3 Νοεμβρίου 2014

8.203.324 άνθρωποι από κάθε Ήπειρο, έμαθαν γράμματα με την κουβανική μέθοδο

Για την συνεισφορά της  στην εξάλειψη του αναλφαβητισμού στον κόσμο,
 η Κούβα έχει λάβει τιμητικές  διακρίσεις και το βραβείο της Unesco
  “Rey Seijong”, το 2002, το 2003 και το 2006 αντίστοιχα.
Φωτογραφία
: prensa-salta.gov.ar 
  
Το κουβανικό πρόγραμμα εκμάθησης ανάγνωσης και γραφής Nαι, μπορώ” (Yo, sí puedo) διαθέτει εκείνη ακριβώς την μεθοδολογία που του δίνει την δυνατότητα να ενσωματώνει τις ανάγκες και την κουλτούρα κάθε χώρας στην οποία υλοποιείται, και γι αυτό έχει εφαρμοστεί σε πάνω από 30 χώρες σε όλες σχεδόν τις ηπείρους, έχοντας διδάξει ανάγνωση και γραφή σε 8.203.324 ανθρώπους, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου η  διδάκτωρ επιστημών  César Torres Batista,  διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (IPLAC).
Στόχος του είναι να συμβάλει στην  επαγγελματική εξέλιξη και την μεταπτυχιακή εκπαίδευση των  εκπαιδευτικών στην Λατινική Αμερική και την Καραϊβική , συμβάλλοντας στην μείωση του αναλφαβητισμού, δίνοντας  μόνιμη δυνατότητα συνέχισης  της εκπαίδευσης σε νέους και ενήλικες. Να ενθαρρύνει την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ  των εκπαιδευτικών στην περιοχή προκειμένου να προωθηθεί  η ανάπτυξη και η εδραίωση  μιας  κοινής  Λατινοαμερικάνικης  παιδαγωγικής κουλτούρας,. Αυτοί είναι μερικοί από τους  ιδρυτικούς στόχους του προγράμματος  που σήμερα  οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται τους κάνουν πιο ορατούς από ποτέ. Πράγμα που φάνηκε ήδη, από την πρώτη εφαρμογή του προγράμματος  στην Βενεζουέλα την 1η Ιουλίου 2013 και τα θετικά του αποτελέσματα.

H Βενεζουέλα μέσα σε ένα χρόνο ανακηρύχθηκε χώρα ελεύθερη από τον αναλφαβητισμό, και περισσότερο από ένα εκατομμύριο κάτοικοί της έμαθαν ανάγνωση και γραφή με αυτήν την μέθοδο. Επιπλέον σήμερα, το πρόγραμμα έχει τεθεί σε εφαρμογή στα ισπανικά, πορτογαλικά, αγγλικά, κέτσουα, αγιαμάρα, κρεολικά, τετούμ, σουαχίλι,  γκουαρανί  , σύμφωνα με το σχέδιο που προγραμματίστηκε” , δήλωσε η Torres.

Όσον αφορά τον δεύτερο κύκλο συνέχισης του προγράμματος (Yo, sí puedo seguir)  ανέφερε ότι εφαρμόζεται ήδη στη Βενεζουέλα, τη Βολιβία, τη Νικαράγουα και την Κολομβία και έχουν  αποφοιτήσει ήδη , πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

Από την άλλη,  ο IPLAC αναπτύσσει σήμερα σε διάφορες χώρες μεταπτυχιακή εκπαίδευση για κουβανούς και ξένους, που περιλαμβάνει  μαθήματα, διπλωματικές, μάστερ και ντοκτορά , σύμφωνα με τις ανάγκες βελτίωσης των καθηγητών της Λατινικής  Αμερικής και της Καραϊβικής.

Η Κούβα έχει πάνω από 50.000 απόφοιτους από 27  χώρες ,  έχει δώσει 3.500 Masters  σε 12 χώρες (κυρίως Βενεζουέλα  Περού),  πάνω από 300  διδακτορικά σε επτά χώρες και περισσότερα από 46. 000 σπουδές και άλλες ακαδημαϊκές δραστηριότητες ", σημείωσε.
  
Τέλος,  ο José Ricardo Real, επικεφαλής του Τμήματος Αλφαβητισμού Νεολαίας και   Liset Abreu Valdes,  Αναπληρωτής Διευθυντής του IPLAC συζήτησαν πάνω στα νέα καθήκοντα του Οργανισμού  για την  ανάπτυξη της διαδικασίας  προετοιμασίας των εργαζομένων στον τομέα της εκπαίδευσης.

1 σχόλιο:

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια