30 Ιανουαρίου 2015

Φιντέλ Κάστρο: Για τους συντρόφους μου της Ομοσπονδίας Φοιτητών Κούβας

Αγαπητοί σύντροφοι

Από το 2006, για λόγους υγείας που δεν μου επέτρεπαν να αφιερώσω τον απαραίτητο χρόνο και προσπάθεια για την εκπλήρωση του καθήκοντος –ένα καθήκον που έβαλα εγώ στον εαυτό μου όταν μπήκα σ’ αυτό το Πανεπιστήμιο, στις 4 Σεπτεμβρίου του 1945, εδώ και 70 χρόνια – αποσύρθηκα από τα καθήκοντά μου.


26 Ιανουαρίου 2015

Εκτακτη Πανηγυρική συνάντηση του Συλλόγου "Χοσέ Μαρτί"

- Πρόσκληση -

28 Γενάρη, 162η επέτειο της γέννησης του εθνικού ήρωα της Κούβας Χοσέ Μαρτί,  θα γίνει έκτακτη πανηγυρική συνάντηση των μελών του Συλλόγου που θα συζητήσει την οργάνωση της δράσης αλληλεγγύης.

Τετάρτη, 28/01/15, 7.00 μ.μ.
Σόλωνος 142, 3ος όροφος
(γραφεία των εκδόσεων Διεθνές Βήμα)

 Τη συνάντηση θα τιμήσει με την παρουσία του
 ο Πρέσβης της Κούβας, Osvaldo Cobacho Martinez 

24 Ιανουαρίου 2015

Λίγα λόγια για τον πολιτιστικό σύλλογο «Χοσέ Μαρτί»

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Χοσέ Μαρτί» - Αλληλεγγύη με την Κούβα, ιδρύθηκε το 2009 από ανθρώπους που εμπνέονται από την ιστορία και τα διδάγματα της Κουβανικής Επανάστασης, αλλά και από τους σημερινούς αγώνες και τα επιτεύγματά της, αφού αυτή παραμένει ζωντανή και αγωνιζόμενη, αποτελώντας παράδειγμα και ελπίδα για τους λαούς όλου του κόσμου.

Σκοπός του Συλλόγου είναι αφενός η ανάπτυξη μαζικής και αγωνιστικής διεθνιστικής αλληλεγγύης του λαού και της νεολαίας της Ελλάδας προς το λαό της Κούβας και την Επανάστασή του, και αφετέρου η γνωριμία με την Ιστορία και τον πολιτισμό της. 

Με αυτό το σκεπτικό, στο Σύλλογο είναι ευπρόσδεκτος καθένας και καθεμία που θέλει να συμβάλει ενεργά στην υπεράσπιση του δικαιώματος του κουβανικού λαού να χαράξει κυρίαρχα και ανεξάρτητα τον δρόμο του ενάντια στις επεμβάσεις του ιμπεριαλισμού, πρώτα απ’ όλα των ΗΠΑ.

22 Ιανουαρίου 2015

Η Κούβα που γνώρισα

                                             ΚΩΣΤΑΣ  ΠΛΙΑΚΟΣ

Υπάρχει μια χαρακτηριστική φράση, γνωστή μεταξύ των ταξιδιωτών ή υποψήφιων ταξιδιωτών, προς την Κούβα: «Να πάω στην Κούβα πριν πεθάνει ο Κάστρο»…
  Προφανώς και οι ταξιδιώτες δεν ενδιαφέρονται για το αν πεθάνει ο Κάστρο, αλλά για το να προλάβουν να ζήσουν την εμπειρία του υπαρκτού σοσιαλισμού με τροπικό χρώμα, υπό τους ρυθμούς μουσικής σάλσα. Έχουν περάσει δεκαετίες από τότε που άκουσα για πρώτη φορά αυτή την φράση - πριν αρχίσω να τη λέω και γω - ο Κάστρο ζει ακόμη (και οι δύο Κάστρο) και η Κούβα παραμένει ο ίδιος «σοσιαλιστικός παράδεισος» με λίγη εσάνς από ελεύθερη αγορά.

20 Ιανουαρίου 2015

Κούβα: Ιστορική νίκη ή ιμπεριαλιστικός ελιγμός;

Χεράρδο Ερνάντες, Φερνάντο Γκονζάλες, Αντόνιο Γκερέρο, Ρενέ Γκονζάλες, Ραμόν Λαμπανίνο,
 οι Πέντε κουβανοί αιχμάλωτοι της αυτοκρατορίας  


Αβάνα, Τετάρτη 17 Δεκέμβρη, σήμερα από το πρωί “μυρίζει” μια διαφορετική μέρα Έχει ήδη ανακοινωθεί  ότι στις 12 πμ (7μμ ώρα Ελλάδας) θα μεταδοθεί διάγγελμα του Ραούλ. Η πρώτη ενστικτώδης  σκέψη των κουβανών σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι ότι πέθανε ο Φιντέλ.  Όμως τα χαμόγελα που δεν μπορούσαν να κρυφτούν και η είδηση που είχε αρχίσει να διαρρέει , έκανε όλους να πιστεύουν ότι κάτι καλό θα ανακοινωθεί. Έτσι στις 12, όλη η Κούβα στήθηκε στις τηλεοράσεις. Χιλιάδες κουβανές και κουβανοί σε καφέ, μπαρ, δημόσια κτίρια, σχολές,  ανέμεναν το διάγγελμα. 


17 Ιανουαρίου 2015

ΧΟΣΕ ΜΑΡΤΙ, o εθνικός ήρωας της Κούβας

Ο Φιντέλ Κάστρο έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι ο ίδιος και η γενιά των αγωνιστών που έφερε σε πέρας τη σοσιαλιστική επανάσταση του 1959 βρήκε τον δρόμο προς τον Μαρξ μέσα από τον Χοσέ Μαρτί. Ο Τσε Γκεβάρα του έχει αποτίνει τον ίδιο φόρο τιμής. 

Ποιος ήταν ο Μαρτί, και ποια η σημασία του για την Κούβα και τον κόσμο του σήμερα;

16 Ιανουαρίου 2015

Νέα χαρτονομίσματα CUP στην Κούβα


H Κεντρική Τράπεζα της Κούβας ανακοίνωσε ότι από τον Φεβρουάριο θα αρχίσει σταδιακά η κυκλοφορία των νέων χαρτονομισμάτων των 200,500 και 1000 κουβανικών πέσος (peso cubano CUP)  για να διευκολυνθούν οι συναλλαγές με CUP στα καταστήματα που πωλούν προϊόντα σε CUC (ανταλλάξιμα ή «τουριστικά» πέσο). Αρχικά θα κυκλοφορήσουν στην Αβάνα, στις  μεγάλες επαρχιακές πόλεις και σε ορισμένους δήμους. Τα νέα χαρτονομίσματα θα έχουν όλα τα χαρακτηριστικά ασφαλείας όπως  νήματα ασφαλείας, υδρογραφήματα κλπ. Υπενθυμίζεται ότι έχει ανακοινωθεί  το νομισματικό σύστημα της χώρας προχωρά στην ενοποίησή του, μέσω της κατάργησης του ανταλλάξιμου πέσο CUC.



13 Ιανουαρίου 2015

Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν: "Το τίμημα της ισχύος - η αυτοκρατορία του τρόμου

"Σε έναν πολυτάραχο και αλληλοεξαρτώμενο κόσμο, οι κρίσεις παγκοσμιοποιούνται με την ίδια ταχύτητα που δημιουργούνται, και είναι πολυδιάστατες, καθώς συγκλίνουν με σοβαρά προβλήματα οικονομικά, περιβαλλοντικά, σίτισης, υγείας, ενέργειας, τεχνολογικά και πολλά άλλα, με σοβαρές επιπτώσεις κοινωνικές και πολιτικές από τις οποίες δεν γλιτώνει καμία περιοχή ή έθνος στον πλανήτη, αφού συχνά είναι απρόβλεπτες και αναπόφευκτες και έχουν τη ρίζα τους σε πολυσχιδή προβλήματα με διαφορετικές κάθε φορά συνέπειες".
                                             από το Σημείωμα του συγγραφέα για τον Έλληνα αναγνώστη

φωτο blog Οικοδόμος
Πραγματοποιήθηκε  στην Αλκυονίδα η προγραμματισμένη παρουσίαση του βιβλίου από τον συγγραφέα, παρουσία πλήθους κόσμου, φορέων και μέσων ενημέρωσης, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίσαμε τον πρέσβη της Κούβας, της Βενεζουέλας, εκπρόσωπο της πρεσβείας της Αγκόλα και πολλούς κουβανούς που ζουν και δουλεύουν στην χώρα μας. Ο Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν απάντησε σε πολλές ερωτήσεις, τονίζοντας για άλλη μιά φορά τις ομοιότητες ανάμεσα στον κουβανικό και τον ελληνικό λαό και εξέφρασε τις ευχαριστίες του τόσο για την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς την Κούβα, οσο και για την φιλοξενία στην χώρα μας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις  για την πολιτική κατάσταση στην χώρα μας, τόνισε:

Comienza en Grecia muestra de cine cubano

 Imagen activaAtenas, 10 ene (PL) Hoy se inició en esta capital la Semana de cine cubano, organizada con motivo del aniversario 56 de la Revolución cubana, y en la cual se proyectarán 26 películas y documentales de primer nivel sobre la cinematografía de la isla.

La velada inaugural estuvo protagonizada por el investigador cubano Alejandro Castro, de visita en Grecia; el presidente de la Asociación de Amistad y Solidaridad Helenocubana, Nikos Karandreas, y por un grupo de artistas locales que cantaron y recitaron en una noche dedicada a la solidaridad internacionalista.

11 Ιανουαρίου 2015

Ο Αλεχάντρο Κάστρο στην Λαμία


Ο ανιψιός του Φιντέλ Κάστρο στη Λαμία από LAMIASTARGR

Την Παρασκευή (9/1) πραγματοποιήθηκε η διεθνιστική εκδήλωση στην Αθήνα στον κινηματογράφο New Star με ομιλιτή τον ίδιο, τον πρόεδρο του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης Νίκου Καρανδρέα και χαιρετισμό από τον πρέσβη της Κούβας στην Ελλάδα Οσβάλντο Κοβάτσο . Στην εκδήλωση προβλήθηκε επίσης η ταινία "KANGAMBA" και τραγούδησαν η Μπέττυ Χαρλαύτη και ο Δημήτρης Κάσσαρης, στο πιάνο τους συνόδευσε ο Γιώργος Καμπογιάννης.

9 Ιανουαρίου 2015

Eπίσκεψη του Αλεχάνδρο Κάστρο στο Δήμο Νέας Ιωνίας

Πηγή: New Star Art Cinema

To Δήμο Νέας Ιωνίας Αττικής, επισκέφτηκε ο Αλεχάνδρο Κάστρο Εσπίν, στα πλαίσια των επαφών του με φορείς και επισκέψεων σε χώρους με ιστορική σημασία.

Αρχικά ο κ. Κάστρο επισκέφτηκε το Μνημείο του Μπλόκου της Καλογρέζας, όπου αντιπροσωπεία του Δήμου με επικεφαλής το Δήμαρχο Ηρακλή Γκότση, τον ενημέρωση για το ιστορικό της θυσίας 21 Ελλήνων και ενός Ιταλού αντιφασίστα στα μαύρα χρόνια της κατοχής.

8 Ιανουαρίου 2015

KANGAMBA


Η ταινία Kanganba (2008), σε σκηνοθεσία του Ροχέλιο Παρίς, είναι μια παραγωγή του ICAIC με θέμα τη διεθνιστική συμμετοχή κουβανικών ενόπλων δυνάμεων (FAR) στον αντιαποικιακό αγώνα της Αγκόλας. Είναι Αύγουστος του 1983 όταν μια μικρή ομάδα κουβανών και αγκολέζων μαχητών με ελάχιστα εφόδια, στην τοποθεσία Καγκάμπα στα νότια της χώρας, κρατούν τις θέσεις τους για πάνω από μια βδομάδα απέναντι στις επιθέσεις ισχυρότατων δυνάμεων της UNITA, που έχουν εκπαιδευτεί και εξοπλιστεί από τα ρατσιστικό καθεστώς της Νότιας Αφρικής.
To τρέιλερ της ταινίας:

7 Ιανουαρίου 2015

Φεστιβάλ Κουβανικού Κινηματογράφου 2015

 Πηγήculturenow.gr
Η ανάπτυξη που γνώρισε ο κουβανικός κινηματογράφος μετά την κουβανική επανάσταση οδήγησε στην παραγωγή σημαντικών ταινιών ποιότητας και αύξησε κατακόρυφα το κοινό του, κάνοντάς τον πιο προσιτό.  O κουβανικός κινηματογράφος μέσω του ICAIC, κατάφερε να ενσωματώσει την Κουβανική και Λατινοαμερικάνικη διανόηση δημιουργώντας έναν πραγματικά αυτόχθονα κινηματογράφο με έντονο διδακτικό χαρακτήρα, που έδινε στους δημιουργούς τη δυνατότητα απεριόριστης καλλιτεχνικής ελευθερίας. Το περιοδικό Cine Cubano υπολογίζει ότι μόνο την πρώτη χρόνια λειτουργίας του ICAIC, 2 εκατομμύρια θεατές , χωρικοί, ανθρακωρύχοι, και απομονωμένες κοινότητες στα βουνά, είδαν ταινίες, 95% εκ των οποίων για πρώτη φορά στη ζωή τους. "Μια ταινία δεν μπορεί ν' αλλάξει τον κόσμο, αλλά πρέπει να την δημιουργούμε σαν να μπορούσε να το κάνει.". δήλωσε ο Julio García-Espinosa( σκηνοθέτης-ιδρυτικό μέλος του ICAIC).

Οι ταινίες του φεστιβάλ:

6 Ιανουαρίου 2015

Ο Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν στην Ελλάδα

Έρχεται στην Ελλάδα ο Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν, γιος του Ραούλ Κάστρο και της Βίλμα Εσπίν, μηχανικός με μάστερ στις Διεθνείς Σχέσεις, με αφορμή την έκδοση στα ελληνικά του βιβλίου του «Το τίμημα της ισχύος-η αυτοκρατορία του τρόμου», που πραγματεύεται τις σχέσεις Κούβας-ΗΠΑ και στα πλαίσια της Εβδομάδας Κουβανικού Κινηματογράφου, που διοργανώνει η New Star.

1 Ιανουαρίου 2015

Το 2015 μπήκε με μια ιστορική νίκη της Κούβας (+videos)

Στις 17 Δεκέμβρη 2014  στις 12 π.μ ώρα Κούβας ο Πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο και ο βορειοαμερικανός  πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα  εξάγγειλαν  την έναρξη διπλωματικών σχέσεων και την  ταυτόχρονη απελευθέρωση  των  3 κουβανών ηρώων από τους Πέντε  που παρέμεναν στις βορειοαμερικάνικες φυλακές και 2 κατασκόπων της CIA από τις κουβανικές φυλακές.  Τα δύο μέρη δεν έκρυψαν τις προθέσεις τους, οι μεν κουβανοί διακήρυξαν την διατήρηση και συνέχεια της επανάστασής τους, οι δε βορειοαμερικάνοι την  πρόθεσή τους περί του αντιθέτου, ομολογώντας ταυτόχρονα την αποτυχία της μέχρι τώρα πολιτικής τους. 

1 Γενάρη 2015: 56η επέτειος του θριάμβου της Επανάστασης



Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια