14 Ιανουαρίου 2015

CUBAN STORY (video)


«Γεια σε όλους. Με συγχωρείτε, είναι ζεστά εδώ», λέει κοιτάζοντας την κάμερα. «Αλλά περιμένετε μέχρι να σας δείξω κάτι. Τότε θα αισθανθείτε τη ζέστη και εσείς». Παίρνει μια υδρόγειο, βάζει το δάχτυλό του στην Καραϊβική «Βλέπετε αυτό το μικρό κομματάκι εδώ κάτω; Λοιπόν, αυτό είναι το νησί της Κούβας», λέει. «Μπορεί να είναι μικρή. Όμως, πρόσφατα, έχει γίνει πολύ μεγάλη στις καρδιές των ανθρώπων που αγαπούν την ελευθερία σε όλο τον κόσμο».
  Ο Flynn πετάει συνέχεια την υδρόγειο μακριά με ένα χαμόγελο ακούηγεται να αναπηδά στο πάτωμα εκτός πλάνου. «Τι ευδοκιμεί εδώ, τι συμβαίνει στη Σιέρα Μαέστρα; Πρέπει να το ανακαλύψω. Επιτρέψτε μου να φύγω».

Δεκαετία πενήντα ο Έρορ Φλιν μαζί με τον παραγωγό Victor Pahlen βρίσκονται για διακοπές στην Αβάνα. Η επανάσταση βρίσκεται στο απόγειο της. Οι δυο δράττονται της ευκαιρίας και ξεχύνονται στους δρόμους με τις φωτογραφικές μηχανές τους καταγράφοντας τα γεγονότα, παίρνοντας θέση υπέρ της Επανάστασης στην Κούβα.

Αυτή η πραγματικά επαναστατική ταινία είναι μοναδική στην ιστορία του κινηματογράφου βλέποντας να πρωταγωνιστήσει ο Αμερικάνος κινηματογραφικός σταρ της εποχής Έρολ Φλιν και ο Φιντέλ Κάστρο! Προβλήθηκε μια φορά μόνο στη Μόσχα, και είχε εξαφανιστεί έως ότου η κόρη του Πάλεν την ανακαλύψει κοντά στο 2000.

Παρά το χαμηλό κόστος παραγωγής της, το υλικό της ταινίας είναι τόσο σπάνιο, που ακόμα και ο επικεφαλής του Κουβανικού Εθνικού Αρχείου δήλωσε στην Κύρα Πάλεν κόρη του παραγωγού και σκηνοθέτη ότι δεν το έχει ξαναδεί. Η ταινία έχει χαιρετίστηκε τόσο από τον Μάρτιν Σκορσέζε και Φράνσις Φορντ Κόπολα.

Πηγή: ispania.gr

H ταινία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κουβανικού Κινηματογράφου (8-14/1/2015) που οργανώθηκε από την New Star Art Cinema στα πλαίσια της επίσκεψης του Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν για την παρουσίαση του βιβλίου του "Το τίμημα της ισχύος - η αυτοκρατορία του τρόμου".