπτυκτων χωρών” (1987), “Χρηματοδότηση και αγορά πλοίων” (1990), “Χρηματοοικονομικά, τράπεζα και διεύθυνση”(2000), “Μαρτί, η ισχύς να υπηρετείς” (2009), “Διεθνή χρηματοοικονομικά και παγκόσμια κρίση(2009), “Χρυσός, δολάριο και αυτοκρατορία”(2010) και “ Ο παγκόσμιος νομισματικός λαβύρινθος(2012) και τέλος, το βιβλίο που κρατά τώρα ο αναγνώστης στα χέρια του:”To ευρώ: Νομισματική Ένωση και κρίση”(2014).






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια