3 Δεκεμβρίου 2014

Omara Portuondo (2/4)


 1/4 , 3/4 , 4/4
Η  “Maria Negra” , o πρώτος προσωπικός της δίσκος, εμφανίστηκε το 1959  και την συνοδεύει  το γκρουπ του Julio Gutiérrez. Συμπεριλαμβάνει κομμάτια των Adolfo Guzmán ("No puedo ser feliz"),  Orlando de la Rosa ("Qué emoción"), και  Marta Valdés ("Tú no hagas caso"), όπως επίσης και  εκτελέσεις στα ισπανικά κλασικών αμερικάνικων τραγουδιών όπως τα “That Old Black Magic”,” The Man That Goes Away”   και  “Caravan”.  Οι  “D'Aida” βρίσκονται σε περιοδεία στο  Πουέρτο Ρίκο και το Μαϊάμι, από όπου επιστρέφουν στην Κούβα μόλις  ανακοινώνεται η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.



Το 1967 ξεκινά η  ατομική καριέρα της  Omara Portuondo  στο Φεστιβάλ Δίσκου στην Πολωνία οπου αντιπροσωπεύει την κουβανική δισκογραφική εταιρεία “Areíto”.  Στην συνέχεια, η Ομάρα  έκανε αρκετούς δίσκους που σύντομα έγιναν επιτυχίες, μεταξύ αυτών τους   "Te dije quédate", Meme Solís, Olga Navarro, και  τον  "Como un milagro" του κιθαρίστα Juanito Márquez.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 και όλη την επόμενη δεκαετία, συμμετείχε σε πολλά φεστιβάλ  εκπροσωπώντας  την Κούβα,  περιόδευσε στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και πραγματοποίησε εμφανίσεις  στην Ιαπωνία, τη Βρετανία, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία, την Ελβετία, τη Σουηδία, τις Κάτω Χώρες, την Αλγερία και πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Παράλληλα είχε έντονη δισκογραφική δραστηριότητα στην Κούβα  , με πολλές επιτυχίες όπως το "Y deja", του Piloto y Vera, "Evocación", της Tania Castellanos, "Aún después", της Olga Navarro, "Voy a ser feliz", του Jorge Estadella, "Es soledad", του Juan Almeida, "Vuela, pena", της Amaury Pérez y "Siempre es 26", του Martín Rojas.

Το 1974  ηχογράφησε με τον συνθέτη, τρομπονίστα και διευθυντή  του συγκροτήματος “Juan Pablo Torres” τον μεγάλο δίσκο με τίτλο “Omara!” που περιείχε μεταξύ άλλων τις επιτυχίες "Canción de un festival", του Portillo de la Luz, "Veinte años", της María Teresa Vera, "Soy cubana", του José Ramón Sánchez, "Son de la loma", του Miguel Matamoros  και "Sóngoro cosongo", του Eliseo Grenet, σε στίχους του  Nicólas Guillén.

Omara y Chucho Valdes
Στην δεκαετία του 80  έφτασε στην κορυφή και στο εσωτερικό της Κούβας, όταν ερμήνευσε μαζί με τον Chucho Valdes  τα  "Y mucho más", "Tocan a la puerta", "Lo que me queda por vivir", "Lo que yo sueño", τραγούδια που συνέθεσε για αυτήν ο  Alberto Vera.  Τότε ερμήνευσε και το τραγούδι  "Amigas", μαζί με την Moraima  και τις παλιές συνερμηνεύτριες του κουαρτέτου “D’Aida”. Το 1984 κάνει ρο άλμπουμ “Omara canta el son” στο οποίο μαζί με τον Adalberto Álvarez ερμηνεύει παλιά και νέα κομμάτια “son”.  Η συνέχεια  της δισκογραφικής της δουλειάς είναι  με την ορχήστρα  “Jorrín”  ενώ συμμετέχει τιμητικά σε διάφορα γκρούπ και παραγωγές. Το ίδιο διάστημα οι παλαιότεροι δικοί της δίσκοι επανακυκλοφορούν μέσα κι έξω από την Κούβα.

Την δεκαετία του 90 ηχογραφεί στην Ισπανία το άλμπουμ "Palabras" μια παραγωγή  των νεαρών κουβανών καλλιτεχνών  Gema   και  Pável, καθώς και το "Desafíos"  στο οποίο την συνοδεύει στο πιάνο ο Chucho Valdés.  Στην Αβάνα, εμφανίζεται συστηματικά στα κλαμπ “Dos gardenias” και   “Tropicana”.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια