31 Ιουλίου 2014

Κούβα: Η νέα τεχνολογία στην υπηρεσία ελέγχου του Διαβήτη

Autor: Karina Marrón González | karina@granma.cu
20 de julio de 2014 22:07:22

Καλά νέα για όσους πάσχουν από Ζακχαρώδη Διαβήτη στην Κούβα. Εγκαινιάζεται αύριο το εργοστάσιο παραγωγής Βιοαισθητήρων, οι οποίοι θα χορηγηθούν σε πάνω από 800 χιλιάδες ασθενείς, ενώ υπολογίζεται ότι υπάρχουν πολλοί που δεν έχουν διαγνωστεί ακόμα. Το εργοστάσιο ανήκει στο Ανοσολογικό Κέντρο (CIE)  και θα διαθέσει στους ασθενείς  μία τεχνολογία που θα τους επιτρέπει να μετρούν το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα τους, μέσω ενός απλού τεστ που θα κάνουν μόνοι τους.

30 Ιουλίου 2014

Τσε Γκεβάρα: “η πολιτική οικονομία της οικοδόμησης του σοσιαλισμού” (του Κάρλος Ταμπλάδα)

Ο  Ερνέστο Τσε Γκεβάρα ως κομμάτι της ηγεσίας της Κουβανικής Επανάστασης, χάραξε μια προοπτική προς την απελευθέρωση του κόσμου από το καπιταλιστικό σύστημα και όλες τις φρικαλεότητές του. Θέλησε να ανοίξει τον δρόμο ώστε οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες να ξεκινήσουν την μετάβαση προς μια κοινωνία, πιο δίκαιη και πιο ανθρώπινη, μια σοσιαλιστική κοινωνία, αλλάζοντας και οι ίδιοι μέσα από αυτή την διαδικασία.
Βασισμένο στις ομιλίες και τα γραπτά του Γκεβάρα της δεκαετίας του 1960, το βιβλίο αυτό εξετάζει την πρακτική και θεωρητική συμβολή του, και την επικαιρότητα της σκέψης του. Για το βιβλίο αυτό απονεμήθηκε στον Κάρλος Ταμπλάδα το Ειδικό Βραβείο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα του οργανισμού Casa de las Americas το 1987. Έκτοτε το έργο έχει δημοσιευτεί σε 14 χώρες και 9 γλώσσες, σε μισό εκατομμύριο αντίτυπα.

«Ο  Τσε πίστευε στον άνθρωπο. Αν δεν πιστεύουμε στον άνθρωπο, αν θεωρούμε ότι ο άνθρωπος είναι ένα αδιόρθωτο ζωάκι, που μπορεί να πάει μπροστά μόνο αν το ταΐζεις χορτάρι ή το δελεάζεις με ένα καρότο ή το δέρνεις με μια μαγκούρα – όποιος το πιστεύει αυτό, όποιος είναι πεισμένος γι αυτό, δεν πρόκειται ποτέ να γίνει επαναστάτης δεν πρόκειται ποτέ να γίνει κομμουνιστής »
Φιντέλ Κάστρο

28 Ιουλίου 2014

Ανέκδοτο κείμενο του Τσε (Γράμμα σε κουβανό σύντροφο)

Πηγή: Κάρλος Ταμπλάδα: Τσε Γκεβάρα: «H πολιτική οικονομία της οικοδόμησης του σοσιαλισμού» (Εκδόσεις Διεθνές Βήμα, σελ.161-164 ).

Ακόμα και μετά την παραίτησή του από τα κρατικά και κομματικά του καθήκοντα στην Κούβα και μέσα σε μια διεθνιστική αποστολή σε πλήρη εξέλιξη, ο Τσε συνέχισε να εμβαθύνει ακόμα περισσότερο στη πλατύτερη έρευνα του ανθρώπινου πολιτισμού γενικά και στην ιστορία της μαρξιστικής σκέψης ειδικότερα, πράγμα που τον οδήγησε να μελετήσει πλατιά, από τους αρχαίους φιλοσόφους έως τον σοβιετικό μαρξισμό μέσα από τα επίσημά του κείμενα. Κάπου μεταξύ του 1965 και 1966 έγραψε ένα γράμμα σε έναν Κουβανό σύντροφο, ενημερώνοντάς τον για τη μελέτη του:

27 Ιουλίου 2014

Conga Santiaguera

Aρχισαν στις 22 Ιουλίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 27, οι εκδηλώσεις του μεγαλύτερου και πιο διάσημου καρναβαλιού της χώρας, στο Σαντιάγκο. 

Greece: Hundreds learn about Cuban 5 at Anti-Racist Festival

Militant photos by Georges Mehrabian
ATHENS, Greece — The fourth leg of the Greek tour of prison paintings by Antonio Guerrero, one of the Cuban Five, took place at the July 4-6 Anti-Racist Festival here. Some 300 people stopped to view the exhibit and read descriptions of each painting and other material on the fight to free the Cuban Five. The José Martí Cultural Association and Hasta La Victoria Siempre hosted the exhibit.

The Anti-Racist Festival is an annual event put together by the Coordinating Committee of Immigrant and Anti-Racist Organizations. About 20,000 people, mainly youth, attended this year’s festival.

Diethnes Vima, a publisher of Greek-language books on socialism, had a table near the exhibit and sold 23 books on the Cuban Five, the Cuban Revolution and other issues of interest to workers and youth looking to confront the capitalist assault on living standards, rights and dignity.
— GEORGES MEHRABIAN

26 Ιουλίου 2014

26 Ιούλη


Ομιλία του Νίκου Καρανδρέα, Προέδρου του Ελληνοκουβανικού Σύνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης  στις 24/7/2014 στην  εκδήλωση του Ελληνοκουβανικού σε συνεργασία με τον Δήμο Πετρούπολης στον θερινό Δημοτικό κινηματογράφο της πόλης. 

20 Ιουλίου 2014

H τιμή μιας εγχείρισης στην Κούβα


Πρόσφατα, η μητέρα μου χειρουργήθηκε στο Εθνικό Χειρουργικό Κέντρο Πρώτης Βοήθειας στην Αβάνα. Ήταν λίγο νευρική πριν την εισαγωγή της, αλλά όπως μου είπε, η γιατρός Yuleidys της ενέπνευσε μεγάλη εμπιστοσύνη. Η μητέρα μου φοβόταν πάντα τους γιατρούς, όμως αυτή την φορά δεν θα μπορούσε να τους αποφύγει γιατί αυτά τα ξένα σώματα μέσα στην μήτρα της  (ινομυώματα), από μήνα σε μήνα της έριχναν τον αιματοκρίτη  και αισθανόταν αδύναμη και κουρασμένη, ανίκανη να κάνει οτιδήποτε.

Ήταν μια απλή επέμβαση όπου της αφαιρέθηκε η μήτρα και τα ινομυώματα. Όσο της κρατούσα συντροφιά στον θάλαμο, της έκανα  αρκετές ερωτήσεις γιατί ήμουν πολύ περίεργη καθώς δεν έχω μπει ποτέ σε αίθουσα χειρουργείου.

16 Ιουλίου 2014

DE ZURDA ("με τ' αριστερό"), ο πραγματικός ύμνος του μουντιάλ



Compuesto por Gustavo Santaolalla , Interpretado por Gustavo Santaolalla, Gustavo Cordera, Julieta Venegas y Chocquibtown , Producido por Gustavo Santaolalla, Anibal Kerpel y Adrian sosa. Video : Realización integral: Juan Pablo Méndez.


Όλος ο κόσμος είναι στρογγυλός ακριβώς όπως η μπάλα
που όλοι την κλωτσάμε με την πίστη που πηγάζει απ΄ την ψυχή μας
η  καρδιά του ποδοσφαίρου που ζει μέσα σ' όλους τους ανθρώπους
 γιορτάζει το μουντιάλ από την  δική μας Ήπειρο  (2)

12 Ιουλίου 2014

Συνάντηση Φιδέλ - Πούτιν

Ο ιστορικός ηγέτης της κουβανικής επανάστασης Φιδέλ Κάστρο Ρουζ, συναντήθηκε την Παρασκευή 11/7  στις 11.30 π.μ. με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας  Βλαντιμιρ Πούτιν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κούβα.

6 Ιουλίου 2014

Σε 13 χώρες η «Επιχείρηση Θαύμα» του Κουβανικού Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας


Αβάνα, Η «Επιχείρηση Θαύμα» (Misión Milagro), μια στρατηγική για την υγεία που ξεκίνησε στην Κούβα τον Ιούλιο του 2004, συνέβαλε στην πρόληψη και την μείωση  της τύφλωσης στην Καραϊβική, την Κεντρική και τη Νότια Αμερική, δήλωσε ο Reinaldo Rios, διευθυντής- ιατρός του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας Κούβας. Σε συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της δέκατης επέτειος του προγράμματος, εξήγησε ότι  σήμερα το πρόγραμμα υλοποιείται  με 55 χειρουργικές μονάδες σε 13 χώρες.

Μέχρι σήμερα, περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι σε 34 χώρες έχουν επωφεληθεί από αυτό το έργο, ωστόσο, ο Riοs θεωρεί ότι οι κουβανοί και η ανάπτυξη της ειδικότητας στο νησί,  είναι οι πιο ευνοημένοι. Από την έναρξη της «Επιχείρησης Θαύμα» αυξήθηκαν οι επεμβάσεις στους κουβανούς και πάνω από 35 χιλιάδες εγχειρήσεις καταρράκτη  πραγματοποιήθηκαν μόνο το 2013   , ενώ πριν το 2004 γίνονταν  περίπου 13 χιλιάδες το χρόνο.

3 Ιουλίου 2014

Επίθεση διαρκείας της μαφίας του Μαϊάμι στον κουβανό τραγουδιστή Tony Ávila


Ματαιώθηκε η εμφάνιση του λαϊκού τραγουδιστή  Tony Ávila στο Πουέρτο Ρίκο, όπως ανακοίνωσαν ΜΜΕ στο Μαϊάμι. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της εκστρατείας της κουβανικής καταγωγής άκρας δεξιάς στην Φλόριντα εναντίον του κουβανού καλλιτέχνη.

Η έκθεση των έργων του Αντόνιο Γκερέρο στο 18ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ


1 Ιουλίου 2014

Η «ομάδα του Τσε»

Διονύσης  Δεσύλλας

«Hasta la victoria siempre» ή αλλιώς «Πάντα για τη νίκη». Μια ποδοσφαιρική ομάδα διαφορετική από τις άλλες…

Πρόκειται για γνωστές προσωπικότητες από τον αθλητικό και τον καλλιτεχνικό χώρο. Και μια ποδοσφαιρική ομάδα που εκφράζεται από τις ιδέες του Τσε Γκεβάρα.  Σ’ αυτήν βρίσκουμε τον Χουάν Ραμόν Ρότσα, τον Σάββα Κωφίδη, τον Μίμη Παπαιωάννου, αλλά και τους Βασίλη Λέκκα, Πασχάλη Τσαρούχα, τον Τάσο Κάκκο και τον Τάκη Βαμβακίδη!

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια