9 Μαρτίου 2015

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον κομαντάντε Ούγκο Τσάβες

Οι έλληνες δεν ξέχασαν και φέτος την (2η) επέτειο  του θανάτου του Ούγκο Τσάβες, φτιάχνοντας ίσως μια παράδοση εκδηλώσεων τιμής και μνήμης στις 5 Μάρτη, ημέρα  που η καρδιά του κομαντάντε σταμάτησε να χτυπά βυθίζοντας στο πένθος τον λαό του, ολόκληρη τη Λατινική Αμερική, και όλη την προοδευτική ανθρωπότητα.

Η εκδήλωση αποφασίστηκε και οργανώθηκε μέσα σε τρείς μέρες, από το Δίκτυο Bloggers La Red Solid@ria Griega , τον Εκπολιτιστικό Σύνδεσμο Λατινοαμερικάνων και Ισπανών στην Ελλάδα  (ASCLAYE ), την Ένωση Παλαιστινίων Εργαζομένων ,   το    δίκτυο Al -Awda (Δικαίωμα επιστροφή στην Παλαιστίνη), τις Εκδόσεις Ταξιδευτής, την Πολιτιστική Αθλητική ΟμάδαHasta la Victoria Siempre, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χοσέ Μαρτί , τη συλλογικότηταΑλληλεγγύη για όλους , και την  ERT Open .

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: 

O πρέσβης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας Φαρίντ Φερνάντεζ, ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Κούβας Οσβάλντο Κομπάτσο Μαρτίνεζ, και εκπρόσωπος της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Ντομινίκα.





O αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης   Γιώργος Κατρούγκαλος   και η   Ελένη Στασινοπούλου, εκπρόσωπος του Αναπληρωτή   Υπουργού Εθνικής Άμυνας   Κώστα   Ήσυχου, του οποίου και διάβασε χαιρετισμό.

Ο Κώστας Πατέρας, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, η Δέσποινα Μάρκου από την Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) , οΓρηγόρης Αναγνώστου από την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ),  ο Αμίρκαλ Οικονόμου από τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο καθώς και οι  εκδόσεις Διεθνές Βήμα   που έστειλαν μήνυμα  (βλ.ΕΔΩ)  στην εκδήλωση.
 
Ηasta la Victoria Siempre
Ήταν μια ίσως ασυνήθιστη εκδήλωση σε πολύ ζεστό κλίμα και συγκινησιακά φορτισμένη. Το πρόγραμμα  δεν προέβλεπε κεντρική ομιλία, αλλά χαιρετισμούς από τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες, καθώς και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με βιντεοπροβολή,  τραγούδι και πιάνο από τον Μάριο Στρόφαλη ερμηνεία του ηθοποιού Τάκη Βαμβακίδη, απαγγελία του Χιλιανού ποιητή Χάιμε Σβάρτ, και συναυλία  της Μεξικάνας τραγουδίστριας  Μarta Moreleón με το συγκρότημα  Los de Sur. Υπήρχε επίσης μπουφέ με βενεζολάνικους  μεζέδες και ποτά.


Είχε ήδη ανακοινωθεί ότι θα παρουσιαζόταν για πρώτη φορά το “Κόκκινο Βιβλίο” με τα προγραμματικά ντοκουμέντα του  PSUV, έτσι  δόθηκε ο λόγος για τον πρώτο χαιρετισμό στον Κώστα Παπαδόπουλο των εκδόσεων Ταξιδευτής, ο οποίος αναφέρθηκε με συγκίνηση στην απόφαση για την έκδοση του βιβλίου, στον αγώνα δρόμου για να είναι έτοιμο την συγκεκριμένη σημαδιακή μέρα της επετείου του θανάτου του κομαντάντε, καθώς και στο πόσο ανάγκη έχει η Ελλάδα σήμερα να γνωρίσει από πρώτο χέρι τη διαδικασία που συντελείται  στη Λατινική Αμερική. Τελειώνοντας, κάλεσε τον πρέσβη της Βενεζουέλας και του δώρισε τιμητικά το πρώτο “Κόκκινο Βιβλίο” στα ελληνικά.

Ο πρέσβης της Βενεζουέλας  Φαρίντ Φερνάντεζ ευχαρίστησε τον εκδότη αλλά και τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση και αναφέρθηκε με συντομία στη μάχη που δίνει σήμερα η Βενεζουέλα, στον οικονομικό πόλεμο και στην πρόσφατη απόπειρα φασιστικού πραξικοπήματος που εξουδετέρωσε. Τόνισε ότι η Βενεζουέλα δίνει με επιτυχία τη μάχη, γιατί το κάνει πολύ καιρό και έχει μάθει να το κάνει καλά,  γι αυτό έχει απόλυτη ανάγκη την αλληλεγγύη,  «αυτήν την αλληλεγγύη που βλέπω στα μάτια  σας εδώ, σήμερα». Τέλος, δώρισε με τη σειρά του στον Κ. Παπαδόπουλο το γνωστό μπλουζάκι, “ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΤΣΑΒΕΣ”.
 
O πρέσβης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας Φαρίντ Φερνάντεζ
Στην συνέχεια, χαιρέτισε ο πρέσβης της Κούβας Οσβάλντο Κομπάτσο Μαρτίνεζ  ο οποίος αναφέρθηκε στις αδερφικές σχέσεις της Κούβας με τη Βενεζουέλα, στην πολύ καλή συνεργασία  μεταξύ των δύο χωρών σε κομβικούς τομείς και στη διαρκή αλληλεγγύη μεταξύ τους  και στον ρόλο της ΑLBA  στην περιοχή.
 
Μάριος Στρόφαλης
Ακολούθησαν οι σύντομοι χαιρετισμοί των διοργανωτών, αλλά και των παρευρισκομένων, με πρώτο τον Μιχάλη Μεσσήνη από την ΕRTOPEN (ΕΔΩ).   Ακολούθησε η Λουκία Κωνσταντίνου από το Δίκτυο Bloggers La Red Solid@ria Griega (ΕΔΩ), ο Γρηγόρης Αναγνώστου από την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ -ΕΔΩ)

ο Ζωρζ Μεχραμπιάν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χοσέ Μαρτί (ΕΔΩ), η Δέσποινα Μάρκου από την Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ-ΕΔΩ ), 
 εκπρόσωπος της Al- Awda(Επιστροφή στην Παλαιστίνη), μεταξύ άλλων .

Τάκης Βαμβακίδης
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που σφράγισε την εκδήλωση ήταν εξ ίσου καλό και ενδιαφέρον,  με τη μουσική του Μάριου Στρόφαλη, την ερμηνεία του Τάκη Βαμβακίδη  στο “Ο Θεός του Πολέμου” του Μπρεχτ, την απαγγελία του Χάιμε Σβάρτ, οι οποίοι ουσιαστικά κατέθεσαν με αυτό τον τρόπο τον δικό τους χαιρετισμό.
 
Μarta Moreleón y Los de Sur
Η εκδήλωση έκλεισε με τη συναυλία της  Μarta Moreleón και των  Los de Sur  που μας ξεσήκωσαν με τη γνώριμη λατινοαμερικάνικη μουσική, και τελείωσε μόνο γιατί έπρεπε να προλάβουμε το τρένο.   Ήταν μια ωραία, ζεστή εκδήλωση που παρ’ όλο – όπως τόνισε ο Φαρίντ Φερνάντεζ- ήταν για ένα θλιβερό γεγονός, ήταν όλοι χαμογελαστοί και αποφασισμένοι.   Μάλλον είναι η δύναμη της αλληλεγγύης, που σε κάνει να συνειδητοποιείς ότι είμαστε πολλοί, είμαστε σε όλο τον κόσμο και μπορούμε να νικήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια