1 Ιανουαρίου 2014

Kαλή Χρονιά

¡ feliz  año  2014 ! - HAPY NEW YEAR !
Αβάνα, 1 Γενάρη 2014


Πριν ένα χρόνο ακριβώς, 1 Γενάρη 2013 το blogCuba de Corazón” έκανε το παρθενικό του ταξίδι στο ελληνικό internet, προσθέτοντας ένα ακόμα σκάφος στον ιντερνετικό στόλο αλληλεγγύης προς την Κούβα και την Λατινική Αμερική, που έτσι κι αλλιώς ήταν ήδη πολύ αξιόλογος. Σε αυτό το blog, συγκεντρώσαμε σε πρώτη φάση, για αρχειακούς λόγους την συνεισφορά μας σε αυτό τον στόλο, τις κατά καιρούς αναρτήσεις μας στα ήδη υπάρχοντα μέχρι τότε blogs

Σχεδόν ταυτόχρονα καθελκύστηκε και το συλλογικό blogPrensa Rebelde” στο οποίο μαζί με τους διαχειριστές των blogsGuevaristas.net” και “Proyecto Numantino” μεταφράζουμε συστηματικά, άρθρα και ειδησεογραφία από τα Λατινοαμερικάνικα Μέσα.  Σήμερα αυτός ο στόλος έχει όνομα, «@ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» (La Red Solid@ria Griega). Βαφτίστηκε με την ευκαιρία της έκδοσης ενός ψηφίσματος αλληλεγγύης στους Πέντε Κουβανούς Ήρωες που κρατούνται στις φυλακές των ΗΠΑ, με αφορμή την επίσκεψη του ICAP (Κουβανικό Ινστιτούτο Φιλίας των Λαών) τον Μάιο στην χώρα μας. Ψήφισμα που έδωσε την ευκαιρία να εκφράσουν  αυτή την αλληλεγγύη  πάνω από 50 blogs, sites και  σελίδες στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης και να το διαβάσουν πάνω από 10.000 χρήστες του ιντερνετ.

 Είναι αναγκαίο να υπενθυμίσουμε ότι αυτή η δραστηριότητα στο ελληνικό ιντερεντ αποτελεί απλά κομμάτι της δράσης που αναπτύσσουν οι οργανώσεις αλληλεγγύης (Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος, Σύλλογος “Xοσέ Μαρτί” κ.α), και της αλληλεγγύης που εκφράζουν γενικότερα οι διάφορες πολιτικές και μαζικές οργανώσεις.   Μας έδωσε επίσης την ευκαιρία να γνωρίσουμε καινούργιους φίλους – συναγωνιστές, να συνδεθούμε περισσότερο με τις οργανώσεις των Κουβανών και των Λατίνων στην Ελλάδα.
  
Τον μισό από τον χρόνο που πέρασε βρισκόμαστε εδώ, στην Κούβα, και προσπαθούμε να μεταδώσουμε με τις αναρτήσεις μας μια μικρή γεύση από την κουβανική πραγματικότητα και  εκτός των άλλων, να βελτιώσουμε τα ισπανικά μας στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας με σκοπό να  κατανοήσουμε καλύτερα την πολιτική σκέψη στην Κούβα και στην Λατινική Αμερική γενικότερα. Πιστεύουμε ότι η πολιτική σκέψη και το λατίνικο ρεύμα του σοσιαλισμού που διαμορφώθηκε με τον θρίαμβο της κουβανικής Επανάστασης το 1959  είναι απόλυτα χρήσιμο και αναγκαίο στην σημερινή Ελλάδα της κρίσης και  της παραπαίουσας Ευρώπης, στον παλιό κόσμο που δεν έχει βαρεθεί να σαπίζει.

 Επομένως, είμαστε εδώ όχι μόνο για να «δώσουμε» την αλληλεγγύη μας, αλλά κυρίως για να «πάρουμε», πράγματα  χρήσιμα και αναγκαία για την επιβίωση και  το μέλλον. Έχουμε πάρει ήδη πολλά έχοντας  ζήσει σχεδόν 1 χρόνο εδώ την τελευταία πενταετία, και το βασικότερο από αυτά, είναι η «εκπαίδευση». Η ζωή στην Κούβα είναι ένα μεγάλο σχολείο για μας, ένα σχολείο ηθικής και ψυχικής επιβίωσης στη χώρα μας. Όχι μόνο για τα μεγάλα και τα επαναστατικά, αλλά και για τα λεγόμενα μικρά και καθημερινά, που όλα μαζί, συνθέτουν τα μεγάλα, αφού από αυτά  βεβαίως προέρχονται.

 Οι αξίες που βιώνουμε εδώ, είναι σε αντίθετη κατεύθυνση από τις πρόσκαιρες υποτιθέμενες υλικές αξίες που μάθαμε στην χώρα μας. Η αξία της συλλογικότητας, η αξία  να μοιράζεσαι ότι έχεις, χωρίς να αισθάνεσαι ότι εξαθλιώνεσαι, χωρίς να λυπάσαι τους άλλους ή να σε λυπούνται, ο καθημερινός συλλογικός αγώνας κ.α, είναι αξίες ανεκτίμητες. Αξίες που υπήρχαν παλιότερα στην χώρα μας και τα τελευταία χρόνια - λίγο-πολύ όλοι - τις βάλαμε στην κατάψυξη. Αξίες που αναγκαστικά θα ανακαλύψουμε ξανά, όσοι τουλάχιστον  από εμάς, θελήσουν να επιβιώσουν ηθικά από την «φωτιά και το τσεκούρι» που ζούμε, ώστε να μπορέσουμε να αγωνιστούμε αποτελεσματικότερα. Για το σήμερα και κυρίως για το αύριο.

Καλή αντάμωση


1 σχόλιο:

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια