6 Φεβρουαρίου 2015

Πέθανε η Celina González, μία από τις μεγάλες της κουβανικής μουσικής (+videos)

Η Κούβα έχασε αυτήν την Τετάρτη (4/2), μία από τις μεγάλες της δημοτικής μουσικής. Σύμφωνα με επίσημες πηγές η δημοφιλής Celina González πέθανε το πρωί της Τετάρτης μετά από μακροχρόνια ασθένεια που την κράτησε για καιρό  μακριά από το κοινό της.

Γεννημένη στις 16 Μαρτίου του 1928 στην επαρχία Ματάνσας η  Celina González Zamora εξελίχθηκε σε μια από τις πιο αναγνωρισμένες φωνές στο μουσικό στερέωμα του νησιού και το έργο της ανέδειξε τις ρίζες των αγροτών και την επιρροή των  αφρικάνικων θρησκειών. 
Όταν ήταν παιδί η οικογένεια της βρέθηκε στο Σαντιάγκο της Κούβας, στην πόλη όπου η Celina  ξεκίνησε την καλλιτεχνική της καριέρα.  Στα μέσα της δεκαετίας του 40 γνώρισε στο Γκουαντάναμο τον  Reutilio Domínguez Terrero, έναν θεαματικό και αξιοσημείωτο κιθαρίστα, δεύτερη φωνή, με τον οποίο έφτιαξε το 1947 το διάσημο ντουέτο  Celina y Reutilio.

Αναδείχτηκαν μέσα από την εκπομπή  Atalaya Campesina, του  σταθμού «Ανατολικό Δίκτυο Ραδιοφώνου» και  πήγαν στην Αβάνα όπου συνδέθηκαν με τον διάσημο συνθέτη Ñico Saquito.

Ταξίδεψαν πολλές φορές στην Δομινικανή Δημοκρατία και την Νέα Υόρκη όπου συμμετείχαν στα γυρίσματα των κουβανικών ταινιών Rincón Criollo  και Bella la Salvaje, μαζί με το αστέρι  Blanquita Amaro  και τους τραγουδιστές Celia Cruz, Olga, Tony και Ñico Saquito. 

Ατυχώς, το ντουέτο χωρίζει το 1964 και  η  Celina  ξεκινά την  ατομική της καριέρα. Μερικά χρόνια μετά (1981)  φτιάχνει ντουέτο με τον γιό της  Reutilio Domínguez με σκοπό να διασώσει μέρος του ρεπερτορίου του παλιού ντουέτου με τον σύζυγό της Reutilio.  Το 1999 ηχογραφεί το άλμπουμ «50 χρόνια βασίλισσα» που προτείνεται το 2001 για το βραβείο  Grammy Latino.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια