1 Σεπτεμβρίου 2015

Ana Belén Montes: 25 χρόνια φυλακή για κατασκοπεία υπέρ της Κούβας



Για εβδομάδες δημοσιεύσαμε τις καταγγελίες των Πέντε κατά τη διάρκεια της δίκης που πραγματοποιήθηκε στο Μαϊάμι. Αυτοί μας έδειξαν ότι δεν φτάνει να πιστεύουμε σε μια υπόθεση, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι να την υπερασπιστούμε με τη ζωή μας, όπως μας δίδαξε ο Τσε. 

Τον Οκτώβριο του 2002 η Αna Belén Montes καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης κατηγορούμενη ότι παρέδωσε στην Κούβα εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με επιθετικά σχέδια εναντίον του νησιού από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών. Η Anna Belén ήταν αναλυτής ανωτάτου επιπέδου για θέματα Κούβας, της Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (DIA). Σήμερα βρίσκεται στην φυλακή σε καθεστώς αυστηρής απομόνωσης.

Ακολουθεί η δήλωση που έκανε κατά τη διάρκεια της δίκης. Από νομικής πλευράς, πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα, που δείχνουν όμως ότι οι άνθρωποι του καλού, πρέπει να αγωνιζόμαστε ενάντια στις αδικίες, σε όποιο μέρος και αν συμβαίνουν.

Δήλωση της Ana Belén Montes στο ποινικό δικαστήριο

16 Οκτώβρη 2002

Μια ιταλική παροιμία μπορεί να περιγράψει τη θεμελιώδη αλήθεια στην οποία εγώ πιστεύω: "Όλος ο κόσμος είναι μια μόνο χώρα". Σε αυτή την “παγκόσμια χώρα” το να αγαπάμε τον γείτονά μας όπως τον εαυτό μας, για μένα, αποτελεί βασικό οδηγό για τις αρμονικές σχέσεις μεταξύ “γειτονικών χωρών”. Αυτή η αρχή διακηρύττει την ανοχή και την κατανόηση για τους διαφορετικούς τρόπους των άλλων. Απαιτεί να αντιμετωπίζουμε τις άλλες χώρες με τον ίδιο τρόπου που επιθυμούμε να αντιμετωπίζουν εμάς, με σεβασμό και κατανόηση. Πρόκειται για μια αρχή που, με τραγικό τρόπο , πιστεύω ότι ποτέ δεν εφαρμόσαμε στην Κούβα.

Εξοχότατε, εμπλέκομαι στη δραστηριότητα που με έφερε μπροστά σας, επειδή υπάκουσα στη συνείδησή μου και όχι στο νόμο. Πιστεύω ότι η πολιτική της κυβέρνησής μας προς την Κούβα είναι σκληρή, άδικη και βαθιά εχθρική και αισθάνθηκα την υποχρέωση να βοηθήσω το νησί να αμυνθεί στις προσπάθειές μας να του επιβάλουμε τις αξίες μας και το δικό μας πολιτικό σύστημα. Για πάνω από τέσσερις δεκαετίες, επιδείξαμε μισαλλοδοξία και περιφρόνηση απέναντι στην Κούβα. Ποτέ δεν σεβαστήκαμε το δικαίωμα της Κούβας να ακολουθήσει το δρόμο της δρόμο προς τα δικά της ιδανικά της ισότητας και της δικαιοσύνης. Δεν καταλαβαίνω γιατί συνεχίζουμε να υπαγορεύουμε στους κουβανούς πως θα πρέπει να επιλέγουν τους ηγέτες τους, ποιοι πρέπει να είναι αυτοί και ποιοι νόμοι είναι κατάλληλοι για τη χώρα τους. Γιατί δεν αφήνουμε την Κούβα να συνεχίσει το δρόμο της, όπως ακριβώς κάνουν οι ΗΠΑ εδώ και πάνω από 2 αιώνες ;

O τρόπος απάντησής μου απέναντι στην πολιτική μας προς την Κούβα, μπορεί να ήταν ηθικά λανθασμένος. Ίσως το δικαίωμα της Κούβας να είναι απαλλαγμένη από πολιτικούς και οικονομικούς εξαναγκασμούς δεν δικαιολογεί να δίνονται διαβαθμισμένες πληροφορίες για να βοηθηθεί το νησί να αμυνθεί. Εγώ το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι έκανα αυτό που θεώρησα δίκαιο για να αντιμετωπιστεί μια σοβαρή αδικία.
Η μεγαλύτερη επιθυμία μου είναι να δω να αναπτύσσονται φιλικές σχέσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Κούβα. Ελπίζω η δική μου περίπτωση, να εξωθήσει με κάποιο τρόπο την κυβέρνησή μας να εγκαταλείψει την εχθρότητα προς την Κούβα και να εργαστεί μαζί με την Αβάνα με πνεύμα ανοχής, αμοιβαίου σεβασμού και κατανόησης. Σήμερα βλέπουμε πιο καθαρά ότι η μισαλλοδοξία και το μίσος προς άτομα και κυβερνήσεις το μόνο που προκαλεί είναι πόνος και δυστυχία

Έχω ελπίδες ότι μια βορειοαμερικάνικη πολιτική που θα βασίζεται στην αγάπη ανάμεσα σε γείτονες, μια πολιτική που θα αναγνωρίζει στην Κούβα, όπως και κάθε άλλη χώρα, θα αντιμετωπίζεται με αξιοπρέπεια και όχι με περιφρόνηση. Μια τέτοια πολιτική θα επέτρεπε στην κυβέρνησή μας να επιστρέψει στην αρμονία της συμπόνοιας και της γενναιοδωρίας του αμερικάνικου λαού. Θα επέτρεπε σε κουβανούς και αμερικάνους να καταλάβουν και να αποδεχθούν ο ένας τον άλλον.

Θα επέτρεπε στην Κούβα να επανακαθορίσει τα αμυντικά της μέτρα και να εξοικειωθεί πιο εύκολα με τις αλλαγές. Θα επέτρεπε στις δύο γειτονικές χώρες να συνεργαστούν και με άλλες χώρες για την προώθηση της ανεκτικότητας και της συνεργασίας στην “παγκόσμια χώρα μας” στη δική μας μοναδική “παγκόσμια πατρίδα”.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια